La sfârșitul lunii noiembrie 2018, peste 30,2 miliarde de lei, adică 62,68% din totalul activelor de la Pilonul II de pensii, erau investite în titluri de stat, pe locul secund fiind investițiile în acțiuni (19,35%, respectiv peste 9,3 miliarde de lei) și apoi investițiile în depozite bancare (7,80%, respectiv peste 3,7 miliarde de lei).
În funcție de numărul de participanți, cea mai mare cotă de piață o avea fondul gestionat de NN Pensii cu peste 1,95 milioane de participanți și o cotă de piață de 27,41%, urmat de fondul de Allianz-Țiriac cu 1,53 milioane de participanți și o cotă de piață de 21,45%, pe locul trei fiind fondul gestionat de Metropolitan Life cu peste 996.000 de participanți și o cotă de piață de 13,9%.
Vineri, 21 decembrie, la capătul unei ședințe de Guvern, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, și 'eminența cenușie a PSD", consilierul de stat Darius Vâlcov, au anunțat aprobarea acestei Ordonanțe de Urgență, potrivit căreia românii cu pensii private obligatorii vor putea opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la un fond de pensii, să se transfere la sistemul public de pensii.
Datele oficiale arată că peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar statul ar câștiga miliarde de lei.
- Pentru detalii citește: OFICIAL Peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii. Statul ar câștiga miliarde de lei
Sâmbătă, 22 decembrie, administratorii fondurilor de pensii au reacționat precizând că "prin acest OUG, Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni."
"Cerințele absurde de majorari de capital de circa 800 milioane de euro, împreună cu opționalizarea sistemului și reducerea cu 67% a comisioanelor - mai jos decât oriunde în sisteme similare de pensii private din lume - fac practic imposibilă continuarea existenței Pilonului II dincolo de 30 iunie 2019", a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociației administratorilor fondurilor de pensii. Sunt peste 6,04 milioane de români cu pensii private care vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar miza pentru Guvern este mutarea la pilonul I a miliarde de lei.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare cu banii care aparțin de drept românilor care au cotizat până acum la pilonul II de pensii?
„Pot să modifice orice în acel OUG. Dacă țin cerințele de capital de 800 milioane euro, adică de două ori mai mult decât a încasat toată industria până acum și trebuie să aducem jumate în șase luni, suntem ”Pa!”. Dacă tu îmi ceri să iau comision 1% din contribuții și să aduc capital 5-7-10% din contribuții nu mai are cum să se mai întâmple nimic”, a declarat luni, 24 decembrie, pentru HotNews.ro, Mihai Bobocea, purtător de cuvânt APAPR, precizând că face declarațiile în nume personal și nu implică Asociația, nici administratorii de fonduri de pensii, fiind o simplă interpretare a consceințelor legale posibile în urma OUG.
Administratorii vor analiza și vor vedea dacă mai este o soluție. Foarte probabil nu, și atunci se urmează calea legală. Bobocea a spus că deciziile aparțin fiecărui administrator în parte.
Potrivit acestuia, calea legală de urmat ar fi cu supraveghere specială, administrare specială și devine ASF administrator peste 11 miliarde euro.
- Foarte posibil ca titlurile de stat stă fie anulate
- Cash-ul ar putea fie mutat la buget
- Acțiunile ar putea merge la Fondul suveran
- Oamenilor le vor da niște puncte de pensie.
Atat suma neta contribuita (si aia care o virez, si aia depusa in cont dupa comision), atati bani am in cont daca ii scot azi, si calculat randamentul mediu pe aceasta perioada
Asa sa ne informam si noi daca randamentul e mai mare decat inflatia. Si daca aveti si cojones, pe baza randamentului mediu faceti o proiectie cat vor lua peste 20 ani pensie pe luna....adica daca la 65 ies la pensie, cat pe luna imi intra in cont, eventual comparat cu cat virez acum
Cu o oarecare strangere de inima amestecata cu curiozitate astept si raspunsurile pe care o sa ti le daide pe conturile gpavel, holinesdany, srpc, zizin, kngdavid (banat pentru propaganda?), mazeta, asistat dar mai ales specialistul in BNR, banci, fonduri, investitii, monede exotice, randamente si alte cele: inegalabilul Fides.
Pueti-l sa scrie ceva si pe distractivul pesedel catrina laur ca sa ne radem mai bine.
Ma rog, bine ca sunt, eu am strans niste sume la pilonul II ca nici nu imi vine sa cred...sper sa nu le nationalizeze cineva ca sa plateasca ajutoare la asitatii social, ca atunci chiar ca ar fi jaf la drumul mare.
Dacă e să facem calculul cu 8% randament pe an: 10 (valoarea inițială a punctului) + 1.08^11 ar fi undeva la 23.3RON. Aproape de valoarea de 23.07 RON raportată de BCR. Vezi aici: https://www.24pensie.ro/evolutia-fondului-de-pensii-administrat-privat-bcr/
Pe 2017 fata de 2016 atat a fost randamentul: 4.5%.
Nu mai compara cu NN, in realitate sunt mai slabi decat BCR. Sotia este cu pilonul II la NN, are salariu simtitor mai mare ca al meu, dar a strans mai putini bani pana in acest moment.
Mai am o colega la serviciu care este cu pilonul II la Generali; are salariu mai mic decat mine dar ea a strans mai multi bani la pilonul II. De ce? Generali are randamente mai bune decat BCR (care le are la randul lui le are mai bune decat NN).
Vorbesc strict de randamentele pentru pilonul II si nu pentru alte investitii.
Si inca o intrebare: ce e mai tare? Un Ferrari sau un Golf? Asa e si cu afirmatia: "in realitate sunt mai slabi". Ma uit la cota de piata, nope... gresesti. Ma uit la valoarea punctului... valorile sunt cam la fel. Ce inseamna sunt mai slabi? Un Golf e mai slab pe circuit fata de un Ferrari, in schimb, daca ma pui sa merg cu Ferrari zilnic, o iau razna, asta daca nu ajung la spital cu hernie de disc. Zi-mi ce vrei sa spui cu: "sunt mai slabi"? Randamentele se vad direct in valoarea punctului, variatiile de moment nu sunt relevante. Nu sunt "short seller" ca sa ma intereseze daca maine valoarea punctului e mai mica decat ieri. Eu merg pe termen lung.
Si eu am dat exemplu doar din datele disponibilte pe pilonul II. Sper ca iti dai seama ca nu poti generaliza din exemplul a 2 persoane, care nu stiu cat de relevante sunt. Asa cum nu poti generaliza din datele de pe 1 an pentru o perioada de 11 ani.
Nu am zis niciodata ca NN e mai bun sau mai tare. Am dat un exemplu cu date luate de pe net. Vezi linkuri.
Le am pe unele in fata si randamentul comunicat investitorilor este asa:
-2013: 11.64%
-2015: 7.11%
-2016: 4.25%
-2017: daca nu ma inseala memoria, a fost 4.5%.
Cei de la NN au avut randamente mai mici la pilonul II, cei de la Generali mai mari.
Colegii mei care au mers pe NN regreta, la pilonul II au strans mai putini bani decat mine.
Insa, ca si cota de piata la pilonul II, sunt pe locul I, asa este.
Și vezi: valoare punct la începuturi: ~10RON. Valoare punct acum 23.4x RON. Asta în ~11 ani. Acum, după niște calcule simple, îți dă o creștere anuală medie de ~ 8%. Vrei să-ți faci previziuni: fii un pic mai pesimist, pune 5-6% creștere anuală medie, vezi câți ani mai ai până la pensie, înmulțește cât vrei să pui tu deoparte anual cu (1 + (5-6)%)^(Nr Ani), și o să vezi câți bani o să ai în cont la pensie dacă ai pus în 2018 X RON deoparte. Fă o sumă cu formula asta (de la 1 la Nr Ani) și o să vezi exact câți bani o să ai când o să ieși la pensie. Asta presupunând că pui deoparte o sumă constantă anual.
Vorba unui coleg: "I think that adults should be treated as adults!" Matematica de mai sus e de nivel gimnazial. Ce te oprește să-ți faci singur calculele?
se pot face niste proiectii... si eu am avut la pensia privata facultativa... (inca primesc anual hartiuta cu tot ce trebuie) si iti garantez ca e INFINIT mai bine decat la pensia de stat...
asta bineinteles, daca nu ai pensie speciala... caz in care da... statul e mai smecher... dar asta pt ca iti da bani aiurea , NU pt ca randamentul e mai mare!
si este o idee de furt GENIALA!!!
fura acum banii tai de pensie... si prostu de tine (care habar nu ai pe ce lume traiesti) o sa-ti dai seama ca PSD si-a batut joc de tine si ti-a furat bin banii de pensie (pe langa multe alte furturi) d-abia peste 20-40 de ani cand iesi la pensie....
asta se intampla cand ai un popor de idioti care nu stie pe ce lume traieste!
si oamenii nu sunt prosti (cand e vorba sa fure) nu pot sa distruga pilonu 2 ca e privat si e naspa... dar dau niste legi prin care sa devina nerentabil pt banci... si o sa zica:" pai noi am vrut sa-l pastram, da bancile sunt de vina, ca nu vor sa accepte sa lucreze pe cel mai mic comision din lume"!
tara asta se duce intr-o directie sigura... accelerat! si acea directie este autodistrugerea!