Banca Mondiala critica dur infiintarea companiilor mamut din energie: Romania se va supune unui risc major de securitate a furnizarii energiei si va slabi Hidroelectrica din punct de vedere financiar

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 18 noiembrie 2010, 16:08 Economie | Companii


 documente
(18 Nov 2010) PDF, 6MB
Infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, va afecta in mod negativ capacitatea sectorului de energie de a atrage  finantari, precum si functionalitatea pietei de energie, se arata intr-un memorandum al Bancii Mondiale. Potrivit acestuia, Banca Mondiala nu sprijina  restructurarea propusa de Guvern pentru producerea de energie deoarece va supune Romania unui risc major de securitate a furnizarii si va slabi  Hidroelectrica din punct de vedere financiar. Banca Mondiala mai crede ca situatia financiara a Hidroelectrica ar fi mult mai buna daca ar incheia contracte  bilaterale cotate pe piata si ar vinde energia prin bursa OPCOM. Potrivit Bancii Mondiale, neindeplinirea obiectivelor financiare la Hidroelectrica a fost  cauzata de practicile Guvernului si companiei de a vinde energie sub pretul pietei.

"Observam faptul ca eficienta financiara a Hidroelectrica s-a deteriorat in 2009 (...)Alt factor care contribuie la rezultatele financiare nesatisfacatoare a  reprezentat achizitia de energie de catre Hidroelectrica pentru a acoperi deficitul de productie a energiei hidro. Se pare ca unele achizitii au fost facute  la preturi care depasesc preturile pietei, pentru a oferi sprijin financiar producatorilor de energie termo. Suntem ingrijorati de neconformitatile si  deteriorarea eficientei financiare a Hidroelectrica", precizeaza memorandumul.  

NOTA In activitatea sa comerciala, Hidroelectrica nu se ocupa doar de vanzarea energiei ieftine, ci si de cumpararea energiei scumpe. Compania nu vinde  energie  hidro pura prin contractele bilateriale, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie). La o cantitate de 22 Twh vanduta  intr-un an, 19  Twh reprezinta energie hidro, iar restul termo. Formand acest mix de energie, Hidroelectrica contribuie la finantarea termocentralelor.  Fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a obligat Hidroelectrica, în 2008, să cumpere, pentru o perioadă de zece ani, electricitate scumpă de la   termocentrala Paroşeni. Preturile variaza intre 179 si 230 de lei/ Mwh, iar cantitatea cuprinsa in contract este de 1 Twh anual. Hidroelectrica a incheiat un  astfel de contract dupa o nota semnata pe 15 iulie 2008 de Vosganian. In acest fel, Hidroelectrica a ajutat termocentrala sa obtina bani pentru finantarea  investitiilor de mediu. Insa, un contract asemanator, tot pe 10 ani, a fost incheiat si cu Electrocentrale Deva. Acest contract a fost incheiat sub mandatul  lui Adriean Videanu.

 • Acest memorandum a fost realizat in iulie, in cadrul unei misiuni a Bancii Mondiale de a sprijini implementarea unui proiect de reabilitare a hidrocentralei  Lotru. Pentru finatarea proiectului, Banca Mondiala a acordat un credit de 66 milioane de euro, contractul fiind semnat in 2007.

 
Suplimentar, propunerea ridica ingrijorari macroeconomice. Cel mai probabil va descuraja investitiile private intr-o perioada in care acestea sunt necesare. Prin incetinirea restructurarii necesare a sectorului energiei, implementarea propunerii ar putea contribui la intarzierea si slabirea procesului de recuperare economica.
 
 
Banca Mondiala
Implementarea generala a proiectului Lotru este satisfacatoare, considera Banca Mondiala, insa aceasta se declara nemultumita de modul in care  Hidroelectrica a indeplinit o clauza restrictiva din raportul intre active si pasive. "Subiectul cheie sectorial ce afecteaza Hidroelectrica este restructurarea propusa de Guvern a productiei de energie in companiile cu capital de stat si exploatarile miniere de lignit/carbune, printre care se afla si Hidroelectrica. Eficienta financiara a Hidroelectrica ar fi fost mult mai puternica (fara nicio indoiala privind indeplinirea caluzelor restrictive financiare) daca Guvernul si Hidroelectrica ar fi aplicat contracte bilaterale la pretul pietei si/sau sa vanda la OPCOM si daca ANRE ar fi stabilit ratele Hidroelectrica pentru piata reglementata sa reflecte mai bine valoarea energiei de varf a Hidroelectrica. Totusi, aceste practici de contractare si de stabilire a pretului nu au subminat puterea Hidroelectrica de a implementa proiectul sau ca si companie in derulare", mai precizeaza memorandumul Bancii Mondiale.

Concluziile Bancii Mondiale privind infiintarea companiilor energetice: Planul este riscant

 • Guvernul are intentia sa consolideze companiile cu capital de stat de producere a energiei si exploatarile miniere de lignit/carbune in doua companii integrate de producere a energiei si mine, Electra si Hidroenergetica. Daca planul actual este implementat, Hidroelectrica -viitoarea Hidroenergetica- va prelua prin fuziune cateva companii termo si va transfera aproximativ un sfert din capacitatea hidro, inclusiv Lotru, catre noul producator din surse termo/nucleare/Hidro-Electra.
 • Restructurarea propusa, daca va fi implementata, va slabi Hidroelectrica din punct de vedere financiar, avand in vedere ca aceasta va renunta la proiecte care inseamna costuri scazute (inclusiv proiectul Lotru), in schimbul unor centrale care care presupun costuri mai mari.
 • Planul este riscant (punctul de vedere al Bancii Mondiale) si, printre altele, in afara de faptul ca atrage riscuri in functionarea pietei de energie si in securitatea alimentarii cu energie, pune presiune asupra starii financiare a Hidroelectrica si transfera proiectul Lotru catre o entitate care e putin probabil sa indeplineasca obligatiile financiare impuse de imprumutul Lotru.
 • Actualul plan, in viziunea Bancii, nu raspunde in mod adecvat mangementului, guvernarii corporatiei si provocarilor de investitie pe care le intampina sectorul de energie a Romaniei. Implementarea propunerii va supune Romania unui risc major de securitate a furnizarii.'
 • Suplimentar, propunerea ridica ingrijorari macroeconomice. Cel mai probabil va descuraja investitiile private intr-o perioada in care acestea sunt necesare. Prin incetinirea restructurarii necesare a sectorului energiei, implementarea propunerii ar putea contribui la intarzierea si slabirea procesului de recuperare economica.
 • Propunerile de restructurare a sectorului energetic din Romania pun in pericol piata de energie a Romaniei si, ca una dintre consecinte, pun in pericol OPCOM ca operator de tranzactii de energie transparente.

Banca Mondiala despre Hidroelectrica: Neindeplinirea obiectivelor financiare a fost cauzata de practicile Guvernului de a vinde energie sub pretul pietei

 • Hidroelectrica nu a indeplinit clauzele restrictive din raportul de active si pasive in 2009, spune Banca Mondiala. Declaratiile financiare ale Hidroelectrica pentru anul incheiat la 31 decembrie 2009, intocmite in conformitate cu IRFS, au fost auditate de catre KPMG Romania, o firma autorizata de auditare. Auditorii au prezentat o parere de audit calificata cu exceptii financiare la imprumuturile ING si IBRD. Neindeplinirea prevederilor imprumutului  IBRD este substantiala, deoarece raportul intre active si pasive obtinut la sfarsitul anului 2009 a fost de doar 0,43 in opozitie cu minimul de 1,2. Cum aceasta opozitie nu reprezinta o amenintare pentru finalizarea proiectului, neindeplinirea este mai mare decat cea de la sfarsitul anului 2008, iar impreuna cu declaratia de venit comparativa si datele din bilant reflecta o deteriorare in pozitia financiara generala a Hidroelectrica.
 • Aceste subiecte rezulta din incapacitatea Hidroelectrica de a indeplini cateva prevederi financiare in 2007 si 2008. Practicile de contractare ale Hidroelectrica au contribuit la perceptia despre lipsa transparentei adecvate si la eficienta financiara nesatisfacatoare a Hidroelectrica, incluzand neindeplinirea raportului de active si pasive in 2007-2009 si cel mai probabil din nou si in 2010.
 • Neindeplinirea continua cu obiective financiare agreate este cauzata de catre practicile Guvernului/Hidroelectrica de contractare a energiei pentru Hidroelectrica, vanzand energie sub preturile pietei, practici care au continuat ani la rand.
 • Guvernul si Hidroelectrica au continuat cu aceste practici de contractare fara sa tina cont de comentariile Bancii Mondiale, in loc sa ia masuri pentru conformarea la obiectivele financiare agreate.
 • Banca a incurajat Hidroelectrica sa utilizeze OPCOM de cand s-a lansat in 2005, sa limiteze raportul contractelor de vanzare pe termen lung la productia de energie din hidrocentralele sale.
 • Hidroelectrica nu a vandut energie la OPCOM in 2009. Din nou in 2009, Hidroelectrica a vandut energia produsa la un pret mediu sub pretul PZU si a contractelor bilateriale licitate-centralizat in OPCOM. Practicile de contractare ale Hidroelectrica au dus, in special in momentele cu disponibilitate hidro scazuta, la vanzarea energiei hidro mult sub normele de piata si mult sub normele la care a trebuit sa cumpere de la producatorii termo, pentru a compensa deficitul de energie hidro. Volumul acestor achizitii de back-up a crescut din 2007, iar pretul mediu al achizitiilor a crescut chiar mai mult-sugerand faptul ca Hidroelectrica este in continuare folosita de Guvern pentru a oferi sprijin financiar pentru producatorii de energie termo.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2833 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Solutia (Joi, 18 noiembrie 2010, 16:23)

  Bogdan [anonim]

  Solutia este deja stiuta, statul este un prost administrator si a vandut aproape tot in 20 de ani.

  Sunt Bogdan Balhazdar si sustin proiectul Hotia Montana si de vinzare al termocentralelor . Ca petrolul si finantele bancare am rezolvat-o.
  • -1 (5 voturi)    
   Buna ziua! (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:02)

   adriian [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Asa este!
   Mai mult decat atat mie nu mi-a iesit nici-o ciorbita, asa ca nici nu mai inteleg rostu sefiei, asa ca am plecat..
   Sunt Adriian Vin-De-An si sustin orice proiect in care putem vinde ceva, sa facem ceva sa scoatem tara din criza ... ha, ha, ha...
   Ce e pentru noi important chiar nu se intelege, facem bani, bagam tara in colaps dupa care venim ca si investitori (daca se doreste chiar straini).
   Nu trebuie uitat ca si B Mondiala este pesedizata sens in care vom demara proiectul "reformarea Bancii Mondiale".
  • +3 (7 voturi)    
   Banca Mondiala din Cismigiu critica dur ..etc (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:09)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Sa va spun cine critica de fapt proiectul celor doua companii energetice :
   1.Banca Mondiala,biroul din Bucuresti -Romania compus din Doina Visa , Bogdan Teodorescu si un pagagal american!
   Doine Visa este plantata de mult timp de servicii-nu stiu care,ghiciti voi-in banca iar Bogdan Constantinescu e un altul adus tot de la CFR - Kari Nymann mai mult nu sta pe acasa!
   astia 3 si cu Richard inima de leu Florescu ,provenit din valea Iordanului sunt bagati pana peste cap in afaceri cu energie ieftina a baietilor destepti si nu au nici un interes sa se intareasca sistemul energetic romanesc!in toata Europa au loc fuziuni de companii energetice in scopul intarii acestora in fata colosilor rusi ,numai Romania nu are voie de la banca mondiala colt cu bulevardul Dacia!
   Infiintarea celor doua companii este cel maI mare act de patriotism din ultimii 10 ani !
   • -3 (3 voturi)    
    stai linistit... (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:42)

    adriian [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    MMMM, nu mai plange, ai dreptate este cel mai mare act de PATRIHOTISM chiar din ultimii 2000 de ani (este mai mic totusi decat furtul aurului dac sic!!!).

    Veti vedea cum la pagin 12 din memorandum se precizeaza:"Banca recomanda ca Guvernul in loc sa mearga in continuare pe propunerea de formare acelor 2 companii holding, sa isi formuleze planul avand la baza Foaia de Parcurs IUlie 2003 si draftul strategiei energie august 2007".
    Este astfel evident 2003-psd si 2007-pnl, ca de fapt psd-pnl nemaivand majoritate in birourile permanente vor sa preia majoritatea in banca mondiala, sa puna bete in roate patrihotismului
    • +3 (3 voturi)    
     nu le ai ,orice s-ar spune (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:57)

     Eneas [anonim] i-a raspuns lui adriian

     unde va gasesc astia cand au nevoie de pupuincuristi?nu cred ca numai in PNL!
   • -1 (1 vot)    
    asta e problema (Joi, 18 noiembrie 2010, 23:56)

    c4c47 [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    Ala care a promovat ideea asta, ministrul semianalfabet care schimba borduri prin Bucuresti, sigur isi propunea sa intareasca sistemul energetic romanesc!
    El pentru tara tragea si cand a dat ajutoare de stat la rusii care au vandut energia iefta de la hidro inapoi pe piata, sa le tina piept colosilor rusi ...
  • 0 (0 voturi)    
   KIBITZII iar striga ...Hotiii!!! (Joi, 18 noiembrie 2010, 18:29)

   Vio [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Pai da...Banca Mondiala si o sa vina si sora ei FMI si vor super critica exact ceea ce ei s-ai chinuit sa ne darame de 20 de ani incoace...companiile nationale din petrol, gaze, cai ferate, electricitate samd care ulterior au fost vandute la pret de gunoi caci si daca vindeau materialele fierul si cuprul din ele luau mai mute de 10ori decat au luat in asa jisele "privatizari" mega frauduloase in care Infrastructura de Electricitate din Banat si Dobrogea a fost vanduta la doar 210 mil Euroa adica un pretul unui Hotel mai mare -daca erau vandute matyerialele Curpu si aluminiu s-ar fi luat cca 8-9 miliarde de Euro.

   Da asa e cand ajungi la mana kibitilor ci chufutzilor lui Strauss-Kahane si Wolfowitz-Wolfensohnsi asociatii lor.

   Cum sa nu strige ei kibitii ca doar ei se chinuie de 20 de ani sa ne faca praf .....si noi nu vrem? Ca doar trimit la noi armate de cioclii economici si financiari gen Cioclul Argentinei - Jeffrey Franks care de bine ce a implementat politicile FMI in Argentina au ajuns peonesii sa schimbe 5 presedinti in 2 saptaman si moneda lor nationala s-a devalorizat cu 70% in 5 zile....si iaca asa una din cele mai bogate tzari din lume a intrat in dezas trutotal.
   Da de ce nu spun kibitzii de la BM si FMi de ce tre sa facem noi praf companiile noastre nationale si sa fie cumparate de monopoluri si oligopoluri straine. Asa ca sa obtina aia monopolul asupra noastra si sa faca ei profituri si noi sa saracim????...ca pana acum!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  solutii (Joi, 18 noiembrie 2010, 16:57)

  teo r [anonim]

  Companii di Europa de vest ca Enel din Italia, Suez din Franta, Cez din Cehia, OMW, etc sunt companii de stat dar administrate corect dupa principile economiei de piata, nu ca cele din Romania. Renault este alt exemplu. Suntem tratati ca o colonie, si asta din cauza coruptiei si ineficientii sistemului judiciar , implicit clasa politica.
  • +3 (3 voturi)    
   ia priviti aici lista care framanta WB Cismigiu (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:31)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui teo r

   The Top 10 Global Electric Companies are listed below:
   Rank Company Country
   1 Electricite De France
   2 Enel Spa Italy
   3 Exelon Corp US
   4 Iberdrola SA Spain
   5 Endesa SA Spain
   6 Vattenfall AB Sweden
   7 E.ON AG Germany
   8 EnBW NA Germany
   9 CEZ AS Czech Republic
   10 FPL Group Inc FPL

   deci Cezul care era o bagatela in fata Renel acum 15 ani ,astazi detine pozitia a 9-a in lume si nu s-a oprit aici !ce facem ,ce zic tradatorii WB Cismigiu sau facem dreptate?
   • -1 (1 vot)    
    genial exemplu (Joi, 18 noiembrie 2010, 23:50)

    c4c47 [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    astia din lista de mai sus dau ajutoare de stat, sub forma de energie ieftina, la afaceristi gen ALRO si SIDEX care apoi o vand inapoi la prosti?
   • -1 (1 vot)    
    CEZ (Vineri, 19 noiembrie 2010, 8:49)

    patrunjel [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    e superdesteapta, face afaceri cu statul roman pe buzunarul contribuabilului din Oltenia. astfel, preturile din facturi le calculeaza la mai multe zecimale decat prevede legea din Romania.ANRE doarme, DNA doarme, toata lumea doarme.
  • 0 (0 voturi)    
   ai uitat de Romtelecom si Mittal Galati (Vineri, 19 noiembrie 2010, 0:51)

   cineva [anonim] i-a raspuns lui teo r

   de ce e Romania a 2-a in Europa la telecomunicatii si internet ?! referindu-ma strict la Romtelecom (si ceilati au o contributie la fel de substantiala), era vai de noi, managementul strain si-a facut treaba !!!

   si asta pentu ca a fost vandut inainte sa fie tocat la fiare vechi !!!!

   Petrom , Mittal, Dacia erau pe pierdere inainte de vanzare, nu generau impozit pe profit la stat; astazi sunt tot in Romania, nu le-a luat nimeni si varsa bani din taxele si impozitele plus actiunile pe care le mai detine statul !!!

   vorbiti sa nu adormiti, nu ma intereseaza ale cui sunt atata vreme cat fizic se gasesc tot in Romania si produc bani !!!

   BMW, Mercedes, SAP sunt tot companii private, nu de stat !!!! are importanta ale cui sunt sau beneficiile pe care genereaza pentru statul german ?!!!!
   • 0 (0 voturi)    
    tu sti ce vorbesti? (Vineri, 19 noiembrie 2010, 23:21)

    mariuca [anonim] i-a raspuns lui cineva

    petrom-stoarce petrolul ROMANILOR cat plateste redeventa poporului adevaratul proprietar al acestuia?
    mittal-ce produce?
    dacia-este o linie de asamblare cand francezul se supara nu mai aduce reperele la asamblat
    -unde ai vazut ca cele de mai sus sa plateasca statului ROMAN impozit pe profit
    -sti cati MUNCITORI ROMANI au fost concediati din firmele mentionate mai sus
    despre internet deschide si tu o carte ....
 • +2 (4 voturi)    
  adica ? (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:02)

  gogu [anonim]

  in afara de situatia ce o stim si noi cu baietii ce capuseaza hidro si nimeni nu vrea sa-i scoata din sistem ce propune BM ? Ar dori ca statul sa nu mai sprijine termo ? Sa punem termo pe butuci ca asa vor unii ? Nu se poate fara termo atat timp cat produc aprox. 40% din productia de energie de pe piata , trebuie ajutati intr-un fel sa se retehnologizeze ( binenteles daca asta nu ar fi o ocazie ptr. unii de a mai fura ceva ) sau poate am inceput sa deranjam pe aici prin zona cand Romania exporta zilnic aproximativ 700MWh , luam cumva piata altora ?
  • 0 (0 voturi)    
   nuclear si eolian e o alternativa ?! (Vineri, 19 noiembrie 2010, 0:56)

   cineva [anonim] i-a raspuns lui gogu

   5 grupuri nucleare + alte cateva sute de eoliene in Moldova, si Transilvania ?!
   cum ti se pare alternativa asta ?! in plus mai ramane si ceva aer mai bun de respirat !

   termo .... hai sa fim seriosi ... suntem in secolul 21, suficient cat a tot ars focul in soba !!
   • 0 (0 voturi)    
    nu e chiar asa ! (Vineri, 19 noiembrie 2010, 12:12)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui cineva

    crezi ca e chiar asa de simplu ? inchidem maine tot si facem ce zici tu ? Cu nuclear sunt de acord dar ai idee ptr cat timp mai avem combustibil ptr. Candu ?Sti ca vom incepe sa importam ,ca se fac studii de unde vom incepe sa cumparam combustibil ptr Cernavoda , iar ptr cele cu combustibil imbogatit stii ca vom sta la mana altora ? in ce priveste nuclearu ai idee ce inseamna pregatirea personalului in acest domeniu , ce nivel de pregatire se cere sau cat de mare este investitia ? nu poti inchide peste noapte ca asa ar vrea BM 40% din capacitatea de productie ! cat despre eolian iti doresc saprimesti energie doar din aolian , adica doar cand bate vantu ! Aici trebuie lasati specialisti in domeniu energetic sa discute problema ptr ca e ceva foarte serios stabilitatea si siguranta sistemului energetic national , nu sa-si dea cu parerea toti bancherii cu interese sau asa zisii ecologisti !
 • -3 (3 voturi)    
  iesi afara, javra ordinara!! (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:14)

  bese=hot [anonim]

  Mie unul nu mi se pare ca domnul Soric nu are figura de infractor adica nu a furat din veniturile oamenilor, nu a compromis economia nationala, nu a asmutitit categoriile sociale unele impotrriva altorasi nici nu isi duce nnevasta la calarie sau sa isi propulseze fiica, nu atat de proasta ca eba intr-o functie de reprezentare internationala... Totusi, neputand fi agatat cu codul penal, i se insceneaza acum in cadrul unei anchete interne, ordonata de bese si hotii lui, o mizerie pe care numai portocaliii pot sa o imagineze si sa o orchestreze... Il compatimesc si il simpatizez pe domnul Soric pentru ca mie mi se pare clar ca omul e o victima a caracatitei portocalii care si-a vazut unele jeguri subumane date in vileag... Stai drept si darz domnule Soric, din ce in ce mai multi oameni te vor intelege si sprijini! Jos mafia portoclie!!!
  • +2 (2 voturi)    
   ti-ai gresit cariera, fizionomistule ! (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:49)

   Gilbert [anonim] i-a raspuns lui bese=hot

   tu trebuia sa tai lemne la padure acum,dar nu e prea taeziu...mararule si interlopule care esti cu soricii tai cu tot!misto nume are umflatul -SORIC
 • +3 (3 voturi)    
  Curent (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:19)

  Dan [anonim]

  Daca va fi seceta cum anunta specialisti o sa ne dea curent electric Banca Mondiala.
 • 0 (0 voturi)    
  politic sau economic? (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:19)

  precaut [anonim]

  Daca Hidro devine ultrarentabila (dorinta BM) atunci: A. Termoelectrica se inchide IN TOTALITATE (se inchide mineritul carbunelui si se inchid toate termocentralele) B. Va trebui o decizie de conservare a termo -pentru cazul in care...- sau de desfiintare fizica a termo. Im ambele cazuri costurile nu sunt neglijabile. C. In cazuri de apa putina sau defectiuni la hidrocentrale va trebui cumparat curent de pe piata externa. Daca nu ne plac consecintele de mai sus atunci: 1. Hidro isi pierde din rentabilitate 2. O portiune din ce vinde Hidro provine de la Termo cu un cost de productie mult sporit. 3. Se pastreaza ceva din minerit si se importa huila mai ieftina din Polonia. PS. decizia nu e usoara si oricare ar fi ea, o parte a societatii romanesti va fi ultragiata de decizie.
 • -4 (4 voturi)    
  Uau (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:28)

  Chianti [anonim]

  Ce de cunoscatori ai domeniului! Sectorul termo ar trebui sa se ajute singur, nu sa stea cu mina intinsa ba la guvern, ba la Hidroelectrica. Vorbiti de CEZ, EDF sau Enel, dar stiti ca pretul electricitatii in Franta, Cehia sau Italia sunt cele mai mari din Europa? Ca Franta cu uriasa sa productie nucleara are unul dintre cele mai mari preturi pe piata wholesale? Oare dc?

  Vorbiti de vinzare ca si cum v-ar lua cineva chilotii de pe voi si i-ar vinde la occidentali. Romania Mare si FSN-ul nu a murit, s-au mutat pe forumuri.

  Cine o sa investeasca miliarde de euro in retehnologizari de turbine, cazane, conexiuni etc? Guvernul? Hidroelectrica si Nuclearelectrica? Ma faceti sa rid! Sa vedeti cind o sa vi se stinga lumina cum o sa rideti cu proprietatea de stat (de fapt una unde se fura in draci)! Sau cind o sa se duca pretul/MWh in sus dupa 2013-2016 din cauza permiselor de CO2.

  Vorbiti prostii si habar nu aveti.
  • +3 (3 voturi)    
   sunt cifre Eurostat din 2010,te rog verifica (Joi, 18 noiembrie 2010, 18:13)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Chianti

   inainte sa vorbesti!
   deci per kWh

   Austria € 0.171
   Belgium € 0.172
   Bulgaria € 0.093
   Cyprus € 0.144
   Czech Rep, € 0.116
   Denmark € 0.268
   Estonia € 0.091
   Finland € 0.128
   France € 0.138
   Germany € 0.211
   Greece € 0.089
   Hungary € 0.148
   Ireland € 0.184
   Italy € 0.260
   Latvia € 0.088 Latvia € 0.077 Latvia € 0.030 Latvia € 0.028
   Lithuania € 0.091
   Luxembourg € 0.189
   Malta € 0.105
   Netherlands € 0.241
   Poland € 0.140
   Portugal € 0.172

   Romania € 0.130

   Slovakia € 0.179
   Slovenia € 0.132
   Spain € 0.143
   Sweden € 0.195
   United Kingdom € 0.138
   • 0 (2 voturi)    
    Tu intelegi... (Joi, 18 noiembrie 2010, 18:23)

    Chianti [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    ce inseamna piata wholesale? Nu, nu intelegi. Pretul la consumatorul final depinde si de alte chestii: TVA, pierderi in retele, tarifele de transmisie/distributie, tarifele pentru sustinerea regenerabilelor sau cogenerarii etc.

    Vb de piata wholesale!

    Plus ca datele respective nici nu spui dc sunt pt households sau pt industry.
    • 0 (0 voturi)    
     pe industrie este si mai rau pentru Romania (Joi, 18 noiembrie 2010, 18:52)

     Eneas [anonim] i-a raspuns lui Chianti

     am dat tariful la domestic
     piata en-gros (sau wholesale) vinde cantitati mari de energie catre furnizorii care la randul lor o vand en-detail!multumit ? dar nu te lasa amagit de piata wholesale !
     iata cat de prost stam noi si Romania la industrie :
     Austria € 0.121
     Belgium € 0.129
     Bulgaria € 0.070
     Cyprus € 0.142
     Czech Rep, € 0.098
     Denmark € 0.132
     Estonia € 0.071
     France € 0.080

     Finland € 0.083
     Germany € 0.147
     Greece € 0.091
     Hungary € 0.135
     Ireland € 0.148
     Italy € 0.179
     Latvia € 0.077
     Lithuania € 0.078
     Luxembourg € 0.118
     Malta € 0.105
     Netherlands € 0.141
     Poland € 0.090
     Portugal € 0.103

     Romania € 0.134

     Slovakia € 0.130
     Slovenia € 0.107
     Spain € 0.095
     Sweden € 0.073
     United Kingdom € 0.125
     • +1 (1 vot)    
      practic ,avem preturi pentru o tara fara apa (Joi, 18 noiembrie 2010, 19:09)

      Eneas [anonim] i-a raspuns lui Eneas

      daca observati -Malta =0 apa ,toata energia electrica este pe gaz natural si motorina,are preturi mai scazute
      sau Ungaria =0 % energie din hidro ,are preturi ca ale noastre
      iatr Romania cu 25% energie electrica obtinuta din hidro ,are preturile cele mai mari din Europa la electricitate atat la mixtul energetic comparabil ,cat si la nivelul de trai !
 • 0 (2 voturi)    
  suntem straini la noi in TARA (Joi, 18 noiembrie 2010, 17:40)

  Lucianmotzul [anonim]

  Alti ne dirigeaza ,sa nu mai avem NIMIC sa cumparam totul de la alti ,sa aiba ei piata de desfacere ,condusi de HOTI vom vinde si DISTRUGE tot vindeti si aurul ,iar noi sa agungem sclavi EUROPEI .Fain capitalism azi miine dezmembram si ROMANIA asta mai urmeaza ca UDMRul asta urmareste ca unguri sa nu mai stie nici limba oficiala ,vasamar de noi la mina cui am ajuns si poporul DOARME .
 • +2 (2 voturi)    
  Electrica din Ploiesti (Joi, 18 noiembrie 2010, 19:42)

  Adi din Ploiesti [anonim]

  Dar de Electrica ce ziceti, unde fura angajatii pe capete curent, piramidal , pana sefii de mai sus?
  A ajuns un elecrician cu 2000RON oficial pe luna, sa isi faca vile la munte, sa se plimbe in strainatate si sa intoarca banii cu lopata, doar pentru simplu fapt ca are ciocanul ala de sigilat curentul. Credeti-ma la Electrica din Pliesti se fura ca in codru, dar in tara lui Papura Voda nu interesaza pe nimeni!
  • 0 (0 voturi)    
   Asa ESTE (Vineri, 19 noiembrie 2010, 13:47)

   Gelu tot din Ploiesti [anonim] i-a raspuns lui Adi din Ploiesti

   Stiu ce spui, dar se pare ca furtul e organizat din buzunarele noastre, normal! Cred ca sefii stiu si isi iau partea, ramai traznit daca vezi ce prosperi sunt cei ce detin cheia catre sigilatul contoarelor!
   Normal ca sunt pierderi in sistemul energetic. Un mare consumator cheama un electrician smecher, ala ii desface sigiliul, opreste contorul, si il cheama inapoi sa sigileze cand isi consuma la greu Kilowatii! Normal ca electricianul isi ia partea si consumatorul fura de la noi toti!
   Si nimanui nu ii pasa!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by