​Ministrul economiei Virgil Popescu a lansat un nou atac la furnizorii de gaze, acuzându-i pe cei care dețin cea mai mare parte din piață că au înțelegeri anticoncurențiale. În opinia ministrului, prețul final al gazelor ar trebui să fie mai mic cu 10-15% de la 1 iulie, când piața se liberalizează complet. Aceasta în condițiile în prețul la producător scade foarte mult. Nu este pentru prima oară când Virgil Popescu critică furnizorii de gaze din cauza ofertelor pe care le prezintă consumatorilor.

Virgil PopescuFoto: Guvern

Popescu a a precizat că dacă cei doi mari furnizori, Engie şi E.ON, care dețin 90% din piaţă, nu vor scădea preţurile pentru populaţie, autorităţile ar putea interveni.

"Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici chiar şi de 20%, pentru că nu-şi doresc să piardă clienţii. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înţelegere anticoncurenţială, ei având 90% din piaţă şi nu fac nicio mişcare pentru a reduce preţul clienţilor finali", a declarat ministrul la Digi24, potrivit Agerpres.

Acesta e explicat că producătorii vor fi obligaţi să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la şase luni şi la un an la preţul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de faţă, aproape de trei ori mai mic decât preţul actual cu care cumpără furnizorii. "Deci practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă şi ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici", a precizat Popescu.

Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare, Guvernul va adopta un act normativ care va permite unui furnizor să vândă gaz oriunde în țară, fără a mai fi obligat să dețină puncte de lucru în zonele în care încheie contracte.

"Vă dau un exemplu: în momentul de faţă, o companie dintr-o zonă din sud-vestul nu poate vinde gaz în nord-estul României decât dacă are un punct de lucru pe o rază de 50 de kilometri acolo, ceea ce este o aberaţie în momentul de faţă, când online-ul este peste tot. Este o barieră veche în Legea energiei, pe care o vom elimina de săptămâna viitoare, astfel încât, dacă piaţa e liberă, să fie liberă şi absolut oricine să poată oferta oriunde", a mai afirmat ministrul.

Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.

Citiți pe această temă și