Pentru prima oara in ultimii 26 de ani, reteaua electrica de transport a cazut in doua judete. Transelectrica prefera sa aloce cea mai mare parte din profit actionarilor, nu investitiilor

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 2 iunie 2016, 21:21 Economie | Energie


Retea Transelectrica
Foto: Transelectrica.ro
Zonele de nord din judetele Valcea si Arges au ramas miercuri timp de o ora si un sfert fara curent electric, fiind un fapt fara precedent in ultimii 26 de ani. In acea ora nimic nu a mai functionat, nici fabrici, nici hidrocentrale si nici CET Govora, iar traficul din Ramnicu Valcea a fost pur si simplu dat peste cap. Autoritatile au intrat in alerta. Pana acum, un lucru e cert: a fost o defectiune in reteaua Transelectrica, transportatorul national de energie. Cauzele nu se cunosc foarte bine, inca se fac analize. Insa, in acest context trebuie amintit ca investitiile Transelectrica in retea sunt mult sub planurile anuale, fapt confirmat atat de rapoartele de administrare ale companiei, cat si de un raport al Curtii de Conturi. Exact ca si in cazul Transgaz, Transelectrica face profituri uriase din tarife nejustificat de mari, reflectate apoi in facturile finale, din care 75% se repartizeaza la actionari, investitiile fiind mult neglijate.
 • Transelectrica si Transgaz mai analizeaza de ce s-a produs pana de curent in Valcea si Arges
In aceste conditii, la fel ca in cazul Transgaz, la Transelectrica, societate controlata de stat prin Ministerul Economiei, exista oricand pericolul ca parte din retea sa intre in colaps. Anumite riscuri sunt mentionate chiar in raportul de administrare pe 2015. "Din analizele de regim stationar si stabilitate statica, a rezultat ca sectiunile monitorizate S4 (sectiunea de alimentarea a zonei Transilvania de N-V) si S5 (sectiunea de alimentare a zonei Moldova) prezinta un risc ridicat de functionare in apropierea puterii maxim admisibile in sectiune atat pe termen mediu, cat si pe termen lung, fiind demonstrata necesitatea intaririi fiecareia dintre aceste sectiuni. In acest sens, intarirea retelei electrice de transport prin intregirea inelului de 400 kV intre zona de Nord-Est si Nord-Vest a SEN este benefica in ceea ce priveste cresterea rezervelor de stabilitate statica atat pentru sectiunile S4 si S5, cat si pentru sectiunea S3 (sectiunea comuna de transport intre zonele Dobrogea+Moldova si restul SEN). Au fost identificate si cateva zone pentru care se estimeaza probleme locale de siguranta a alimentarii consumului, unde trebuie instalate capacitati suplimentare de injectie din reteaua de 400 kV spre reteaua de tensiune inferioara (Iernut, Sibiu)", se arata in raport.

Despre ce s-a intamplat miercuri, ora 16:00, in Valcea si Arges, Transelectrica spune, printr-un comunicat de presa, ca s-au produs mai multe declansari succesive in reteaua de transport si in cea de distributie a energiei electrice. Reprezentantii distribuitorului CEZ spun ca defectiunea s-a produs la nivelul liniilor de inalta tensiune ale Transelectrica. Asa s-a ajuns la intreruperea alimentarii cu energie a zonelor de nord ale celor doua judete, fiind resimtita inclusiv in zona industriala a municipiilor Rm. Valcea, Curtea de Arges si Campulung Muscel. In plus a fost intrerupta o productie de circa 500 MW aferenta centralelor hidroelectrice de pe raurile Olt si Arges precum si CET Govora. Contactat de HotNews.ro, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a spus ca a cazut o linie a Transelectrica din judetul Valcea, iar aceste intreruperi sunt fara precedent din 1990 incoace si ca doar o data, in 1977, a existat o cadere a retelei, atunci fiind totala, nu partiala ca acum.

UPDATE Transelectrica si CEZ au revenit cu un comunicat comun prin care sustin ca avaria s-a produs in conditiile retragerii din exploatare pentru lucrari accidentale a unei linii de inalta tensiune din reteaua de transport a energiei electrice. Un alt motiv ar fi aparitia unor fluxuri de putere mari atat in reteaua de transport cat si in reteaua de distributie a energiei electrice, generate de o productie de energie crescuta in centralele hidroelectrice de pe amenajarile raurilor Olt Mijlociu, Arges si Dambovita ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate. In aceste conditii, au declansat o linie de 220 kV din reteaua de transport a energiei electrice si unele linii de 110 kV din reteaua de distributie.

Legat de avarie, ministrul energiei Victor Grigorescu a spus ca a aprecizat modul in care Hidroelectrica a actionat pentru reechilibrarea Sistemului Energetic National. "Hidroelectrica, de exemplu, ieri si-a facut treaba si a putut sa mentina siguranta in exploatare a liniilor si sa evitam pana la urma o situatie mult mai complicata", a spus Victor Grigorescu, potrivit Agerpres. Acesta a precizat ca asteapta rapoartele de analiza privind cauzele efective ale avariei, dupa care vor fi liate "masurile in consecinta".

Transelectrica a precizat ca manevrele de restabilire a sistemului au durat o ora si un sfert. "Mentionam ca nu a fost pusa in pericol siguranta in functionare a Sistemului Electroenergetic National si nu au fost deteriorate echipamente sau instalatii. Detalierea derularii evenimentelor si a cauzelor care au condus la declansarile succesive din retelele de transport si distributie vor face obiectul unei analize comune a CNTEE Transelectrica SA si a operatorului de distributie din zona celor doua judete, respectiv CEZ Distributie", a mai transmis Transelectrica printr-un comunicat de presa. 
 • Dividende mari, investitii mici
Transelectrica, la fel ca si Transgaz, este o companie care detine monopol asupra transportului de energie, cu profit care se bazeaza pe tarifele reglementate. Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei a stabilit, conform legislatiei in vigoare, ca rata maxima a rentabilitatii sa fie de 7,7%, insa in ultimii doi ani a fost in jur de 12%, potrivit rapoartelor Transelectrica. Un raport al Curtii de Conturi dat publicitatii recent arata ca profitul inregistrat din activitatea de transport a fost de 24,5% in anul 2013 si de 33,74% in anul 2014, din veniturile inregistrate. Potrivit metodologiei ANRE, tarifele trebuie sa reflecte cheltuielile cu investitiile pe care le face compania. Distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori, se arata in raportul Curtii de Conturi. Acesta mai preciza ca desi peste 45% din instalatiile din distributie si transport necesitau retehnologizari, aceste lucrari au fost efectuate numai in proportie de 7%- 34 %, raportat la necesitati. Vezi aici mai multe detalii.
 
In realitate, investitiile sunt mult sub program. In 2015, planul de investitii in reteaua electrica de transport prevedea suma de 523 milioane de lei, insa s-au realizat doar 243 milioane de lei, adica 46%. Planul de mentenanta prevedea 168 milioane de lei si s-au realizat doar 119 milioane de lei, adica 71%. In 2014, planul de investitii a fost realizat doar in proportie de 38% din 495 milioane de lei, iar cel de mentenanta in proportie de 79% din 158 milioane de lei. Pentru volumul redus de investitii, Transelectrica da vina pe legislatia privind exproprierile si pe cea privind achizitiile publice.

Tot ca in cazul Transgaz, mare parte din profit se duce pe dividende. Transportatorul de energie, controlat de statul roman prin Ministerul Economiei, a incheiat anul 2015 cu un profit net de 360 milioane de lei, din care 194,2 milioane de lei (75%) s-au distribuit la actionari. Pentru investitii s-au repartizat doar 67 de milioane de lei. Aceasta in conditiile in care pentru perioada 2016 sunt propuse investitii de 356 milioane de lei, conform planurilor companiei. Ramane de vazut daca si cum va fi realizat acest plan.

Indemnizatiile celor aflati la conducerea Transelectrica sunt generoase. Directorul general, Toni Teanu, si alti doi directori, Octavian Lohan si Constantin Vaduva, primesc indemnizatii fixe lunare de cate 24.000 de lei. La acestea se adauga indemnizatii variabile anuale de sute de mii de lei. Vezi aici indemnizatiile directorilor si membrilor din consiliul de supraveghere.

Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,6% din actiuni, restul participatiilor fiind ale actionarilor privati.
 • ANRE va verifica daca Transgaz si Transelectrica si-au facut investitiile planificate
Niculae Havrilet, presedintele ANRE, spunea recent ca Autoritatea va verifica pana la 1 iulie daca Transelectrica si Transgaz si-au indeplinit planurile de investitii. "Vom constata daca investitiile s-au realizat in cuantumul aprobat de ANRE, daca au adus beneficiu pentru consumatorii de gaze si energie electrica si vom comunica aceste rezultate", a spus Havrilet.

Vor fi facute verificari si asupra ratei profitului, care se situeaza mult peste limita impusa de ANRE. "Rata profitului Transgaz se calculeaza in functie de mai multe activitati, iar una dintre ele este cea de investitii, deci pentru recuperarea costurilor de capital, ei nu pot depasi 7,7%. In schimb au adaugat si alte tipuri de activitati si in special activitatea de operare, in baza careia au un profit pe care il vom verifica si vom vedea daca este prea mare sau prea mic. Pentru activitatea de operare ar trebui sa aiba un profit modic, adica intre 5 si 10%, iar ei au raportat dublu", a mai afirmat Havrilet.

HotNews.ro a aratat recent ca tarifele de transport practicate de Transgaz si aprobate de autoritatea de reglementare au crescut constant, in fiecare an, regasindu-se in facturile la consumatorul final. Acestea ar trebui sa justifice investitiile Transgaz. In realitate, Transgaz nu realizeaza investitii, fiind mult sub cele prevazute in programul anual, reteaua de transport ajungand intr-o stare de dregradare avansata. Conform ordinelor ANRE, profitul ar trebui limitat la 7,72% din valoarea capitalului investit, in conditiile in care activitatea Transgaz este reglementata. Insa, rata profitului Transgaz este mult peste aceasta limita. Rata profitului brut a fost de 38,39% in 2015, iar rata rentabilitatii capitalului a fost de 13,7%. Mai departe, profitul este distribuit in mare parte actionarilor, statul roman detinand prin Ministerul Economiei 58% din participatii. Invocand profitul mare, conducerea Transgaz primeste bonusuri de performanta foarte mari. Doar directorul general Petru Vaduva a primit in 2015 un bonus de aproape 1,5 milioane de lei, pe langa remuneratia fixa de 216.598 lei. Transgaz nu a reusit nici pana acum sa faca lucrarile de interconectare, conform proiectelor vechi de multi ani, precum conducta dintre Giurgiu si Ruse (Bulgaria).

Transgaz nu are nici macar un dispecerat prin care sa monitorizeze piata in timp real, lucru recunoscut si de seful ANRE. "Operatorul de transport este partea cea mai importanta a sistemului gazier din Romania si gestioneaza, ceea ce este foarte important, piata de echilibrare. In ceea ce priveste operarea pietei de echilibrare, nu putem spune ca au succese importante", a precizat Niculae Havrilet.

Din profitul net de 488,7 milioane de lei obtinut in 2015, Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat la sfarsitul lui aprilie a.c. distribuirea de dividende in valoare de 325 milioane de lei (reprezentand 65%), in urma unei propuneri semnate de ministrul economiei Costin Grigore Borc. Anterior, conform convocatorului AGA transmis de Consiliul de Administratie pentru sedinta din 29 aprilie s-a propus distribuirea de dividende de 250 de milioane de lei, cam jumatate din profit. Practic, ministrul Economiei a cerut mai mult decat s-a propus initial.

In 2015, a fost indeplinit doar 41% din programul de investitii si doar 16,4% din cele de reparatii si reabilitari. Motivele lipsei investitiilor sunt reluate de companie de la an la an. Sunt cam aceleasi in fiecare raport al administratorilor.

Investitii sub program au fost si in 2015, si in 2014, si in 2013. Si situatia continua. In primele trei luni din 2016, cheltuielile totale de investitii au fost de 12 milioane de lei, adica 30% din program, arata raportul pe primul trimestru.

Citeste si Transgaz percepe tarife nejustificat de mari. Banii merg spre actionarii companiei si nu spre investitiile necesare in infrastructura imbatranita
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8970 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  asta e doar un semnal (Joi, 2 iunie 2016, 21:36)

  utilizator_ [utilizator]

  pentru cine trebuie sa se trezeasca si doarme.
  data asta s-a intamplat in sfertul de tara in care sunt concentrate retele care inca duc.

  nu sunt numai proasta intretinere si investitii slabe.
  sunt sigur ca sunt/au fost informari pe masa cui trebuia si nu s-a intamplat nimic.

  Dispecerul Energetic National stie sa spuna cel mai bine cum s-a ajuns aici.


  http://www.zf.ro/zf-24/faceti-cunostinta-cu-cel-mai-bine-pazit-secret-din-energie-dispecerul-energetic-national-creierul-sistemului-locul-unde-se-intra-numai-dupa-ce-treci-de-cititorul-de-retina-11290383
 • +9 (11 voturi)    
  Legile lui Murphy : (Joi, 2 iunie 2016, 22:17)

  Miky113 [utilizator]

  Orice incident e inregistrat si analizat.
  Probabil ca analiza dureaza pana la gasirea mortului (intotdeuna cel vinovat) !

  Ati uitat sa spuneti ca unul din actionari (nesemnificativ) e Statul, care printre altele e cel care umbla la tarif !
  De, oare de se mira acum acoperitii, ca nu vad investitiile !
  • +4 (6 voturi)    
   De cand e actionarul majoritar ..... (Vineri, 3 iunie 2016, 7:57)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui Miky113

   nesemnificativ? Daca citeai articolul pana la capat aflai ca statul roman controleaza Transelectrica prin Ministerul Economiei.(de fapt detine controlul cu 58,68 % din totalul actiunilor).
 • +12 (12 voturi)    
  Cand esti monopol (Joi, 2 iunie 2016, 22:18)

  agentia_cagebista [utilizator]

  te doare la basca de investitii.

  De aia trebuie impozite mai mari: investesti mai putin de 50% din profit atunci te impozitez cu 65%.
  Ai reduceri de taxe pentru investitii nu pentru investitori.
 • -8 (16 voturi)    
  kakapitalismul... (Joi, 2 iunie 2016, 22:41)

  OvidiuStoica [anonim]

  asa se fac profiturile maxime, cu investitii minime... mai bine ar fi ramas nationalizat, privatizarea nu e solutia la orice problema
  • +7 (7 voturi)    
   DRAGA MIELU'... (Vineri, 3 iunie 2016, 10:18)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Statul roman este actionar majoritar cu 58,866!!!
   Nu te mai plange! Statul roman isi bate joc de tine! El poate hotara singur planul de investitii (n-are nevoie de ceilalti actionar)!
   Asa ca mucles!
 • -8 (10 voturi)    
  LoL (Joi, 2 iunie 2016, 23:03)

  Qwertz [utilizator]

  Si va mai trebe prize de incarcare pentru masini electrice.... LoooooL.
 • +11 (13 voturi)    
  Da, sistemul energetic este la pamant! (Joi, 2 iunie 2016, 23:10)

  Stef_and [utilizator]

  Ne opunem la investitii in retele paralele, ne opunem concurentei?
  Cu ce scop - scop de a mentine monopol pe un serviciu de o calitate excrecabila si fara nici o raspundere!
  Pentru ziua de azi voi incasa de la asigurator 80000€ pentru lipsa de electricitate din fabrica- asigurator care se va indrepta impotriva furnizorului - implicit impotriva Transelectrica- iar banii vor fi platiti din buzunarul tuturor!
  • -6 (8 voturi)    
   cine e acela ? (Vineri, 3 iunie 2016, 8:02)

   mihaiionescu2 [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Probabil ca sunt ceva probleme pe la Transelectrica, dar ce ar fi sa gandim putin? Credeti ca daca se intrerupe alimentarea cu energie electrica, atunci furnizorul (sau distribuitorul/transportatorul) trebuie sa plateasca toate daunele pe care consumatorul le-a inregistrat? Poate in Coreea de Nord, caci nicaieri in lume nu se garanteaza furnizarea sigura (100%) a energiei electrice. Practic se plateste doar contravaloarea energiei nelivrate. Logica dumneavoastra e cam asa: daca mi s-a stricat ceasul si din aceasta cauza am pierdut o afacere cu un profit net de 80000 de euro, atunci producatorul de ceasuri trebuie sa-mi plateasca 80000 de euro. Sau daca intarzie trenul, va pica o plomba, bancomatul nu are bani, amanta e indispusa, caloriferele sunt reci sau orice alta livrare de bunuri sau servicii va puteti imagina. Inteligenta treaba, dar nu functioneaza in nici o tara civilizata. De ce oare ? Dar am totusi o curiozitate: care este asiguratorul acela atat de timpit incat sa plateasca cheltuielile de judecata pentru un proces pe care il va pierde cu certitudine ?
 • +14 (14 voturi)    
  Lipsa investitii - bataie de joc (Joi, 2 iunie 2016, 23:12)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  In Vladesti, comuna limitrofa a mun Rm. Valcea, practic viitoarea zona metropolitana, cade curentul cel putin o data pe saptamana. Cand sunt ploi sau ninsori e si mai rau...Bani stiu sa ia dar investitii ioc. Plus ca nu e concurenta loiala pe piata furnizorilor de energie, ati vazut ca saboteaza Rds sa nu intre pe piata... Practic nu ai ce alege...
  • +5 (5 voturi)    
   stai linistit sorine (Vineri, 3 iunie 2016, 9:02)

   zmeurat [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   ca si la Pausesti Maglasi situatia e la fel, si la Zmeurat....si cind suni la dispecerat la CEZ te trateaza ca pe un gunoi........
  • +3 (3 voturi)    
   Curent in Romania (Vineri, 3 iunie 2016, 9:53)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   Stai linistit ca peste tot in Romania e la fel. Daca stai la periferie ai curent cand vor muschii lor. De aia o spun mereu ca Romania nu are curent. Mi se intampla deseori la granita de vest a Romaniei la Vama Bors si la Vama Cenad sa nu aibe curent....DESEORI ! Dar statul iti da bonus 5000-6000 euro sa iti cumperi masina electrica si o incarci unde? Si daca prin absurd ar fi prize, rareori ar fi curent la ele. Romania e in epoca de piatra.
 • -3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 iunie 2016, 23:34)

  [anonim]

 • -10 (20 voturi)    
  concluzia (Joi, 2 iunie 2016, 23:43)

  srpc [utilizator]

  capitalism si privatizare v-au trebuit, acuma na, serviti!
  • +6 (8 voturi)    
   Pai tocmai (Vineri, 3 iunie 2016, 5:33)

   A_Radu [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Aceste trans-uri au actionariat majoritar de stat ... Si sunt si monopol cu pret reglementat, adica impus de Anre si nu de concurenta pe piata libera... Si pt ce daca nici macar investitii nu fac? Ca sa le creasca gusile unor directori cu indemnizatii nesimtite de zeci de mii de lei ...
 • -18 (26 voturi)    
  CIOLOS DEMISIA (Joi, 2 iunie 2016, 23:58)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  CIOLOS DEMISIA
  TEHNOCRATII AU DISTRUS TARA
  • +10 (10 voturi)    
   mda (Vineri, 3 iunie 2016, 8:36)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui NumaiLaNoi

   ti-ai luat comisionul pe azi de la nea dragnea

   felicitari
  • +1 (1 vot)    
   LoL (Vineri, 3 iunie 2016, 9:55)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui NumaiLaNoi

   Nu ca ar fi buni tehnocratii (s-a dovedit ca daca nu sunt mai incompetenti ca aia dinainte sunt cel putin la fel), dar in cateva luni nu apucau sa distruga ceea ce a facut clasa politica sistematic in ultimii 26 de ani.
 • -19 (25 voturi)    
  Acest guvern tehnocrat (Vineri, 3 iunie 2016, 0:00)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  Demiteti odata acest guvern tehnocrat, chiar nu vedeti ca distrug tara cu bunavointa ?
  Demisia Ciolos, Demisia Iohannis, PNL scos in ilegalitate
 • +10 (12 voturi)    
  Nu e o chestie de joaca... (Vineri, 3 iunie 2016, 8:08)

  mircea_cjn [utilizator]

  Caderea SEN (Sistemul Energetic National) , adica oprirea furnizarii energiei electrice este o chestie extrem de grava.
  In 1977 am avut o astfel de avarie , iar pagubele produse la nivel national au fost mai mari decat cele provocate de cutremurul din 4 martie 1977 !!

  Acum trebuie sa ne asteptam la ce-i mai rau . Nu se fac investitii, nu se fac retehnologizari, gestionarea este facuta de catre politruci (daca se ajunge ca la o filiala Transelectrica sa numesti sef un chelner, la ce sa ne asteptam? )
  • -4 (6 voturi)    
   Cadere SEN in 77???????? (Vineri, 3 iunie 2016, 9:27)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   CAND a cazut in RSR reteaua nationala??? UNDE s-a manifestat? CUM s-a manifestat? Am 52 de ani, sunt din mun. Iasi si nu mi aduc aminte de o astfel de situatie, sa fi ramas tara intreaga fara curent.
   • +2 (4 voturi)    
    LoL (Vineri, 3 iunie 2016, 9:56)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Si atunci de ce stateai la lumina lumanarii aproape in fiecare seara? Ca ti se spunea ca se face "economie" si tu erai idiot si credeai?
    • -1 (3 voturi)    
     lamuriri (Vineri, 3 iunie 2016, 10:54)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     1.Taierile de curent din RSR au aparut doar DUPA 1983 si erau cauzate de penuria generalizata provocata de rambursarea catre Fmi. Nu de faptul ca erau probleme in reteaua tarii. Retea care "ducea" sute de uzine cu cuptoare electrice siderurgice industriale, laminoare de mii de kw , si cate si mai cate.
     2. Taierile de curent se faceau aleatoriu, functie de cat de zelos era activistul de la butoane. Si nu "in fiecare seara". Poate ai avut tu ghinion. Eu de ex. aici in Iasi nu am avut asa taieri de curent (si nu eram in bloc de securisti sau ceva).
     • -1 (1 vot)    
      LoL (Vineri, 3 iunie 2016, 11:47)

      Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

      Pai eu ti-am spus ca asta ti se spunea. Si tu erai credul si o dovedesti inca o data. In realitate nu stiai tu de ce se lua curentul. Daca si acum la 26 ani dupa "epoca de aur" inca crezi ce iti spuneau atunci, atunci nu am nici un fel de compasiune pentru tine. Cum sa faci economie la curent in zone unde curentul era produs de hidrocentrale (care nu consuma mai nimic) si care nu puteai fi oprite instant, care produceau una intr-una si oricum ca opreai curentul sau nu, curentul ala produs era pierdut. Nu mai fi naiv....
      • 0 (2 voturi)    
       retrospectiv cred ce vedeam (Vineri, 3 iunie 2016, 12:50)

       Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

       Si anume ca da, penuria era pt. rambursare Fmi, si ca miliardele de Usd la Fmi se duceau, nu in castele de activisti Pcr. Fata de democratii tai dragi pro-Usa care-si fac azi castele din sute de milioane de euro smangliti din ban public. In RSR IN MARE PARTE curentul venea din termocentrale. Mun.Iasi avea doua, mari de tot. Asa ca mai citeste si tu.
       • +1 (1 vot)    
        Va certati fara rost... (Vineri, 3 iunie 2016, 14:51)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

        ... si pe un ton care nu va onoreaza, @Qwertz.

        De fapt, niciunul nu aveti dreptate - @mircea_cjn are. Intr-adevar, imediat dupa cutremurul din '77 a avut loc o cadere totala a SEN (aveati vreo 12-13 ani pe-atunci, Toni, si e de inteles ca nu va amintiti, la nivelul consumatorului casnic n-a fost mare lucru); nu-mi mai amintesc cat a durat, cred ca in jur de jumatate de zi. Iar la vreo cateva luni dupa cutremur a mai fost una tot asa, de cateva ore.
        Cam astea au fost caderile de sistem propriu-zise.
        Cealalta poveste, cu intreruperile, statul la lumanare etc., este ceva cu totul diferit dpdv al energeticianului; acelea erau intreruperi planificate si controlate, nicidecum aleatoare.
        Pe de alta parte, la fel de falsa e si presupunerea ca "aia" lasau apa sa treaca neuzinata si-n acelasi timp intrerupeau alimentarea populatiei...
        Simplificand lucrurile, cu bune si cu rele tara se industrializa intr-un ritm atat de rapid incat sistemul energetic nu tinea pasul si exista un deficit de putere. Ca sa faca fata consumului, dispecerii erau nevoiti sa "taie", sa aplatizeze varfurile de consum - din care, ce sa vezi, cel mai mare era varful de consum de seara, cu precadere in serile lungi si geroase de iarna. Si cum deconectarea consumatorilor industriali iesea din discutie, erau sacrificati casnicii...
        N-am lucrat si nu lucrez "in sistem", dar il cunosc bine. Presupunerea implicita ca energeticienii "comunisti" erau niste idioti care nu stiau ce fac este complet falsa. Indraznesc chiar sa spun ca, daca lucrurile inca se mai taraie si-n ziua de azi, cu chiu, cu vai, asta se datoreaza cu precadere "vechii garzi" si celor care au invatat meserie direct de la ei. Interesati-va cam ce scoala fac in ziua de azi tinerii energeticieni in Politehnica bucuresteana si mai vorbim.
        • 0 (0 voturi)    
         F. bun comentariul dv. (Vineri, 3 iunie 2016, 15:32)

         Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

         "Lupii tineri" (si cu aere) de azi sa ia aminte.
         Vedeti ca am detaliat mai jos pana de curent iunie 1977.
      • +1 (1 vot)    
       i-auzi aici: (Vineri, 3 iunie 2016, 13:54)

       Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

       Am vorbit acum, cu un inginer electro pensionar:
       1 - In RSR doar 20% din curent venea din hidrocentrale - restul din CET-uri.
       1 - Tocmai ca la hidrocentrale avantajul e ca turbinele pot fi oprite, pornite sau incetinite, dupa cum are reteaua nevoile.
       • -2 (2 voturi)    
        LoL (Vineri, 3 iunie 2016, 14:20)

        Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

        E clar ca esti pe langa subiect. Cat dureaza sa opresti/pornest o turbina la hidrocentrala + apa din baraj? Minute, ore? Zile omule Zileeeeeeeeeee ! Du-te vorbeste cu pensionaru tau ....
        • +2 (4 voturi)    
         Imi pare rau, dar... (Vineri, 3 iunie 2016, 14:57)

         Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

         ... ma tem ca faceti o confuzie mare. Apa "se opreste" practic instantaneu (mai exact, daca debitele sunt prea mari, curgerea este dirijata pe alte trasee decat cele care duc la turbina.
         Turbinele hidro intra/ies din sarcina intr-adevar in cateva minute. Probabil cea mai performanta hidrocentrala din Europa din acest punct de vedere (sau, hai sa nu alimentam exceptionalismul romanesc - una dintre cele mai performante) este cea de la Ciunget, de pe Lotru, cu un timp de reactie de 1-2 minute.
         Ce spuneti dvs. se refera exact la termocentrale.
         Adicatelea, e ca-n caragialescul "Doua loturi" - e cum ziceti dvs., insa vitavercea.
  • -1 (3 voturi)    
   DA, A FOST O CADERE A SEN IN 1977 (Vineri, 3 iunie 2016, 13:38)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   MIRCEA-CJN zice adevarul. de abia acum am aflat tarasenia de la un amic inginer electro care avea un amic la dispecer Deva care a fost de serviciu in timpul crizeil. Retea nationala electrica a cazut in RSR in iunie 77 si nu prea am retinut evenimentul probabil pt. ca era intre cutremur si greva mineri V.Jiului (aug). Pagube colosale, Totul a inceput de la o anomalie la Portile de Fier, apoi pe rand a disjunctat pe protectii toata tara. Au ramas functionale CET Palas Constanta si CET Iernut (cuplat direct la CAER). A durat de la 8 la 17. Sarbii au vrut sa ne dea curent, dar nu aveau cum ca erau cuplati la retea Occident, nu la CAER.
   Ps - Asta nu schimba ceea ce afirm mai jos despre taierile de curent din RSR.
 • -4 (4 voturi)    
  festina lente ? (Vineri, 3 iunie 2016, 8:10)

  mihaiionescu2 [utilizator]

  Stimata doamna Pirvoiu,
  Mi se pare cel putin jenant sa apreciati ca o avarie produsa in reteaua de transport are cauze exclusive nivelul redus al investitiilor. E ca si cum ati spune ca un accident de masina (accident pe care nu l-ati vazut sau nu ati vazut nici macar descrierea lui) se datoreaza exclusiv faptului ca acea masina era Dacie si nu Mercedes. N-ar fi o problema daca parerea dumneavoastra ar fi fost facuta cunoscuta in fata blocului, dar sa spui asa ceva in gura mare, fara acoperire, fata de o societate listata la bursa, nu vi se pare putin cam ... nefiresc ? Ma gandesc ca ar fi fost corect deontologic sa asteptati macar descrierea avariei. Sau aveti un motiv anume de graba ?
  • 0 (0 voturi)    
   Va suparati degeaba (Vineri, 3 iunie 2016, 15:01)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui mihaiionescu2

   Sunteti singurul care a folosit termenul incriminat - exclusiv.

   Intorcand problema invers, sunteti de parere ca functionarea sistemului nu are nimic de-a face cu nivelul investitiilor TEL? De distribuitori nici nu mai vorbim, ca ei isi fac investitiile pe banii clientilor, sub obladuirea blajina si incurajarea tacita a ANRE...
 • -5 (7 voturi)    
  in plus.... (Vineri, 3 iunie 2016, 8:39)

  Toni_Romania [utilizator]

  Peste tot in RO primariile au dat "verde" sa se faca multe vile/case/imobile (cu spagi) fara a se verifica daca retelele electrice "duc" consumurile.
 • +4 (4 voturi)    
  Investitii CEZ? (Vineri, 3 iunie 2016, 9:56)

  DanielDragusin1 [anonim]

  Are vreun interes CEZ ul sa investeasca in reteaua din Romania? Suntem un pic cam naivi, nu-i asa?
 • +2 (4 voturi)    
  Curent Electric (Vineri, 3 iunie 2016, 10:27)

  Amoredivino [utilizator]

  Nu am apucat să vizitez decât o zonă de la periferie în Bologna (IT) și am fost surprins să văd pe acoperișurile caselor pe lângă panourile pentru producerea apei calde și foarte multe panouri fotovoltaice.
  Aceasta este calea de urmat, și nu așteptarea tâmpă, lipsită de orice sens, ca o entitate (statul sau oricine altcineva) să facă investiții și să ne asigure 100%. Calea și viitorul este ca fiecare gospodărie, casă sau blocuri de locuințe să se doteze cu panouri fotovoltaice și să fie oarecum relativ independentă de sistemul național.
  Chiar de va fi să pice curentul, cei care au panouri fotovoltaice și instalația aferentă, le va funcționa hidroforul, pompa de recirculare sau congelatorul - 1 săptămână, 2 - până la eventuala remediere.
  Cei care fiind trăitori în România se bazează pe asigurările de sănătate, pe sistemul de pensii, pe Apa Nova sau orice entitate de acest fel, vor avea foarte mari dezamăgiri.
  • -2 (2 voturi)    
   serios? (Vineri, 3 iunie 2016, 10:50)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Amoredivino

   "Aceasta este calea de urmat, și nu așteptarea tâmpă, lipsită de orice sens, ca o entitate (statul sau oricine altcineva) să facă investiții și să ne asigure 100%".
   Domle cata vreme lunar eu imi iau 2000 lei leafa in mana si dau, deopotriva, 2000 lei la Stat (taxe+contributii), asteptarea mea nu este "tâmpă, lipsită de orice sens".

   Celulele voltaice sunt ok la scara micro - la scara macro (orase intregi) investita costa enorm si iti da un curent mai scump.
   • +1 (3 voturi)    
    LoL (Vineri, 3 iunie 2016, 11:53)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    La cei 52 de ani ai tai, nu prea faci o figura buna. Esti tu senior dar vorbesti prostii una intr-una. Omu iti vorbea de scara micro (locuinte private) si tu o dai cu scara macro. Hai sa iti stric conceptia despre viata, energia solara e viitorul omenirii si da se foloseste la scara macro in Statele Unite, Spania, China sau ca iti vine sau nu sa crezi si in Germania unde s-a investit enorm in panouri solare, Germania fiind si tara care a impins enorm cercetarea si dezvoltarea panourilor solare. La cat costa? Iti pot spune ca tot ce a investit Germania in ultimii 10 ani la preturi enorme, USA cu actuala generatie de panouri solare o face anul acesta la preturi de cateva sute de ori mai mici ca si Germania.
    • +1 (1 vot)    
     daaaa (Vineri, 3 iunie 2016, 15:29)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     Tu faci o figura taaare bune pe aici.
    • +1 (1 vot)    
     Germania a avut un rol extrem de important ... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:19)

     silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

     in dezvoltarea industriei fotovoltaice / subventionand atunci cand preturile erau aberante (lucru pe care nici un chitros de lider politic roman nu l-ar face, nici daca ar avea bani...) au creat o piata, care la randul sau a determinat investitii din ce in ce mai mari in cercetare-dezvoltare: efectul a fost ca intr-adevar aceasta industrie care era strict de nisa si cu uz foarte limitat (sateliti, comunicatii in zone izolate etc.) a devenit o industrie de masa

     problema Germaniei este ca a pierdut aproape toate pozitiile pe care le avea in zona productiei panourilor in favoarea Chinei, pastrandu-si totusi leadership-ul in Invertoare - dar decizia Guvernului Germaniei de a subventiona aceasta industrie a avut si va avea urmari pozitive la scara planetara si asta nu trebuie sa uitam !!
  • +2 (2 voturi)    
   nu exsista tehnologie .... (Vineri, 3 iunie 2016, 11:10)

   BOBster [utilizator] i-a raspuns lui Amoredivino

   parerea mea este , ca momentan tehnologia nu ne ajuta sa urmam aceasta cale.Pe o casa poti monta panouri sa iti fuctioneze cel mult cateva becuri.
   Acum vreo 10-12 ani am citit niste studii facute de o universitate din Germania,care aratu clar ca regenerabile vor destabiliza sistemele energetice,deoarece nu produc constant
   -azi nu bate vatul , eolienele nu produc trebuie suplimentat cu hidro
   -maine este inourat , fotovoltaicele nu produc trebuie suplimentat cu termo
   -poimaine este seceta , hidro nu produce trebuie suplimantat cu nuclear
   Dar ce faci , cand toate regenerabile produc la capacitate maxima si nu are cine sa consume aceasta energie?!?!?!
   Dar ce faci , cand toate regenerabile nu produc si este cerere mare in piata de energie?!?!?!
   Parerea mea personala este acceea ca in tarile care au multa energie regenerabila vor fi dezechilibre mari si ca im acest moment in europa niciun sistem energetic nu este pregatit sa faca fata acestor dezechilibre.
   Trebuie sa ne imaginam liniile de transport ca pe niste autostrazi.
   FRANTA are un sistem de autostrazi OK , dar pentru Campionatul European acest sistem ar trebui dublat sau triplat. Merita Investitia?!?! NU!!!Deci timp de o luna apar dezechilibre pe autostrazile din Franta.
   Cam astea sunt si sistemele energetice
   Ce este clar si fara echivoc : foarte multe linii de transport si statii de transformare trebuie RETEHNOLOGIZATE!!!!
 • -1 (1 vot)    
  In 1977 sistemul energetic national a cazut (Vineri, 3 iunie 2016, 13:57)

  Toni_Romania [utilizator]

  In 1977 sistemul energetic national a cazut. De abia acum am aflat tarasenia de la un amic inginer electro - si care avea un amic la dispecer Deva care a fost de serviciu in timpul crizei. Reteaua nationala electrica a cazut in RSR in mai 77 si acum imi dau seama ca nu prea am retinut evenimentul probabil pt. ca era intre cutremur si greva mineri V.Jiului (aug), si s-a intamplat ziua. Pagubele au fost colosale, mai mari ca la cutremur. Totul a inceput de la o anomalie la Portile de Fier, apoi pe rand au disjunctat prin protectii toate CET-urile si hidrocentralele din tara. Au ramas functionale CET Palas Constanta si CET Iernut (cuplat direct la CAER). In 15 minute toata RSR a ramas fara curent si pana a durat de la 8.00 la 17.00. Sarbii au vrut sa ne dea curent, dar nu aveau cum ca erau cuplati la retea Occident, nu la CAER. Furnale si convertizoare au trebui daramate ca s-a intarit otelul in ele, rafinariile si ind. chimica au pierdut sarje cu reactivi scumpi, cate si mai cate.
  Ciudat, nimeni nu a fost sanctionat si raportul de ancheta nu l-a vazut nimeni.
  • -1 (1 vot)    
   LoL (Vineri, 3 iunie 2016, 14:23)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Vezi ca poate afli si ca Mnezo nu exista.... poate iti poti intreba amicu pensionar. Lasa prostiile si du-te si uita-te la fotbal.
   • +1 (3 voturi)    
    Omul a relatat niste fapte si-atat. (Vineri, 3 iunie 2016, 15:04)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    Sunteti mojic in mod absoluit gratuit, doar pentru ca v-ati "contrat" cu el mai devreme.
    Va intalnesc pe strada si va dau buna ziua, iar dvs. ma injurati de mama... asta faceti aici, doar dvs. stiti de ce.
    • -1 (1 vot)    
     Mda (Vineri, 3 iunie 2016, 15:11)

     Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Si te mai miri ca esti "prostu' satului"....
     • 0 (0 voturi)    
      Nu, de fapt nu ma mir deloc. (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 2:15)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

      Ma mir doar ca nu v-ati gandit de ce mi-am ales acest pseudonim.
      Altfel, ramane cum am stabilit - daca n-aveti argumente la subiect, o injuratura sau mistocareala la adresa interlocutorului salveaza intotdeauna situatia. Sau cel putin asa credeti dvs.
      Si, din pacate, pe masura ce trec anii, aveti tot mai multa dreptate. Pe masura ce nivelul mediu de educatie scade, iar cei care mai inteleg cate ceva fug incotro vad cu ochii, tara asta se umple de imbecili ignoranti, care in afara de "ba pe-a matii" si de hahaiala groasa nu-s capabili de nimic altceva.
      Alegeti dvs. din ce categorie vreti sa faceti parte, cea mai sus descrisa, sau cea a tot mai putinilor oameni care au, daca nu neaparat cunostinte (tehnice in cazul de fata), macar cei sapte ani de-acasa.
    • +1 (1 vot)    
     Domle exista o specie a internetului..... (Vineri, 3 iunie 2016, 15:28)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     .... care nu poate ataca ideile, dar ataca persoanele. Oameni complexati.
   • 0 (0 voturi)    
    ce ai bey? (Vineri, 3 iunie 2016, 15:26)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    au draci pa tine?
  • 0 (0 voturi)    
   tot Portile de Fier..... (Vineri, 3 iunie 2016, 14:35)

   BOBster [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   probabil si acum tot din Portile de Fier a inceput anomalia


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by