Încărcarea coridorului de transport al gazelor naturale rusești prin Ucraina a fost marți la nivelul maxim al contractului pe termen lung (40 miliarde metri cubi pe an, sau 109 milioane metri cubi pe zi), relatează agenția Interfax.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Importatorii europeni au crescut cererile pentru furnizarea de gaze de la Gazprom din cauza incertitudinii crescute de pe piața energetică și în contextul așteptării unui val de frig ce urmează să ajungă în Europa săptămâna viitoare.

În acest moment cotațiile pe principalul hub european TTF sunt de 1.152 USD per mia de metri cubi de gaz. Potrivit datelor Operatorului GTS al Ucrainei, rezervarea pentru ziua de 29 martie este de 109,5 milioane de metri. Aceeași cantitate de gaze rusești a tranzitat Ucraina și luni.

Gazprom a oprit din nou livrările de gaze naturale prin gazoductul Yamal-Europe

În schimb, gazoductul Yamal-Europe, care transportă gaze naturale rusești prin Belarus și Polonia către Germania, a trecut săptămâna trecută din nou în marșarier, la fel ca la sfârșitul lui 2021 și începutul acestui an.

Gazoductul Yamal-Europe a reînceput să aducă gaze naturale în Europa abia la începutul lunii februarie după o lună și jumătate de mers în sens invers, dar s-a oprit după o oră.

Europa așteaptă săptămâna viitoare un val de frig puternic, fiind prognozat că temperatura medie a aerului va fi cu 7 grade mai mică decât în ​​săptămâna 14-20 martie și că pe timpul nopții temperaturile vor scădea semnificativ sub zero grade.

Rusia amenință Europa cu tăierea gazului

Rusia a amenințat luni că va tăia livrările de gaze naturale rusești către Europa dacă aceasta nu acceptă să plătească pentru ele în ruble, o amenințare reiterată marți de Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Amenințările Kremlinului vin după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat Gazprom săptămâna trecută să încaseze plățile pentru contractele energetice încheiate de companie în ruble.

„Atât SUA, cât și UE au încălcat practic obligațiile față de Rusia. Și acum toată lumea știe că obligațiile în dolari și euro s-ar putea să nu fie îndeplinite. (...) Este destul de evident că, în acest sens, nu are sens să furnizăm bunurile noastre atât în ​​UE, cât și în SUA, și să primim plata în dolari, euro și o serie de alte valute”, a spus Putin miercuri la o întâlnire cu guvernul său.

Măsura vizează țările pe care Moscova le consideră „neprietenoase”, printre acestea numărându-se toate statele membre ale Uniunii Europene. Parlamentul rus a decis ulterior ca țările „neprietenoase” să poată plăti gazele naturale și petrolul rusesc și în aur.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.