O delegatie a companiei americane Yahoo! s-a intalnit la inceputul lunii noiembrie cu secretarul de stat pentru Tehnologia Informatiei, Zoltan Somodi pentru a discuta posibilitatea deschiderii unui Centru de Cercetare – Dezvoltare software in Romania, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MCTI). Reprezentantii Yahoo! au cerut informatii despre pregatirea si abilitatile specialistilor IT din tara noastra, fondurile alocate domeniului de cercetare-dezvoltare, fondurile structurale, precum si facilitatile oferite de statul roman marilor jucatori dornici sa intre pe piata romaneasca.

Decizia Yahoo!, spun oficialii romani, va fi luata in urma analizei situatiilor din mai multe state din sud-estul Europei.

"Intalnirea, stabilita prin intermediul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), a fost initiata cu scopul de a realiza un studiu de piata privind oportunitatea de a investi in Romania. Delegatia Yahoo s-a interesat de posibilitatea deschiderii unui Centru de Cercetare – Dezvoltare software, urmand ca o decizie finala sa fie luata in urma analizei situatiilor din mai multe state din sud-estul Europei.

Principalele teme de discutie au fost: pregatirea si abilitatile specialistilor IT din tara noastra, fondurile alocate domeniului de cercetare-dezvoltare, fondurile structurale, precum si facilitatile oferite de statul roman marilor jucatori dornici sa intre pe piata romaneasca. in vederea realizarii de investitii in tara noastra, compania Yahoo s-a aratat interesata de numarul absolventilor si universitatilor din domeniul IT, precum si de curricula din domeniul universitar aplicabila in IT&C", au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii MCTI.

Autoritatile din Ministerul Comunicatiilor considera ca principalul avantaj al Romaniei in domeniul IT&C este dat de pregatirea solida de specialitate a tinerilor absolventi, precum si de numarul de limbi straine stapanite de acestia. Un alt avantaj competitiv al Romaniei il reprezinta salariile competitive fata de celelalte tari din regiune.

Nu in cele din urma, reprezentantii MCTI amintesc investitiile straine facute in acest sector economic in ultimii ani.

"Investitiile straine din ultimii ani dovedesc stabilitatea si cresterea sectorului IT&C romanesc. Mari companii pe plan international precum Microsoft, Amazon, Advanced Micro Devices, Intel, Oracle, Infineon, Ericsson, Nokia, SAP, HP, Siemens, Motorola, Alcatel, Adobe, IBM/Lenovo, Huawey, Google, Alvarion etc., au ales piata romaneasca pentru a se extinde. MCTI sustine si se implica in initiativele marilor investitori de a realiza centre de suport, centre de cercetare-dezvoltare software, care presupun eforturi conjugate din partea administratiei publice, a agentilor economici si a mediului academic", se mai arata in raspunsul oficialilor MCTI.

Yahoo! se abtine de la comentarii

Contactati de HotNews.ro, reprezentantiii Yahoo! Europe s-au abtinut de la a face mai multe comentarii pe acest subiect.

"Yahoo! cauta in permanenta noi oportunitati de crestere a afacerilor in Europa. Nu avem nimic de anuntat astazi si nu comentam speculatiile pe tema a ceea ce am putea sau nu am putea face in viitor", a declarat pentru HotNews.ro, Alex Laity, seful Departamentului de relatii publice pe Europa al Yahoo! Europe.

Potrivit NewsIn, Yahoo! estimeaza rezultatele financiare pentru anul 2007 in jurul valorii de cinci miliarde dolari (3,4 miliarde euro). Venitul brut al Yahoo! a crescut, in al treilea trimestru din 2007, cu 12%, fata de perioada similara a anului trecut, pana la 1,77 miliarde dolari (1,1 miliarde euro). Excluzand platile catre partenerii din sectorul publicitar, venitul a crescut cu 14%. in ciuda acestor rezultate, Yahoo! este confruntat cu o provocare mult mai mare, avand in vedere ca grupul rival, Google, inregistreaza un ritm de creştere de patru ori mai mare.

Yahoo! este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata de servicii de mesaje instant, avand in septembrie aproximativ 27,7 milioane de utilizatori, mai mult cu 19%, fata de perioada similara a anului trecut. Rivalul AOL a raportat circa 30 milioane de utilizatori. Principalul competitor al Yahoo! pe piata globala, Google, este prezent pe piata locala printr-un consultant.