​Prețurile la gaze și la energie electrică pentru consumatorii casnici rămân neschimbate de la 1 aprilie, a anunțat, marți, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă pe teme energetice. "Nici nu va scădea, întrucât foarte mulţi furnizori aveau pierderi care trebuie recuperate", a spus reprezentantul ANRE. Practic, reducerea forțată și plafonarea prețului la 68 lei/MWh pentru producătorii de gaze, prin controversata OUG 114/2018, nu au efect asupra facturilor la casnici. Singurii care vor avea de câștigat sunt furnizorii și omul de afaceri Ioan Niculae.

Contor de gazeFoto: Distrigaz Sud

Întrebat de un jurnalist despre influențele OUG 114/2018 asupra prețurilor la consumatorii casnici, începând cu 1 aprilie, ministrul energiei Anton Anton a răspuns pe un ton iritat: Ai primit factura? Apoi a spus că prețurile rămân aceleași, dar nu a dorit să comenteze mai mult, cerând să fie întrebat reprezentantul ANRE mai multe amănunte.

Zoltan Nagy-Bege a revenit cu completări și a spus că în ceea ce privește gazele, furnizorii au de recuperat niște pierderi acumulate în ultimele luni. Aceste costuri vor fi recuperate până în 2022. Practic, furnizorii vor cumpăra timp de trei ani gaze la preț plafonat de 68 lei/MWh, după care le vor vinde către consumatorii finali, în afară de cei casnici, cum consideră. La consumatorii casnici vor ajunge cu 80 lei/MWh, ca până acum. Cel puțin în acest an.

Nici în ceea ce privește energia electrică nu se vor produce schimbări în factura pentru populație în acest an. Adică nu vor fi mai mici, chiar dacă OUG 114/2018 prevede ca populația să se întoarcă în regim reglementat, chiar dacă piața fusese liberalizată. Nu vor fi mai mici nici măcar în condițiile în care producătorii de energie sunt forțați să vândă cantități de energie la preț mai mic, cu un profit de maxim 5%. Cele mai afectate companii vor fi Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acestea putând fi obligate de la anul să livreze în regim reglementat până la 65% din producție. Pentru acest an nu a fost impusă obligația cu 65% din producție deoarece aveau mare parte din cantitate deja contractată. În acest an, Hidroelectrica va fi obligată să vândă, în regim reglementat, la prețul de 111 lei/MWh, Nuclearelectrica la prețul de 188 lei/MWh, OMV Petrom la prețul de 259 lei/MWh, iar cei pe bază de cărbune la prețl de 218 lei/MWh.

Reamintim că firmele omului de afaceri Ioan Niculae sunt printre foarte puținele companii beneficare ale OUG 114/2018 care prevede plafonarea prețurilor la gaze pe o perioadă de trei ani. Practic, prin încălcarea oricăror reguli de concurență, firmele din grupul InterAgro vor primi gaze la doar 68 lei/MWh, în timp ce restul industriei din România va plăti facturi și cu 30-40% mai mari. Interesant este că aceste combinate, cu excepția uneia, sunt închise, foarte vechi, lipsite de investiții și ruginite, iar pentru a fi redeschise, ar fi nevoie de noi autorizații.

În perioada 1 aprilie- 30 septembrie 2019, Chemgaz Holding va primi 670.367 MWh de gaze de producţie internă, Donau Chem - 686.405 MW, Ga Pro Co Chemicals - 555.243 MWh, Nitroporos - 115.156 MW, iar Viromet - 311.769 MWh, acestea făcând parte din grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae. Întrebarea este cum vor consuma aceste combinate gaze, în condițiile în care, în afară de Viromet, sunt închise, aflându-se în insolvență, pentru unele deschizându-se procedura de faliment. Azomureș, un alt combinat de îngrășăminte chimice, dar care nu este al lui Niculae și care funcționează corect și cu profit, nu primește gaze ieftine.

Lista ANRE mai cuprinde și furnizori care vor primi gaze ieftine. Mai departe, acești furnizori vor putea vine gaze, bineînțeles la preț mai mare, către consumatori. Mai exact, un furnizor va cumpăra gaze cu 68 lei/MWh de la un producător, iar apoi le va vinde către consumatori, alții decât cei favorizați de ANRE, la ce preț consideră necesar.

Practic, gazul mai scump ajunge la aproape toate firmele consumatoare din țara asta, cu excepția celor câteva ale lui Ioan Niculae, ELCEN, Complexul Energetic Hunedoara, Transgaz și niște depozite de gaze pentru consum tehnologic.

Lia Olguța Vasilescu,a recunoscut senin, zilele trecute că OUG 114 este pentru Ioan Niculae. "Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze. Da, este bine că a anunțat că redeschide toate fabricile", a strigat Vasilescu în plenul Camerei Deputaților.

Pentru mai multe amănunte, citește și: