​Parlamentarii au adoptat introducerea unor noi excepții în Codul fiscal, respectiv în ceea ce ține impozitarea câștigului din tranzacții pe bursă. Astfel, în loc de 10% cum este în prezent, din 2023 ar urma să fie 1 sau 3%, în funcție de perioada de deținere.

FiscalitateFoto: Freepik.com

Să nu uităm că parlamentarii au mai adoptat săptămâna trecută o serie de excepții, fiind vorba despre persoanele care lucrează în agricultură și industria alimentară, care nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate, iar în cazul contribuției la Pilonul II, va fi decizia fiecăruia. Practic seamănă cu ceea ce avem în sectorul construcțiilor.

Cu alte cuvinte, așa cum analizam anul trecut (tot în aprilie), așa se face bugetul franjuri, introducând excepții, adică categorii de persoane care plătesc mai puțin sau deloc.

Revenind la ce au adoptat parlamentarii miercuri (20 aprilie), este vorba despre un proiect inițiat de Sebastian Burduja, deputat PNL, dar în uma unui lobby al celor de la BVB și AAF (Asociația Administratorilor de Fonduri).

Așa cum spuneam la început, proiectul adoptat, ce va fi trimis acum la Iohannis, prevede reducerea impozitului pe câștigul din tranzacții de la 10% la 1%, pentru titluri deținute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deținute mai puțin de un an. Este vorba despre investitorii individuali.

Concomitent, proiectul propune implementarea unui sistem de reținere la sursă și eliminarea obligativității de declarare a pierderilor, așa cum este în prezent.

Faptul că se introduce o serie nouă de excepții a fost recunoscut și de Consiliul fiscal în opinia transmisă anul trecut.

Partea urâtă pentru investitori este că nu mai pot compensa câștigul cu pierderea.

Întrebarea este ce se va întâmpla după ce se va face analiza Codului fiscal cu instituțiile financiare internaționale și se va decide eliminarea tuturor excepțiilor din fiscalitate? Este prevăzută în PNRR. Această nouă excepție ar trebui să intre în vigoare de anul viitor, dacă va fi promulgată de Iohannis, dar anul acesta Ministerul Finanțelor va face o schimbare destul de mare a Codului fiscal, care va include și eliminarea unor excepții.

Într-o postare pe facebook de marți, avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor a spus că:

  • Impozitul de 1% pe câștig este derizoriu în comparație cu cel de 10%.
  • Ce se va întampla când pe fondul scăderii lichidității și a creșterii dobânzilor, trendul se va inversa, iar investitorii pe bursă vor plăti impozit doar pe câștig (puțin) și vor suporta din buzunar pierderile?
  • Cum poți justifica diferența dintre 1% si 10% pentru alte tipuri de câștiguri, cum ar fi cele din crypto? Alea nu sunt tot investiții? Nu era oare mai eficient să dai același tip de tratament fiscal la toate investițiile, să creezi level playing field fără să adaugi la rahatul în care deja e bugetul?

10 exemple de excepții din Codul fiscal

Două măsuri, cele scrise mai sus, au fost adoptate, fiind trimise la Klaus Iohannis (agricultură și industria alimentară și câștigul din tranzactii pe piata de capital). Mai jos aveți altele 10.

*Lista de mai jos a fost realizată cu ajutorul lui Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali

1. IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%

2. Cercetători - scutire de impozit pe venit de 10%

3. Angajați construcții (aici intră și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II

4. Activități independente - Se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.

5. Contracte de activitate sportivă - sunt taxate similar activității independente

6. Drepturi de autor - avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.

7. Venituri din chirii - impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.

8. Venituri din investiții - cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.

9. Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%

10. Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)