Document Cât de degradată este rețeaua electrică de transport: O analiză arată că aproape toate liniile de înaltă tensiune sunt în stare inacceptabilă, iar o treime din transformatoare în stare proastă

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 28 noiembrie 2018, 18:44 Economie | Energie


Necesitati dezvoltare retea energetica
Foto: Transelectrica.ro
Rețeaua de transport al energiei s-a confruntat, în ultimii ani, cu mai multe avarii, fiind afectate mai multe localități și chiar județe întregi. Rețeaua este foarte veche, mare parte din ea având 40-50 de ani, peste durata normală de funcționare, iar în lipsa investițiilor, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Transelectrica a analizat recent starea a 54 de linii electrice de înaltă tensiune, fiind declarate inacceptabile 52 dintre ele. De asemenea, din 80 de transformatoare analizate, o treime sunt în stare proastă. Ar fi nevoie de investiții serioase, precum realizarea unei stații de 400/110 kV în București, însă câștigul Transelectrica este folosit de statul român pentru acoperirea deficitului bugetar.

La solicitarea Ministerului Economiei, în calitate de acționar majoritar, Transelectrica este obligată să distribuie dividende suplimentare de 66 de milioane de lei. Banii sunt luați din rezerve. Reamintim că toate companiile cu capital de stat sunt forțate de Guvern să scoată bani din rezerve pentru a le distribui, acum pe final de an, sub formă de dividende suplimentare, chiar cu riscul afectării unor investiții importante.

Transformatoare și întrerupătoare în stare proastă


Transelectrica a contractat în anul 2017 studiul ”Analiza stării tehnice a echipamentelor și instalațiilor electrice din RET”, se arată într-o notă a companiei. Pentru testarea metodologiei cu ajutorul aplicației software a consultantului, pentru managementul activelor din cadrul Transelectrica SA a fost creată o bază de date de testare, cuprinzând 80 transformatoare de putere dintr-un total de 136, 81 întreruptoare și 54 linii electrice aeriene de 110 kV - 400 kV dintr-un total de 154. Acestea au fost încadrate în una din urmatoarele categorii de stare: Bună/Acceptabilă/Proastă/Inacceptabilă.

Din 80 de transformatoare analizate, 2 sunt în stare bună, 52 în stare acceptabilă, iar 26 în stare proastă. Din 81 de întrerupătoare, 46 sunt în stare acceptabilă, iar 35 în stare proastă.

În baza de date a Sistemului Informatic pentru Managementul Activelor au fost introduse date și pentru 54 linii electrice aeriene de înaltă tensiune, din totalul de 154. A reieșit că două sunt în stare acceptabilă. Pentru restul, sistemul a indicat stare inacceptabilă, fără a fi precizat un punctaj. Transelectrica susține că un motiv ar putea fi faptul că datele sunt "precizate într-un mod incompatibil cu sistemul expert și cu normativele care au stat la baza algoritmilor". Un alt motiv ar putea fi durata de viață depășită.

Potrivit Transelectrica, aplicația software poate detecta stări inacceptabile, în care nu se acordă punctaj de stare, dacă:

 • a) cel puțin unul din parametri nu corespunde limitelor stabilite de criteriile de evaluare a stării tehnice (de normative);
 • b) cel puțin unul din parametri obligatorii de măsurat nu are completat câmpul cu date de la măsuratori, conform categoriei de probe prestabilită (probe la Revizie tehnică);
 • c) cel puțin unul din parametri are date completate incorect sau măsurate incorect;
 • d) durata de viață a echipamentului a depășit durata de viață limită, prestabilită prin documente tehnice avizate de CNTEE Transelectrica SA (de exemplu 50 ani la transformatoarele de putere, 40 ani la întreruptoare).

Echipamente puse în funcțiune în anii '60

Din totalul liniilor electrice aeriene, 83,6% au anul punerii în funcțiune între perioada 1960 - 1979, 14,1% între anii 1980 și 1999, și doar 2,3% după anul 2000. Se constată un procent redus de puneri în funcțiune după anul 2000.

Din puterea totală instalată în transformatoare, 21% a fost pusă în funcțiune între anii 1960 și 1979, 22% între anii 1980 și 1999, iar 57% după anul 2000. O treime din totalul întreruptoarelor și jumătate din totalul transformatoarelor au duratele de funcționare peste duratele normale precizate în “Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare ale mijloacelor fixe din patrimoniul CNTEE “Transelectrica”-SA.

Și sistemul de dispecerat EMS/SCADA - DEN, care se ocupă de siguranţa funcţionării sistemului energetic naţional este învechit. "Echipamentele hardware ale sistemului EMS-SCADA actual, echipamentele de comunicaţii aferente precum şi nivelul de dezvoltare conceptuală al aplicaţiilor software sunt depăşite fizic şi moral, acestea fiind la limita capacităţii lor privind asigurarea suportului funcţional pentru OTS în conducerea operativă a SEN. Menţinerea lor în stare de funcţionare corespunzătoare se realizează cu costuri din ce în ce mai mari, dat fiind faptul că producătorii au scos din fabricaţie echipamentele respective, iar actualizarea software devine tot mai dificil de realizat deoarece pe măsura trecerii timpului au apărut numeroase versiuni care accentuează gradul de incompatibilitate faţă de cea existentă", arată Transelectrica.

"În prezent se află în derulare un proiect de reabilitare hardware şi software a sistemului în vederea măririi şi asigurării capacităţii funcţionale până la achiziţia şi instalarea unui nou sistem, în următorii 5 – 6 ani. În aceeaşi măsură, interfaţa de date dintre sistemele constitutive are la bază tehnologii învechite. Echipamentele şi tehnologiile IT şi de comunicaţii au progresat substanţial de la punerea în funcţiune a sistemului EMS/SCADA (începută în anul 2003 când s-a iniţiat perioada de testare) şi de la realizarea interfeţelor cu echipamentele producătorilor, staţiilor şi ale ENTSO-E", mai precizează Transelectrica.

Nevoia de investiții


Din analizele rezultă că secţiunile S4 (Transilvania de N-V) și S5 (Moldova) prezintă un risc ridicat de funcţionare în apropierea puterii maxim admisibile în secţiune atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, fiind demonstrată necesitatea întăririi fiecăreia dintre aceste secţiuni, arată Transelectrica. În acest sens, întărirea reţelei electrice de transport prin întregirea inelului de 400 kV între zona de Nord-Est şi Nord-Vest a SEN este benefică în ceea ce priveşte creşterea rezervelor de stabilitate statică atât pentru secţiunile S4 şi S5 cât şi pentru secţiunea S3. Au fost identificate şi câteva zone cu probleme locale de siguranţă a alimentării consumului, unde trebuie instalate capacităţi suplimentare de injecţia din reţeaua de 400 kV spre reţeaua de tensiune inferioară (Iernut, Cluj, Brazi, Sibiu).

Mai sunt necesităţi de întărire a rețelei, pentru creşterea capacităţii de schimb transfrontalier la graniţa de vest a ţării şi pentru transportul excedentului de producţie din zona Porţile de Fier – Reşiţa spre centrele de consum Pentru a asigura creşterea capacităţii de schimb cu Serbia şi vestul Europei şi evacuarea puterii din centralele fotovoltaice şi amenajările hidroelectrice din zona Porţile de Fier – Reşiţa, este necesară întărirea reţelei de transport pe axul de vest (Porţile de Fier-Reşiţa- Timişoara-Arad).

Pentru zona Bucureștiului, a rezultat oportună realizarea unor noi injectii de putere din rețeaua de transport spre reţeaua de distribuţie a oraşului şi întărirea reţelei de distribuţie astfel încât să fie posibilă preluarea consumului de pe o zonă pe alta. Din analize, au rezultat ca oportune următoarele proiecte: realizarea a două stații de 400/110 kV, una în zona Centrală a Municipiului București (Grozăvești) pe termen mediu, iar cea de a doua în zona Filaret pe termen lung.

"O situaţie specială există în reţeaua de alimentare a municipiului Bucureşti. Evoluţia prognozată a consumului conduce la necesitatea realizării unei stații de 400/110 kV în centrul de consum al Municipiului București, pentru creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică. Pentru includerea acestor proiecte în planul de dezvoltare, este necesar să se convină cu operatorul de distribuţie din zonă staţiile de distribuţie în care se vor realiza injecţiile din RET şi un plan comun de acţiune. Până atunci, în Planul de dezvoltare nu a fost inclusă dezvoltarea RET de alimentare a municipiului Bucureşti", arată Transelectrica.

Vezi aici documentul Transelectrica


Cazuri de avarii


Pe 11 aprilie 2018, un incident în stația electrică Medgidia Sud a afectat alimentarea cu energie electrică a Fabricii de Ciment din Medgidia şi a unor localităţi din zona rurală adiacentă Medgidie
Pe 1 noiembrie 2017, din cauza unei avarii în rețeaua Transelectrica, au fost afectate mai multe cartiere din zona de est ți de nord din Capitală.
În martie 2017, o avarie în rețeaua Transelectrica a lăsat minele din Valea Jiului fără curent electric.
Pe 8 noiembrie 2016, a cedat o stație a Transelectrica, fiind oprită electricitatea în judetul Tulcea. In aceeași zi, "un scurt circuit" pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unității 1 de la Cernavodă.
Pe 1 iunie 2016, din cauza unei avarii, a căzut sistemul în două județe (Valcea și Argeș), fapt fără precedent din 1977 până acum, cauza fiind tot defectarea unui întrerupator dintr-o stație electrică. Tot ca în cazul din Valea Jiului, stația electrica se afla în proces de retehnologizare.
În iunie 2016, în urma unei furtuni, au cazut mai mulți stâlpi de înaltă tensiune în Mureș.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6174 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  E bineee (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 19:16)

  Coco_papagal [utilizator]

  inapoi la opaiț :))
 • +9 (11 voturi)    
  Romanii au votat PSD (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 19:25)

  emil bobu [utilizator]

  Nu-i intereseaza infrastructura, ci banii nemunciti, sa vina garla de la fraierii care muncesc.

  Unde nu-i vot, vai de tara.
  • -6 (8 voturi)    
   Românii au votat multe (Joi, 29 noiembrie 2018, 0:28)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Românii au votat și cu PDL. Rezultatul? Infrastructura a rămas la fel. Parcă ăștia erau de dreapta... Hmm... Ce ciudaaat.
   • 0 (2 voturi)    
    Ce ciudat (Joi, 29 noiembrie 2018, 10:44)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Sai ai pretentii la altii, cand or guverna macar jumatate din timpul cat a guvernat PSD-ul in ultimii 30 de ani.
 • +9 (11 voturi)    
  tot ce tine de infrastructura (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 19:46)

  g01an [utilizator]

  stam prost la toate tipurile de infrastructura, nu doar cea de transport sau reteaua electrica. aprovizionare cu apa care ar trebui sa fie potabila, nu ce vine acum pe teava. canalizari. transport gaze naturale.

  tot ce tine de infrastructura trebuie schimbat. intr-un fel ar trebui si regandit si planificat mai temeinic. dar cu cine? si cu ce bani daca astia ne izoleaza in Europa? si este foarte nasol ca nu putem profita acum cand ne arde buza cel mai tare, daca tot trebuie refacut aproape tot, poti sa rezolvi o parte din problemele care nu tin de starea infrastructurii pentru a eficientiza totul si reduce cheltuielile. dar n-ai cu cine te intelege.
 • +12 (14 voturi)    
  Care-i problema? (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 20:07)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Va faceti prea multe griji... in caz de probleme, avem Catedrala unde sa mergem sa ne rugam. Acolo merge curentul sigur.
  • +8 (8 voturi)    
   Dar (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 21:11)

   dcb [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Poate chiar de acolo vine curentul... sfințit, nu oricum

   :D
 • +9 (9 voturi)    
  "12 bebeluşi născuţi la Maternitatea Giuleşti au (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 20:25)

  ty [utilizator]

  ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu infectați cu stafilococ auriu."
  In afara de furt mai merge ceva bine pe la noi?
  Ok Legile justitiei. Altceva?
 • +12 (14 voturi)    
  Și ce dacă.... (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 20:35)

  prec [utilizator]

  Noi am sacrificat cu totul investițiile pentru a da pensii „speciale” și salarii de nababi la uriașa armată de bugetari.
 • +8 (8 voturi)    
  Istorie (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 20:45)

  Moeko [utilizator]

  Exista cumva un document din care rezulta sumele financiare alocate din credite bancare si de la bugetul de stat, care au fost cheltuite pana in anul 2000 de catre CONEL in liniile si statiile care tin de Transelectrica ?Dupa anul 2000 investitiile realizate in Transelectrica au fost decontate de ANRE prin tariful aprobat ?De cca 10-15 ani Consiliile de Supraveghere si comitetele directoare sunt platite cu mii de euro /persoana? care este suma luata pana in prezent de Fondul Prorpietatea din profitul Transelectrica?Sunt numai cateva intrebari ,la care se poate raspunde da ai dreptate sau nu ai dreptate.Daca am dreptate oare intreaba cineva unde sau dus banii, pentru ca presupun ca studiul tehnic este corect.Dar mai bine stau si ma uit la LAS FIERBINTI , ca nu are cine raspunde.
 • +8 (10 voturi)    
  Unde-s niulook, asistat si cu gogu demagogu (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 22:11)

  Parzivall [utilizator]

  Sa ne explice cat de bine e cu tractoristii de la psd??
 • +7 (7 voturi)    
  Normal ca retelele sunt la pamant (Joi, 29 noiembrie 2018, 0:18)

  kokos [utilizator]

  daca dragnea le-a luat toate fondurile pana la ultimul leu sub forma de dividende ca sa plateasca din ei pensile si salariile nesimtite!
 • +4 (6 voturi)    
  Din categoria cu PSD (Joi, 29 noiembrie 2018, 8:46)

  ABBV [utilizator]

  totul infloreste, oare ?
  - in companiile de stat ? Dezastru !
  - in UE, Schengen ? Dezastru !
  - investitii in infrastructura ? Dezastru !
  - legile justitiei ? Dezastru ! (din punct de vederea a oamenilor corecti care nu fura si dau in cap)
  - in paduri ? Dezastru "se fura ca in codru" !
  - fonduri Europene accesate ? Dezastru !
  - cand va lovii criza din nou ? Tragedie ! Cauza: "O guvernare minunata"
  - comunismul si catedrala umiliri neamului ! Merg de minune!
  Concluzie ? Neam de prosti si pupatori de moaste.
 • +1 (1 vot)    
  Istorie 2 (Joi, 29 noiembrie 2018, 8:55)

  Moeko [utilizator]

  Am citit documentul Transelectrica.Rezulta un necesar de cca 380 mil EURO/AN pentru investitii care se preconizeaza de a fi obtinuti din tariful reglementat pentru a rezolva problemele ,intr-o perioada de 9 ani.Avand in vedere ca din anul 2000 prin tariful reglementat ,deci pe o perioada de 18 ani, matematica da 5,4 miliarde EURO,au fost asigurati cam tot atatea fonduri financiare adica cca 300 mil EURO/AN, oare pe ce sau cheltuit acesti bani( nu am mai calculat fondurile utilizate de Transelectrica in perioada 1990-2000).Pentru evaluarea costurilor nu ma pot pronunta pentru ca sunt secrete.Am citit ca anul 2000 nu sa facut mai nimic in investitii .ANRE sa traiasca si sa infloreasca.Daca gresesc in calcule imi cer iertare fata de specialisti, daca nu ar fi cazul sa se dea explicaii pentru ca sunt bani publici, respectiv tarif reglementat.
 • +2 (2 voturi)    
  Da-o in ma-sa! (Joi, 29 noiembrie 2018, 9:15)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Da-o in ma-sa de retea de distributie, de sistem energetic national!

  Daca romanii at fi dorit o infrastrutura functionala (nu doar pt energie electica), atunc, simplu, NU at fi votat taman pe Daddy in urma cu doi ani!

  Asta am ales, asta culegem!
 • +1 (1 vot)    
  Reteaua nationala de electricitate (Joi, 29 noiembrie 2018, 11:25)

  dekirico [utilizator]

  Am lucrat 20 de ani la o firma de constructii-montaj in domeniul energetic, cea mai mare parte in inainte de 1989. Am insirat sute de kilometri de linii electrice de toate felurile.Periodic faceam si RK-uri (reparatii capitale) la magistralele care legau marile statii de tranformare cu sursele de generare a energiei electrice. Puzderia de societati in care a explodat RENEL, care era unicul gestionar al sistemului energetic national a dus la faramitarea acestuia si la periclitarea sigurantei nationale. Lipsa intretinerii acestor retele aduce riscul unor avarii majore mai aproape cu fiecare intarziere. Este suficient ca mai multe linii magistrale sa pice ca tot sistemul sa intre in balans si sa cada la nivel national. Pentru ca mai multi imbuibati sa ia salarii colosale riscam un dezastru incredibil. Norocul este ca le-am facut bine si rezista, inca.
  • 0 (0 voturi)    
   Istorie 3 (Joi, 29 noiembrie 2018, 11:57)

   Moeko [utilizator] i-a raspuns lui dekirico

   Pe vremea d-lui dekirico nu exista management ,Fondul Prorpietatea si Fondul Suveran, de aceea se pot juca acum managerii cu SEN la 6-8000 MW nu la 12-13000 MW fara protectii si condus din profesionalism si darurie fata de meserie.
 • 0 (0 voturi)    
  Istorie 4 (Joi, 29 noiembrie 2018, 22:12)

  Moeko [utilizator]

  Apropous-cu dividentele suplimentare pe care trebuie sa le dati, trebuie refacut capitolul venituri, ?sau creste ANRE tarifele pentru Trans si s-a rezolvat ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by