​Analiza HotNews

Reorganizarea din energie: Dileme si esecuri neasumate

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 1 iunie 2011, 15:35 Economie | Energie


Ion Ariton
Foto: Hotnews
Marele proiect de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica a picat, fara putinta de tagada. Mai ramane ca acest esec sa fie asumat de  Guvern, de CSAT si de Ministerul Economiei in special. Insa in loc de recunoasterea cinstita a insuccesului, vedem o indarjire din partea ministerului de a  ramane cramponat intr-o idee fara viitor. Dupa ce instanta a spus "nu" proiectului, incertitudinile din sectorul energetic s-au acutizat. Nimic nu e clar.

Pe  de-o parte, Ministerul Economiei spune ca procesul, inceput acum doi ani, de infiintare a celor doi mamuti continua chiar daca e zadarnic. Pe de alta parte,  se gandeste la un plan "B" destul de nesigur. Mai vrea sa faca si o strategie energetica, si aceasta cam confuza. In tot acest timp, investitorii amana sau abandoneaza investitorii proiecte energetice romanesti.

 • Autoritatile romane nu au reusit sa puna in practica nici ideile autohtone, dar nici pe cele europene. Nici pana acum nu au fost transpuse directivele  europene 72 si 73/2009 privind piata energiei electrice, respectiv piata gazelor naturale, desi termenul dat de comisie era 3 martie. In plus, se apropie si  deadline-urile stabilite cu FMI, CE si Banca Mondiala. Cum gestioneaza ministrul Ion Ariton intreaga situatie? E greu de spus, deoarece aparitiile sale  publice tind spre zero. Unde se afla reprezentanti mass-media, cu siguranta nu se afla Ariton. Astfel, punctul sau de vedere poate fi, cel mult, cunoscut sub forma unor comunicate vagi, lipsite de substanta, confuze.

Pe 29 ianuarie 2010, Adriean Videanu anunta triumfator ca Executivul a aprobat marea reorganizare din sectorul energetic prin infiintarea a doi mamuti,  Electra si Hidroenergetica. Proiectul lui Videanu a fost mostenit de Ariton care, din motive politice, a preluat fraiele ministerului in septembrie 2010.

Au fost multe voci care au spus ca nu este chiar cea mai buna idee, existand suspiciunea ca in spatele reorganizarii companiilor energetice s-ar ascunde un  ajutor de stat, deoarece pierderile termocentralelor ar fi trecut in carca hidrocentralelor si centralelor nucleare. Nici Consiliul Concurentei nu s-a aratat  prea entuziasmat, considerand ca infiintarea unor companii mamut poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de  crestere a preturilor. Ingrijorari au aparut si din partea Bancii Mondiale. S-a trecut usor peste aceste opinii si astfel s-a ajuns la o decizie CSAT si o  Hotarare de Guvern de creare a celor doua companii. Videanu a dat ca termen de infiintare iunie 2010. Intre timp, HG-ul de infiintare a suferit o modificare  pentru a se evita o"serie de impedimente si riscuri de natura juridica, strategica si economica".

Imediat au aparut si contestatiile in justitie. Vreo 20 la numar. Astfel a inceput un razboi in salile de judecata intre Ministerul Economiei, pe de-o parte, si Fondul Proprietatea si sindicatele, pe de alta parte. Ministerul Economiei a incercat un tertip legislativ pentru a elimina aceste obstacole din calea  infiintarii celor doua companii. Solutia a fost adoptarea unei ordonante de urgenta privind modificarea Legii 31/1990 astfel incat fuziunea unor companii sa  poata avea loc chiar daca exista contestatii in justitie. Nu prea a avut efect, dovada ca ministerul a inceput sa piarda procesele. Pentru unul dintre ele  motivul care a stat la baza infrangerii este de-a dreptul ilar: dintr-o neglijenta, avocatii angajati de stat au facut recurs peste termenul admis.

Daca cei doi mamuti nu mai puteau fi creati, ministerul s-a gandit sa faca doi mamuti mai mici, unul minier si unul termo. E doar o idee enuntata cu jumatate  de gura de unii reprezentanti ai ministerului. Ministerul Economiei nu si-a asumat esecul si se ascunde in spatele CSAT. Informeaza, in scris, ca CSAT este  cel care a luat decizia de infiintare a companiei si tot el este cel care trebuie sa ia decizia de renuntare.

Incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua companii a pus multe proiecte in stand-by. Astfel, soarta unor proiecte  anuntate cu mare tam-tam in 2008 precum centralele de la Braila, Galati, Borzesti si Doicesti, este incerta. De altfel, proiectul Galati a fost abandonat  fara remuscare de CEZ, la Doicesti, grupul Mechel s-a retras inca din faza de negocieri, iar la Borzesti si Braila, grupurile GdF Suez, respectiv E.On si  Enel asteapta vremuri mai bune.

Abandonul investitiilor din sectorul energetic reprezinta un alt esec neasumat. Exemplul cel mai bun este proiectul reactoarelor 3 si 4 din care s-au retras  patru investitori. Mai intai CEZ si apoi in grup, RWE, GDF Suez si Iberdrola.

Ministerul mai are un proiect: o noua strategie energetica. O strategie care ar fi valabila pana in 2035 care cuprinde multe cifre din vechea strategie, fara  a fi actualizate. Interesant este ca pe partea de energie electrica, ca masura este amintit planul ratat al Ministerului Economiei de a regrupa unitatile  pentru a realiza companiile Electra si Hidroenergetica. Chiar daca nu a fost lamurita problema reorganizarii, reprezentanti ai ministerului spun ca vor pune  strategia pe masa Guvernului intr-o luna. Foarte important pentru sectorul energetic ar fi si transpunerea directivelor europene 72 si 73/2009. Autoritatile  par sa fi uitat de ele desi aveau ca termen limita pentru transpunere 3 martie. Directivele fac referire, in mod special, la liberalizarea completa a pietei  energiei dar si la probleme de ordin organizatoric. De exemplu, pentru respectarea acestei legislatii, producatorii din energie ar putea/trebui sa treaca la  Ministerul Finantelor, iar Transelectrica, Transgaz si compania de inmagazinare desprinsa din Romgaz sa ramana la Ministerul Economiei.

Chiar daca sunt multe confuzii, blocaje, neclaritati la nivelul sectorului, ministrul evita cu dibacie sa aduca lamuriri in public, comunicarea sa cu presa  fiind extrem de precara. Cele mai multe informatii sunt transmise de alti actori implicati. Recent, a avut loc o reuniune la nivel inalt care a avut loc la  Ministerul Economiei pe tema proiectului AGRI. Ministrul roman s-a ferit de presa, lasand pe altii sa vorbeasca despre proiectul AGRI. Persoane importante,  precum vicepresedintele companiei azere SOCAR sau ministrul energiei din Azerbaidjan au raspuns deschis intrebarilor ziaristilor. Ministrul roman nu. In  februarie a mai avut loc un eveniment asemanator la Bucuresti. Si atunci ca si acum, ministrul a ocolit reprezentantii mass-media, lasand reprezentantii din  Azerbaidjan, Georgia si Ungaria sa dea dovada de transparenta.

Din alte tari aflam ce se intampla in Romania si in cazul altor proiecte. Romania si Republica Moldova vor sa demareze chiar in acest an constructia  gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze. Cele mai multe informatii pe aceasta tema le  putem afla de la oficialii moldoveni. In ultimele luni, reprezentantii Ministerului Economiei din aceasta tara au tot facut declaratii pe aceasta tema. Spre  deosebire de moldoveni, oficialii romani au omis sa vorbeasca, in ultima vreme, despre stadiul acestui proiect, chiar daca trei sferturi din conducta se afla  in responsabilitatea Romaniei.

 • Nu excludem posibilitatea ca ministrul sa rezerve pentru viitor o iesire publica care sa fie utilizata ca ocazie pentru prezentarea realizarilor sale.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2009 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Aberant ! (Miercuri, 1 iunie 2011, 16:40)

  Radu 2 [anonim]

  "Au fost multe voci care au spus ca nu este chiar cea mai buna idee, existand suspiciunea ca in spatele reorganizarii companiilor energetice s-ar ascunde un ajutor de stat, deoarece pierderile termocentralelor ar fi trecut in carca hidrocentralelor si centralelor nucleare."

  Pai companiile producatoare sunt majoritar proprietate a unui singur patron, STATUL.
  Este aberant ca un patron sa-si puna propriile companii in conditii de concurenta.
  Prin urmare, afirmatia ca unele pun in carca altora pierderile este aiuritoare si induce confuzie.
  In plus, din punct de vedere al securitatii sistemului energetic national, nu pot fi omorate companiile termo, chiar daca au costuri mai mari decat cele hidro/nucleare.
  Ganditi-va ce se intampla in anii secetosi, cand productia hidro scade la un minim periculos dpdv al asigurarii consumatorilor cu energie electrica.
  Importul de energie fiind limitat inclusiv de capacitatea liniilor electrice de la granita.
  • -2 (4 voturi)    
   imi pare rau pentru minusurile pe care le incasezi (Joi, 2 iunie 2011, 6:22)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Radu 2

   pe hn ,nu am citit niciodata ceva profesionist legat de energetica ,numai aberatiile SAR!
 • +2 (4 voturi)    
  parere (Joi, 2 iunie 2011, 8:54)

  coco [anonim]

  Am si eu o opinie, ca tot romanul care se pricepe la orice: desi sunt in general pentru privatizare, de asta data , din cauza conditiilor externe, cind nici nu mai stii ce se poate intimpla miine si nu pe un termen mai lung, sunt de opinia ca nu trebuie sa ne grabim. Poate oricind veni un moment cind ai un munte de dolari sau euro, si peste noapte se pot schimba regulile jocului si te trezesti cu un munte de hirtii, si cu minima strategica economie vinduta. Parerea mea! Sa mai asteptam pina se decanteaza tot raul, si intre timp eficienta maxima, chit ca aduci sefi din Africa, daca cu ai nostri nu merge, desi nu cred in basmul asta
 • -2 (2 voturi)    
  Stategia sapa Romania (Joi, 2 iunie 2011, 9:58)

  Roger [anonim]

  Europa se chinuie de 12 ani sa rglementeze piata energiei si nu reuseste. Nu e vorba doar de energia electrica ci de gaze, carbune etc, resurse pe care Europa trebuie sa le importe in mare parte. Acum se pare ca se doreste tot mai mult, mai ales ca tensiunile din zona Maghreb arata fragilitatea sistemului energetic european. In plus, Rusia a profitata pe deplin in ultimii 10 ani, negociind politic pretul gazelor exportate in Europa, cu fiecare stat in parte. Romania n-ar trebui sa se grabeasca deloc in aceasta directie, ce poate fi mai strategic astazi decat domeniul energetic ? Evudent ca FMI si banca Mondiala sunt "ingrijorate" pentru ca aceste institutii au reusit sa ingroape multe domenii care de bine de rau inca mai mergeau in Romania, dar stricau afacerille celor mari, asa ca "indicatiile pretioase" ale acestor institutii (ca nu i-a obligat nimeni pe bravii nostri guvernanti sa semnaze niste acorduri asa..ca primarii) ne-a facut sa ne trezim peste noapte ca afacerile cele mai bune au trecut in mana multinationalelor. Cam pe aici se doreste sa se ajunga si cu energia. Motivand ca termocentralele sunt paguboase si Statul Roman are monopol, aceste institutii, care fac mai mult rau decat bine pentru orice stat care apeleaza la ei, doresc de fapt preluarea pietei energetice a Romaniei, cu resurse cu tot, de catre multinationalele mamut din Europa si poate nu numai. Cu alte cuvinte, energia se produce in Romania, e platita de romani dar patronul nu mai e roman. Vi se pare corect ? Sau cu alte cuvinte, cand bunica de la tara plateste factura pentru energia electrica, banii ei trebuie sa ajunga departe de tara. Cred ca Romania ar trebui sa se trezeasca si sa inteleaga in ultimul ceas ca liberalismul este bun cand este "consumat" cu moderatie iar politicienii nostri atat de dragi, atunci cand iau decizii, ar trebui sa se gandeasca mai intai la cei pe care se pretinde ca-i reprezinta. Dupa cum vedeti, UE nu e chiar mireasa fara de prihana.
  • +1 (1 vot)    
   fleoshk! (Joi, 2 iunie 2011, 23:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Roger

   Adica n-ar mai trebui sa cumpar nici portocale sau vreo hainutza mai dragalasha, ca "banii ajung in alta parte decat in Romania", poftim cultiur!
   Cineva LUCREAZA (inclusiv consuma niste bani) ca sa produca energie si sa mi-o vanda mie - eu i-o platesc! care-i chichirezu'?
   "Noi nu ne vindem tzara" - varianta 2011, na belea!
 • -2 (2 voturi)    
  parere (Joi, 2 iunie 2011, 10:33)

  romica [anonim]

  Vad ca multi isi dau cu parerea pe aici poate nici unul avizat vorbesc despre pierderile termocentralelor dar nu spun ca aceste pierderi sunt datorate acelor verigi intermediare..cei avizati stiu acele regii orasenesti ...plus ca acele subventii in loc sa se duca la termocentrale ca sa scada pretul de cost se duc la populatie ..care uita sa mai plateasca si iute asa se ajunge la blocaj..daca e ajutor ..sa beneficieze toti ar scadea pretul la gigacalorie in mod sigur...dar daca nu e cap..nu e...niste analfabeti prin ministere...2 calase mai mult ca trenul auzi domle sa I-MI dea voie sa infiintez ..doua companii pai daca vreau ..le infiintez,,ce naiba traim ...in alta era..sa mi se dea voie ...cu manager PROPRIU..si ..sa raspunda ..in cele mai multe cazuri energia este a statului ..punc nu mai comentam...vin coreeni si ne spun asta..vin toti si ne spun noi trebuie sa cerem voie in tara noastra..nemtii vor sa construiasca termocentrale noi nu stim sa le pastram...RUSINE RUSINE RUSINE ..INCOMPETENTILOR
  • +1 (1 vot)    
   doar ca nu "infiinteaza"! (Joi, 2 iunie 2011, 23:24)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui romica

   Ci DESfiinteaza! adica desfiinteaza companiile din care se lauda ca le-ar "infiinta" pe astea doua magaoaie!
   Daca vor sa "infiinteze" companii, sa construiasca ceva... de la zero!
   Doar ca nu sunt in stare! :-p


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by