​Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a reușit vineri, după o altă încercare eșuată în urmă cu două săptămâni, să o schimbe pe Corina Popescu din funcția de președinte al Directoratului companiei. În locul său a fost numit Adrian Constantin Rusu, care, din iunie 2015 până acum, a fost șef al Direcției exploatare și mentenanță. Ocupând această funcție, Adrian Rusu ar putea fi unul dintre cei responsabili de neîndeplinirea planului de investiții și mentenanță de către Transelectrica, fapt care a atras, în decembrie 2017, o sancțiune din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) asupra companiei. Reamintim că din cauza lipsei investițiilor, în ultimii doi ani au avut loc mai multe avarii majore în rețeaua de transport al energiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor HotNews.ro, Adrian Rusu este un apropiat al șefului ANRE, Dumitru Chiriță.

Corina Popescu ocupa funcția de președinte al Directoratului din iunie 2017. Aceasta l-a înlocuit pe Toni Ion Teau, care a fost schimbat din funcție după ce o avarie în rețeaua Transelectrica a lăsat minele din Valea Jiului fără curent electric. În momentul în care a preluat conducerea, Transelectrica se afla deja într-o situație dramatică. Pentru prima oară de la înființare, compania a ajuns în 2017 să înregistreze pierdere de 47,9 milioane lei. Situația este surprinzătoare în condițiile în care Transelectrica, o companie strategică, are activitate reglementată, pe o piață în care deține monopol natural în domeniul transportului de energie.

Una dintre explicații este că în urma unei inspecții fiscale, ANAF a emis companiei, pe 30 iunie 2017, o decizie de impunere de 99 de milioane de lei.

Rezultatul financiar a mai fost influențat și de decizia ANRE de a reduce tarifele reglementate: tariful pentru serviciile de sistem a fost diminuat cu 18,9%, iar tariful pentru serviciile de transport a scăzut cu 9,8%. Aceste reduceri au fost aplicate pentru contrabalansarea unor profituri excedentare realizate în anii anteriori. Aceste profituri excedentare au fost obținute pe fondul lipsei investițiilor.

În 2014, Transelectrica a realizat doar 38% din programul de investiții de 495 milioane lei, în 2015 a realizat doar 46% din programul de investiții de 523 milioane lei, în 2016 doar 30% din programul de investiții de 575 milioane lei, iar în 2017 doar 30% din programul de investiții de 622 milioane de lei.

În aceste condiții, Transelectrica va avea de suferit în anii următori. Această pentru că profiturile nepermise vor trebui recuperate prin scăderea celor din perioada următoare, fiind reduse tarifele reglementate de transport și operare a rețelei.

Prin lipsa investițiilor, sistemul energetic național a fost pus în pericol. Cu toate aceștia, foștii șefi ai Transelectrica, au dat compania în judecată pentru a obține remunerații de milioane de lei, considerând că acestea li se cuvin. Vezi aici mai multe amănunte.

Efectele lipsei investițiilor au început să apară frecvent încă de acum doi ani. HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că lipsa investițiilor poate determina avarii majore în sistem. Sistemul de transport este în acest moment într-o stare critică.

  • Pe 11 aprilie 2018, un incident în stația electrica Medgidia Sud a afectat alimentarea cu energie electrică a Fabricii de Ciment din Medgidia şi a unor localităţi din zona rurală adiacentă Medgidiei.
  • Pe 1 noiembrie 2017, din cauza unei avarii în rețeaua Transelectrica, au fost afectate mai multe cartiere din zona de est și de nord din Capitală.
  • În martie 2017, o avarie în rețeaua Transelectrica a lăsat minele din Valea Jiului fără curent electric.
  • Pe 8 noiembrie 2016, a cedat o stație a Transelectrica, fiind oprită electricitatea în județul Tulcea. În aceeași zi, "un scurt circuit" pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unității 1 de la Cernavodă.
  • De asemenea, pe 1 iunie 2016, din cauza unei avarii, a căzut sistemul în două județe (Vâlcea și Argeș), fapt fără precedent din 1977 până acum, cauza fiind tot defectarea unui întrerupător dintr-o stație electrică. Tot că în cazul din Valea Jiului, stația electrică se află în proces de retehnologizare.
  • De asemenea, în iunie 2016, în urmă unei furtuni, au căzut mai mulți stâlpi de înalta tensiune în Mureș.

Un raport al Curții de Conturi dat publicității în 2016 arată că profitul înregistrat din activitatea de transport a fost de 24,5% în anul 2013 și de 33,74% în anul 2014, din veniturile înregistrate. Potrivit metodologiei ANRE, tarifele trebuie să reflecte cheltuielile cu investițiile pe care le face compania. Distribuitorii de energie și transportatorul național nu au efectuat investițiile necesare, fiind înregistrate, în patru ani, pierderi uriașe în rețea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, însă au beneficiat de majorări de tarife, care mai departe au fost suportate de către consumatori, se arată în raportul Curții de Conturi. Acesta mai preciza că deși peste 45% din instalațiile din distribuție și transport necesitau retehnologizări, aceste lucrări au fost efectuate numai în proporție de 7%- 34 %, raportat la necesități.

Citeste si: