Compania Central European Media Enterprises (CME), care deține Pro TV în România și alte operațiuni media în mai multe țări din regiune, a anunțat oficial, duminică seară, că va fi cumpărată de către "un afiliat" al PPF, grup deținut de miliardarul ceh Petr Kellner. Potrivit anunțului, este vorba despre o tranzacție evaluată la aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

Logo CMEFoto: Hotnews

Potrivit anunțului, tranzacția a primit aprobarea AT&T, cel mai mare acționar al CME după fuziunea cu Time Warner, vânzarea urmând să fie finalizată la mijlocul anului viitor, după ce va primi toate aprobările necesare.

Acționarul principal din PPF, Petr Kellner, a dat asigurări că nu va efectua schimbări semnificative în operațiunile CME și a explicat investiția prin sinergia dintre activitățile media și cele telecom, în care PPF are interese majore în mai multe țări, în comunicatul PPF ce anunță tranzacția:

 • "Achiziția CME, cu activele media ale acesteia în cinci țări europene, vor completa și vor întări în continuare operațiunile noastre de telecomunicații din Europa Centrală și de Est. Vrem să folosim sinergiile naturale între producția de conținut și distribuția acestuia, cu obiectivul de a dezvolta în continuare afacerile noastre de telecomunicații și media. CME este o organizație sănătoasă și bine condusă și nu intenționăm să efectuăm schimbări semnificative la nivelul operațiunilor sale".
 • Interesele PPF în domeniul telecom, în regiune, țin în prezent de participațiile în rețeaua națională CETIN Cehia, în O2 Cehia și în Telenor (Ungaria, Bulgaria, Muntenegru și Serbia).

Petr Kellner este considerat cel mai bogat om de afaceri din Cehia și, de către unii, chiar din țările foste comuniste care au aderat la UE. Bloomberg îl plasează pe locul 111 în rândul celor mai mari 500 de miliardari ai lumii, cu o avere estimată la 12,5 miliarde de dolari și cu o valoare estimată pentru grupul său PPF de 51,6 miliarde de dolari.

Potrivit datelor furnizate de fondul PPF pe propriul site, acesta este prezent pe piața din România cu activități în domeniul imobiliar (prin PPF Real Estate Hilding - clădirile Metropolis Centre și Crystal Tower din București) și prin platforma de e-commerce Mall Group.

PPF este prezent cu investiții în diverse sectoare economice din SUA până în Rusia și China - America de Nord, Europa de Vest și de Est și Asia. Țările central și est-europene sunt piețele unde se concentrează o mare parte din activitatea grupului, alături de Rusia, țara cu apariții majore pe lista investițiilor sale, apărând ca zonă de activitate pentru: servicii financiare (Home Credit), biotehnologie, imobiliare, asigurări (PPF Life Insurance), Inginerie (prin Skoda Transportation). agricultură (RAV Agro), minerit de aur și argint (Polymetal International, companie listată la Londra).

Scurt istoric al tatonărilor Petr Kellner / CME:

 • Petr Kellner era vehiculat ca potențial cumpărător al CME sau al unor părți din această companie încă de acum cinci ani.

Cele mai recente rezultate CME - în România și la nivel de grup

Potrivit ultimelor rezultate financiare, pentru operațiunile din România, veniturile nete ale CME au scăzut cu 3,5% de la 41,1 milioane de dolari în iulie-septembrie 2018 la 39,6 milioane în T3 2019. Ca valoare, România e a doua mare piață pentru CME, după Republica Cehă, unde a avut venituri nete de 46,8 milioane de dolari în intervalul menționat.

 • Tot pentru operațiunile Pro TV, rezultatul OIBDA (profit operational înainte de depreciere și amortizare) a crescut cu 8,5%, de la 15,6 milioane de dolari în al treilea trimestru din 2018 la 16,9% în iulie-septembrie 2019.
 • Doar România și Bulgaria au înregistrat scăderi ale veniturilor nete în intervalul menționat, în timp ce operațiunile din celelalte piețe (Republica Cehă, Republica Slovacă și Slovenia) creșterea veniturilor a fost de câteva procente.

Rezultate-cheie la nivelul întregului grup - T3 2019:

 • Venituri nete - 138,8 milioane de dolari (137 milioane în T3 2018)
 • OIBDA - 41,4 milioane de dolari (35,7 milioane în T3 2018)
 • Profitul operațional a crescut cu 39% până 30,8 milioane de dolari.

Comunicatul oficial transmis de Pro TV/CME duminică seară:

CENTRAL EUROPEAN MEDIA ENTREPRISES VA FI ACHIZIȚIONATĂ DE PPF

 • Tranzacția este evaluată la aproximativ 2.1 miliarde USD
 • 4.58 USD per acțiune comună din clasa A în numerar
 • 32% Premium la prețul de acțiune neafectat

Hamilton, Bermuda – 27 octombrie, 2019 – Central Media Entreprises Ltd. (“CME” sau “Compania”) (NASDAQ / Prague

Stock Exchange: CETV) a anunțat astăzi că a semnat un acord final de achiziție a companiei de către un afiliat al PPF Group N.V. (“PPF Group”), într-o tranzacție în numerar evaluată la aproximativ 2.1 miliarde USD.

Conform clauzelor acestui contract, deținătorii acțiunilor comune din clasa A, emise și restante, vor primi 4.58 USD pe acțiune. Această evaluare reprezintă o majorare de aproximativ 32% din prețul acțiunilor CME, înainte de anunțul din 25 martie 2019, referitor la inițierea unui proces de explorare și evaluare al posibilelor strategii alternative de către Companie.

Jim Billock, Președintele Consiliului Director al CME, a declarat “Comitetul Special al Consiliului împreună cu consilierii noștri au realizat o evaluare extinsă a alternativelor implicând un număr semnificativ de părți strategice și financiare. Anunțul de astăzi reafirmă angajamentul nostru de a oferi valoare tuturor acționarilor.”

Printr-o declarație comună, Michael Del Nin si Christoph Mainusch, Co-Chief Executives Officers, au declarat următoarele: “În ultimii șase ani, în timp ce transformam acest business asigurând o creștere uimitoare a profitabilității, focusul nostru a fost acela de a crea valoare pentru proprietarii noștri. Această tranzacție care reprezintă punctul culminant al acestor eforturi, este corectă pentru acționari și o concluzie satisfăcătoare a uneia dintre cele mai reușite transformări ale unei companii de media de top din aceste timpuri. Ne bucurăm că Grupul PPF, cu rezultate de business deosebite în mai multe industrii, împărtășește perspectiva noastră asupra conținutului local și a capacității sale de a atrage audiențe mari în televiziune.”

Acest contract a fost aprobat în unanimitate de către CME Consiliul Director, în baza recomandării Comitetului Special al Consiliului. AT&T Inc, cel mai mare acționar al CME, a votat în favoarea tranzacției. Achiziția urmează să fie finalizată la jumătatea anului 2020, după ce va primi aprobările necesare și după ce se vor aduce la îndeplinire clauzele contractuale. Încheierea tranzacției nu este supusă niciunei constrângeri financiare.

Consilierii finaciari ai Companiei au fost Allen & Company LLC și Bank of America Merrill Lynch, iar consilier juridic a fost Covington & Burling LLP.

Despre CME:

CME este o companie de media și divertisment cu afaceri în cinci țări din Europa Centrală și de Est, cu o populație cumulată de aproximativ 45 milioane de oameni. Operațiunile CME cuprind 30 de televiziuni în Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady și Ring), Republica Cehă (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action și Nova Gold), România ((PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV Internațional și PRO TV Chișinău), Slovacia (TV Markíza, Markíza International, Doma și Dajto) și Slovenia (POP TV, Kanal A, Brio, Oto și Kino). CME este listat la NASDAQ Global Select Market și la Prague Stock Exchange sub simbolul “CETV”.

Despre PPF Group

Grupul PPF investește în mai multe segmente de piață precum servicii financiare, telecomunicații, biotehnologie, imobiliare și inginerie mecanică. Acțiunile Grupului PPF se întind din Europa până în Nordul Americii și Asia. Grupul PPF deține bunuri care depășesc 45 miliarde de euro (decembrie 2018).

în curs de actualizare