Noua strategie energetica: Un document cu cifre expirate si cu proiecte mari uitate

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 29 aprilie 2011, 10:52 Economie | Energie


 documente
(29 Apr 2011) PDF, 1MB
(29 Apr 2011) PDF, 1MB
Dupa un an de lucru, Ministerul Economiei a reusit sa lanseze in dezbatere publica o noua strategie energetica care va fi valabila pentru perioada 2011-2035. Aceasta o va inlocui pe cea aprobata in 2007 care era mult mai limitata ca perioada, fiind valabila doar pana in 2020. Facand o comparatie intre cele doua documente (Vezi documentele atasate), constatam ca multe dintre cifrele din noua strategie se regasesc si in vechea strategie, fara a fi facuta o actualizare. Un exemplu: Ministerul Economiei a copiat in noua strategie situatia resurselor de energie primara exact asa cum a fost prezentata in 2007, cu aceleasi cifre. Asa se face ca estimarea perioadei in care vor fi epuizate resursele de titei si gaze a ramas tot la 14, respectiv 15 ani.​ Mai vezi cum a fost introdus in strategie un proiect deja esuat si cum au fost omise altele importante, precum Nabucco.

 • In tabelele privind situatia resurselor nationale nu a fost schimbata nicio cifra: la huila cantitatea a ramas cea din 2007, adica 755 milioane de tone, la lignit 1.490 milioane tone, la titei 74 milioane tone, iar la gaze naturale 185 miliarde metri cubi. Productiile anuale estimate sunt, de asemenea, aceleasi.
 • Intr-un tabel mai jos, se afla o estimarea a rezervelor nationale de titei si gaze naturale din România din 2006 pâna în anul 2020. Este exact acelasi tabel ca si in strategia veche.
Mai departe vedem aceeasi harta a resurselor regenerabile disponibile pe regiuni. Vezi documentele atasate.

Pentru a descrie situatia sectorului energetic din acest moment, in strategie au mai fost introduse cateva tabele privind productia, consumul, dependenta de importuri, intensitatea energiei primare etc. Dar toate cifrele se opresc la nivelul anului 2008, fiind date preluate de la INS.

In strategie sunt prezentate si deficientele, avantajele si oportunitatile sistemului energetic. In mare parte sunt aceleasi ca cele din vechea strategie, fapt care dovedeste ca nu s-a schimbat prea mult sistemul.

România este si ramâne dependenta de importul de resurse energetice, se arata in strategie. Pentru astfel de tari nu poate fi realizata o securitate energetica absoluta. Se poate reduce vulnerabilitatea în acest domeniu prin masuri si strategii adecvate.

Un necesar de 30-40 miliarde euro pentru investitii in capacitati noi

Strategia prezinta, apoi, o evolutie a sectorului energetic pana in 2035 care se bazeaza pe prognozele realizate privind evolutia PIB în perioada 2010 – 2014 elaborata de Institutul National de Cercetari Economice (INCE - iulie 2010) si de catre Comisia Nationala de Prognoza perioada 2010 – 2020 –2030 (CNP – septembrie 2020). Pe aceasta baza s-au elaborat scenarii de dezvoltare macroeconomica a României în perioada 2010 – 2014 –2020 - 2035. Cifrele nu sunt sigure, lucru recunoscut chiar si in strategie. "Trebuie subliniat ca scenariile pe 20 de ani si mai mult au o doza mare de incertitudine datorita evolutiei tehnologiilor, pietelor si preturilor produselor diferitelor sectoare economice, a evolutiei rapide în domeniul informatic, al schimbarilor climatice si a stilului de viata. Scenariile nu sunt considerate prognoze ci proiectii posibile în viitor, dar sunt singurele instrumente de analiza în conditiile incertitudinilor cu care poate fi estimata o evolutie viitoare într-un anumit domeniu. Vezi documentul atasat.

In noua strategie se arata ca pâna în anul 2035, retragerea prognozata din functiune a capacitatilor cu durata de viata expirata conduce la un deficit de circa 13540 MW putere neta disponibila în scenariul de referinta, care va trebui compensat prin instalarea de putere noua. Totalul investitiilor pentru instalarea noilor capacitati de producere a energiei electrice necesare în perioada 2011 - 2035 de circa 14800 MW instalati (putere bruta, exclusiv capacitatile instalate în SRE) rezulta de 30 – 40 mld. Euro.

Spre deosebire de vechea strategie, cea noua pune totusi accent pe surse regenerabile, fiind estimate infiintarea a peste 5.500 MW instalati.

O masura inutila: Planul esuat de infiintare a companiilor Electra si Hidroenergetica/O masura lipsa: Interconectarile pe partea de gaze naturale

La capitolul masuri generale, ele sunt in mare parte cam aceleasi din vechea strategie: imbunatatirea cadrului legislativ, sustinerea investitiilor, imbunatatirea politicii de preturi, dezvoltarea pietelor concurentiale etc. Au fost introduse totusi doua masuri importante in plus. Una este eliminarea treptata a subventiilor acordate nediferentiat la toti consumatorii si acordarea acestora doar categoriilor defavorizate, iar cealalta este inchiderea exploatarilor de huila care genereaza pierderi si acordarea de subventii în concordanta cu directivele UE.

In ceea ce priveste masurile specifice, pe partea de resurse regenerabile, doua dintre ele prevad introducerea de catre bursa energiei a unei piete intra-zilnice de energie electrica si promovarea unor mecanisme de sustinere a utilizarii resurselor energetice regenerabile în producerea de energie termica si a apei calde menajere.

In plus, mai este pravazut si realizarea unui Plan National de Investitii catre trebuie prezentat Comisiei Europene pana pe 31 septembrie 2011.

In ceea ce priveste energia termica, se prevede ca pentru localitatile cu mai mult de 10.000 apartamente bransate (25 localitati), sursele de producere a energiei electrice sa fie modernizate prin echiparea cu instalatii noi de cogenerare de înalta eficienta. Transportul si distributia energiei termice - retelele vor fi modernizate si eficientizate de catre unitatile administrativ teritoriale, prin programe proprii.

 • Interesant este ca pe partea de energie electrica, ca masura este amintit planul esuat al Ministerului Economiei de a regrupa unitatile pentru a realiza companiile Electra si Hidroenergetica.
 • In schimb, nu se vorbeste nimic despre interconectarile pe partea de gaze naturale. In strategie nu sunt incluse proiectele Nabucco, AGRI, conductele de interconectare cu Bulgaria, Moldova, Serbia, conducta de titei Constanta-Trieste.
 • Sunt prevazure in schimb in vechea strategie: proiectul Nabucco interconectarea cu sistemul din Ucraina în zona Siret—Cernauti, cu sistemul din Bulgaria în zona Giurgiu—Ruse si proiectul PEOP (conducta de transport titei Constanta—Trieste).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2429 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  nu ma mir.... (Vineri, 29 aprilie 2011, 11:35)

  lili [anonim]

  mi-amintesc cum toate Rapoartele Bancii Mondiale despre Romania sesizau aceasta problema a lipsei expertilor atat la nivelul SGG(Secretariatului General al Guvernului) si cat si la nivelul Ministerelor din Romania, toate excesiv politizate si pline de oameni incompetenti in raport cu ceea ce ar trebui sa stie si sa faca. Mai mult, spuneau Rapoartele BM, ministrii Guvernului Boc in loc sa faca strategii, planuri de dezvoltare a Romaniei se ocupa cu treburile curente, adica faceau munca pompieristica, atunci cand de fapt ei sunt manageri pe domeniul respectiv si munca de management inseamna cu totul altceva decat treburile curente, pompieristice.... Asta spune BM este ceva caracteristic pentru Romania, unde managementul in sensul planificarii, organizarii, eficientei, urmaririi si controlului activitatilor lipseste cu desavarsire, stilul mioritic fiind pe genunchi si musai cu asistenta de la FMI si BM, altfel nu sunt in stare sa faca ce trebuie si cum si cand trebuie guvernantii nostri, indiferent de culoarea politica .....
 • +1 (1 vot)    
  functionari (Vineri, 29 aprilie 2011, 12:19)

  eugen [anonim]

  Nu stiu de ce va mirati, este modul in care functionarii inteleg sa-si faca serviciul.
  Mai ales de cand a aparut "copy-paste" un job la un minister, pe o functioara cat de mica, este mana cereasca.
  Eu zic sa sa va intoarceti in timp si o sa vedeti ca previziunile mai vechi sunt de fapt preluari ale planurilor cincinale ajustate putin cu termeni cum sunt "management", "marketing", "know-how", "monitorizare" si "prioritizare", iar cifrele sunt aceleasi pana azi, cu corectii "ex burtibus".
  In realitate sa aplica principiul "ce-o da Dumnezeu, mie sa-mi fie bine azi."
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 aprilie 2011, 12:59)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   pasionat (Vineri, 29 aprilie 2011, 13:23)

   eugen [anonim] i-a raspuns lui

   Din pacate oamenii pasionati de o meserie nu prea au acces in "institutii", cu atat mai putin in functii.d
   Daca la nivelul 1 si 2, ministru si secretar de stat functiile trebuie sa fie politice, mai jos trebuie sa fie profesionistii.
   Dar daca astia sunt schimbati la patru ani sau mai des singura sursa de continuitate ramane "copy-paste".
   Poate sa para ca glumesc dar sunnt foarte serios.
 • +1 (1 vot)    
  Nici macar nu e a ministerului... (Vineri, 29 aprilie 2011, 13:34)

  Chianti [anonim]

  Ar fi fost bine sa fie asa, dar nu este. Este draftul unui domn fost angajat al Transelectrica, pare'mi'se. Probabil domnia sa are expertiza tehnica (energetica), dar nu cred ca intelege ce inseamna piata, economie, competitie etc.

  Asa ca ministerul a luat acest draft si l-a postat ca fiind "elemente de strategie", dar de fapt e un mare fas.

  Cel mai interesant mi se pare faptul ca in continuare accentul pica pe generarea de electricitate din lignit, ceea ce dupa 2013 va reprezenta o crestere a pretului wholesale al electricitatii data fiind introducerea in costuri a permiselor de CO2. Prin urmare guvernul ar trebui sa spuna clar ca doreste pastrarea a celor 5000-10000 de joburi din huila si lignit cu pretul cresterii electricitatii pe termen lung pentru consumatorii finali. Adica facturi mai mari la populatie si productivitate mai mica la industrie, confruntata cu costuri mai mari pt electricitate.

  In timpul asta, Romania nu are bani pt Tarnita, nu are bani pt Cernavoda 3-4, Pentru ca noi nu vrem sa facem business ci protectie sociala.
  • +1 (1 vot)    
   ...cred ca al ISPE-ului (Vineri, 29 aprilie 2011, 15:08)

   anke [anonim] i-a raspuns lui Chianti

   Cred ca draftul a fost facut de Gheorghiu de la ISPE, asta explica si de ce nu are nimic pe gaz sau petrol, ci doar energie electrica.

   E un document care aduce aminte de planificarea comunista (sunt neglijate total aspectele legate de ideea unei piete functionale, de ex.). Mi se pare jenant ca un Minister care a putut face celebrul Road Map in 2003 (un document exceptional la vremea lui) sa nu poata scoate ceva mai bun. Dar ce sa-i faci, asa se intampla cand nu scoti niciodata la licitatie o consultanta pt elaborarea unei strategii importante, ci dai direct contractul eternului ISPE. Alo, ANRMAP, nu se sesizeaza cineva?
 • 0 (0 voturi)    
  Chestie simbolica (Vineri, 29 aprilie 2011, 14:48)

  Alui [anonim]

  Se vede ce compenet guvern avem. E o minune cereasca ca au scapat de Berceanu, chiar si in ceasul al 12-lea.
 • +1 (1 vot)    
  Mirati-va fratilor! (Vineri, 29 aprilie 2011, 19:43)

  Daniels22026 [utilizator]

  Mirati-va de draftul asta, de toate metehnele birocratice si criticati-le. Dar cam ce salarii au cei care produc strategiile tarii? Nu va suparati, dar numai eu stiu vreo duzina de romani (oameni normali, inteligenti, curajosi si nu toti cu studii superioare) care ar refuza in orice moment functia de presedinte, ministru sau orice altceva din politica romaneasca. Si asta datorita salariilor mici din politica romaneasca. S-ar putea sa patim ca viitorul presedinte sa paraseasca jobul pentru un salariu oarecare in strainatate, de 3000 euro, care nici macar nu-i prea mare. Noi toti cerem de la guvernari sa fie performante, corecte etc. si e normal sa cerem. Dar cind e vorba sa-i platim pe politicieni sau pe birocrati, ne amintim mereu de salariile minime pe economie si de coruptie. Asa ca salariile lor ramin mici, iar noi o sa asteptam mult si bine pe cei destepti, competenti si corecti sa munceasca pe salarii simbolice pentru binele tarii. Pai de-aia nu vin, ca sint destepti si au unde sa cistige salarii mai bune cu responsabilitati mai mici. Iar in politica ajung multi oameni fara ambitii profesionale sau morale. Ar fi si culmea sa le aiba cu salariile astea.

  Nici sa nu va ginditi sa calculati avantaje, bonusuri si alte timpenii de pacalit proaspetii angajati. Orice salariu lunar sub 10000 (zece mii) de euro e o rusine pentru un demnitar, indiferent cit de saraca ar fi tara. Daca macar presedintele Romaniei ar avea 10000 de euro si ar veni pe santierele internationale, va garantez ca i-ar fi jena chiar si cu acest salariu. Dar ginditi-va ca nu-i are nici pe asta.

  Intre timp haideti sa ne vaicarim saracia, sa ne miram de gogomaniile politicienilor si sa ne intrebam cum si cind o s-o ducem mai bine. Se sacrifica cineva pentru binele natiunii?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by