​Candidații aflați pe lista scurtă pentru cele cinci posturi de directori la Hidroelectrica vor susține joi și vineri interviuri în fața Comitetului de Nominalizare și Remunerare, potrivit informațiilor HotNews.ro. Practic, în acest fel, procedura de selecție a directorilor intră în linie dreaptă, după ce a fost blocată de un scandal provocat de cei care nu au intrat pe lista scurtă și după presiuni politice pentru reluarea întregului proces.

Sediul HidroelectricaFoto: AGERPRES

Cine sunt candiații cu cele mai mari șanse de a câștiga cele cinci posturi de directori

Potrivit informațiilor HotNews.ro, președintele Directoratului va fi Karoly Borbely, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Este susținut politic chiar de premierul Marcel Ciolacu, datorită relației de rudenie cu un om de afaceri din Buzău. Karoly Borbely este căsătorit cu fiica lui Ionel Gagu, om de afaceri din Buzău, apropiat al premierului.

Acesta a fost membru în Consiliul Hidroelectrica din august 2017 până în august 2023, fiind şi preşedintele comitetului de strategie şi IPO al companiei. El mai este şi Public Affairs Director în cadrul Orange. De asemenea, a fost director Dezvoltare Afaceri si Export la Energobit Group.

A deținut mai multe funcții la stat: Secretar de stat la Departamentul pentru Energie, în guvernarea Ponta, ministru al comunicațiilor în Guvernul Tăriceanu, secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Tineret, tot în guvernarea Tăriceanu.

Pentru celelalte posturi de directori (financiar, operațional, investiții și administrativ), candidații cu cele mai mari șanse sunt:

  • Marian Fetița, manager departament contabilitate în cadrul Hidroelectrica
  • Marian Bratu, inginer, membru în directoratul Hidroelectrica din 2017
  • Bogdan Badea, actualul președinte al Directoratului, care conduce compania din iunie 2017
  • Radu Constantin, manager al departamentului de trading al Hidroelectrica

Scandalul selecției directorilor de la Hidroelectrica

HotNews.ro a scris pe larg despre ingerințele politice asupra procesului de calificare a candidaților de la Hidroelectrica.

Procedura de selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica s-a aflat într-o stare de blocaj, în condițiile în care pe listele scurte nu s-au aflat unele dintre persoanele susținute politic, potrivit informațiilor HotNews.ro. În mod surprinzător, pe listele scurte nu au ajuns unii dintre favoriții politici, obținând punctaj mai mare specialiști din cadrul companiei, neafiliați vreunui partid.

În perioada 17-20 octombrie ar fi trebuit să aibă loc interviurile cu cei selectați pe listele scurte, conform unui calendar, însă nu au mai avut loc. În schimb, Ministerul Energiei a trimis Corpul de Control pentru a găsi nereguli în procedura de calificare a candidaților. Dacă erau găsite nereguli, procedura ar putea fi reluată, ceea ce ar fi în avantajul celor care nu s-au calificat.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, au fost făcute presiuni la nivel politic pentru lărgirea listelor scurte, astfel încât să încapă și cei respinși, pentru ca aceștia să ajungă până în etapa interviului, unde se mai puteau produce răsturnări de situație. În condițiile în care nu puteau fi schimbate regulile în timpul jocului, a fost luată în considerare varianta reluării procedurii de selecție.

Cine sunt candidații susținuți politic care nu au ajuns pe lista scurtă

HotNews.ro a mai scris că unul dintre cei care trebuia să ajungă pe lista șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja și partener de afaceri al familiei Burduja, Roibu viza funcția de director de investiții sau administrativ, însă nu a obținut punctajul necesar. Roibu a declarat ulterior, potrivit unui articol din Adevărul, că s-a retras din cursă, punând la îndoială corectitudinea selecției, dar și anticipând o posibilă reluare a procedurii.

HotNews.ro a scris cum a fost blocat procesul de numire a șefilor Hidroelectrica din cauză că pe lista scurtă nu se află și Dragoș Stefan Roibu, șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja și partener de afaceri al familiei Burduja. Roibu viza funcția de director de investiții sau administrativ, însă nu a obținut punctajul necesar.

Dragoș Ștefan Roibu este șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja, însă pare un apropiat al familiei. Potrivit datelor de pe Termene.ro, Dragoș Ștefan Roibu deține împreună cu sora ministrului, Mădălina Ana Burduja, în cote egale, firma Dynamic Energy Systems SRL. Această firmă a fost inactivă începând cu 2016, fiind reactivată pe 13 septembrie 2023.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, situația este și mai complicată de atât, deoarece nu doar Roibu este un favorit politic care nu a obținut poziția dorită, ci și alți candidați. Unul dintre aceștia ar fi și Corina Popescu, fostă șefă la Electrica, puternic susținută de fostul premier Mihai Tudose. Corina Popescu dorea cea mai înaltă funcție în directorat, cea de CEO, însă s-ar fi mulțumit și cu postul de director operațional.

Controlează, alături de un general în rezervă SIE, un alt fost șef Electrica și un acționar Fratelli, o firmă care tocmai a primit licență de furnizare energie, potrivit Profit.ro. Swift Spot SRL se numește firma și este deținută integral de către Swift Energy SRL, firmă de consultanță fondată în septembrie 2022 și la care asociați sunt, cu câte 25% din capital, Silviu-Bogdan Nicolae, Corina Popescu, Cristian Bușu și Nicolae Mergeani.

Nici Mihai Darie, fost director financiar la Nuclearelectrica și fost director financiar al Electrica, nu a ajuns pe lista scurtă, acesta vizând funcția de director financiar, deși era susținut de PNL. Alt candidat susținut de PNL care dorea funcția de director financiar și care nu a ajuns pe lista scurtă ar fi Iulian Cristian Bosoancă, un apropiat al fostului ministru Virgil Popescu, fost președinte al Consiliului de Administrație al Electrica.

Pentru mai multe amănunte, citește și: