Ministrul economiei Virgil Popescu a criticat din nou furnizorii de gaze care nu vor să reducă prețurile începând cu 1 iulie când va fi liberalizată piața. Aceasta în condițiile în care prețul gazului la producător a scăzut foarte mult. Ministrul a spus că în cazul în care acest comportament continuă, statul va interveni pe baza Legii Concurenței. "Anumiți furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină oferta. Aceeași ofertă, la același preț. Dar după mine, nu e un comportament corect în piață. Dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. Și de aceea avem legea concurenței: în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim și pe baza Legii concurenței să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piața se așază timp de șase luni de zile, să își modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață", a declarat ministrul luni, în Parlament, la Ora Guvernului.
Ministrul a mai spus că sunt câțiva furnizori care oferă un preț mai mic, însă există o problemă administrativă care nu-i lasă să vândă oriunde. "Și sunt deja competitori pe piață care oferă mai un preț mai mic, dar tot această Lege a energiei electrice nu îi lasă, de exemplu pentru cei de la compania Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare - și trebuie rezolvat și acest lucru – că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că piață dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională", a precizat ministrul.
Virgil Popescu a mai spus că nu există un moment mai prielnic decât acum de liberalizare, când prețul pe piețele europene și regionale este scăzut. "Și ea nu vine singură, liberalizare vine cu un pachet de gas realease prin care producătorii sunt obligați să vândă la un preț de pornire pentru licitație la prețul pieței de la Viena care este foarte jos. Desigur am văzut reacții ale furnizorilor sau non reacții ale furnizorilor", a mai spus Popescu.
Nu este pentru prima oară când ministrul economiei îi critică pe furnizorii de gaze.
A afirmat recent că este o golănie ce fac furnizorii. Spune că a discutat cu Consiliul Concurenței pentru a găsi o modalitate de intervenție pentru a limita adaosurile. Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens.
"Mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ", a declarat joi Virgil Popescu.
Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.
Clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.
Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:
- acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
- solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
- selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE,
la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.
După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.
Citiți pe această temă și
daca e pierdere, treaba devine mai socialista....adica pierderea e a tuturor....se dau bani de bail=out, ajutoare, subventii, se platesc salariile muncitorilor...mici gainareli din astea socialiste
Ma rog! liberalizarea trebuia sa vina mai devreme - dar au fost, tot asa, negociate amanari peste amanari! Oricum: toate lucrurile au un sfarsit, deci liberalizarea trebuia sa vina! Nu e vina liberalilor ca s-au trezit cu ea pe cap! Au ei alte cusururi, nu si pe acesta!
Daca il deranjeaza faptul ca acesti comercianti vor sa isi maximizeze profitul, ar trebui sa se planga de/la UE, care a obligat aceasta dereglementare a pietii.
Ar fi un comportament irational pentru comercianti sa accepte un pret mai mic, doar din considerente de echitate sociala.
Atata vreme cat piata este libera, cererea poate sa se ajusteze. Daca pretul la gaze in continuare este mai ieftin fata de solutii echivalente precum electric/lemne etc, populatia va continua sa consume gaze.
Domnul ministru ar putea sa isi puna intrebarea retorica: si-ar reduce salariul acum pentru ca este criza si multi romani au avut venituri reduse?
noi traim intr-o lume imperfecta.....iar gazele sunt o resursa strategica, intr-o piata monopolista, cu o cerere inelastica
In Romania, nu avem o piata concurentiala.
In Romania, avem un asazis "capitalism", original...
Se numeste ciordeala.
Ca si domenii, cel bancar, cel al carburantilor, cel al energiei, cel al alimentelor, al telecomunicatiilor, etc.
Companiile implicate, stabilesc, neoficial, un pret foarte ridicat pe care-l vor mentine toate, sau cu foarte mici diferente... Ca sa dea totusi senzatia de "concurenta".
In realitate ele creeaza monopol pe domeniul lor.
In vest, autoritatile, chiar reusesc sa dejoace astfel de intelegeri nelegale.
La noi, ciordeala specific romaneasca.
Consiliul concurentei, care ar trebui sa verifice la sange cresterile nejustificate de preturi, doarme linistit, vegheaza atent sa mearga ciordeala, caci sunt platiti "gras" de catre stat, dar, neoficial, si de catre companiile care-s "la cirdeala".
Mai excat, Consiliul Concurentei, "tine de sase", ca sa putem fi furati "corect", noi cei multi, fraieri si eputinciosi!
Trebuiau guvernantii nostri din trecut sa incerce o amanare/derogare de la aceasta liberalizare a pietii cata vreme era clar ca institutiile statului deliberat/din incompetenta nu vor putea sa pastreze un pret sa zicem rezonabil pentru consumator.
Chiar si Consiliul Concurentei, daca prin absurd ar constata un abuz, ar da amenzi ce in final ar fi reflectate tot in pretul platit de consumator.
La noi CC are puteri limitate, nu cred ca poate impune anumite comportamente operatorilor, doar da eventual amenzi.
ANRE teoretic are atributii dar nici el nu face nimic.
Pana la urma, ar fi si fraier cineva daca ar vinde ieftin, atata timp cat poate sa vanda scump! :P
Chestia e ca, pana una-alta, deocamdata eu imi caut alt furnizor pentru ca actualul intr-adevar se poarta golaneste! :P Sper sa moara de boala concurentei si sa dea faliment - urare pe care le-o fac la toti golanii, de altfel! :P
Cedam resursele, padurile, pietele, oamenii, aerul, sanatatea, cedam proprietatea asupra pamintului, renuntam la orice industrie, am renuntat la teritoriile din Ucraina, renuntam la dreptul de a avea mindrie.
Ce anume am putea primi in schimb ca sa compenseze toate acestea?
Exista vreun final, vreo limita, peste care sa avem garantia ca nu mai trebuie sa cedam nimic?
Exista vreun buton de oprire?