​O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii, conduse de dr. Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct in functie si Secretar Adjunct pentru Energie Nucleara din cadrul Departamentului pentru Energie, a fost vineri în vizită la centrala nucleară de la Cernavodă. Vizita are în vedere continuarea cooperarii în baza Acordului Interguvernamental Romania-SUA parafat la Washington în octombrie 2020 și ratificat recent de statul roman, inclusiv a demarării în timp util a realizării Proiectului Unitatilor 3 si 4.

Delegatie SUA la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Astfel, conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 este structurată in 3 etape derivate din experienta internationala in constructia de noi centrale nucleare:

  • Etapa Pregătitoare estimata sa dureze 24 de luni în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară pentru conturarea proiectului;
  • Etapa de Lucrari Preliminare, cu o durata estimată de 18-24 de luni, în care contractorul IPC (inginerie, procurare, constructie) va realiza partea de inginerie critica a proiectului si documentatia de securitate nucleara.
  • Etapa a treia va fi dedicata constructiei efective si va avea o durata de 69-78 de luni.

În baza acestor etape de realizare, este estimat că Unitatea 3 va intra în exploatare comercială în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031.

Parlamentul României a adoptat în luna iunie legea privind ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legatură cu proiectele nucleare de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 și Proiectul Unităților 3 și 4. Acordul a fost semnat în luna octombrie 2019.

Acordul cu SUA acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: proiectul Unităților 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare și universități, pregătire personal, cercetare și dezvoltare.

Adițional acestor proiecte, acordul prevede și cooperarea pe termen lung și foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare.

Tehnologia utilizată în dezvoltarea unităților 3 și 4 va fi CANDU 6, similar celei utilizate în prezent la unitățile 1 și 2, cu îmbunătățirile necesare pentru atingerea nivelului de securitate nucleară conform Directivei de securitate nucleară și normelor și standardelor europene și internaționale.

Mai citește pe aceeași temă și