BĂNCI
Florian Neagu, director in BNR
Foto: Hotnews
 documente
(23 Mar 2017) PDF, 1MB

Cum va arata economia Romaniei in urmatorii 10 ani? Companiile pot creste sustenabil cu circa 5%. Daca ne dorim cresteri mai mari ale PIB, initiativa ar apartine autoritatilor, nu firmelor (studiu BNR)

de Dan Popa HotNews.ro
Economia Romaniei este formata intr-o proportie relativ mare din firme trecute de prima tinerete, iar viitorul cel mai probabil va pastra aceeasi caracteristica, se arata intr-un studiu complex efectuat sub coordonarea lui Florian Neagu, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Studiul incearca sa creioneze viitorul economiei romanesti prin analizarea a trei categorii de firme" "veteranii in putere" (companiile care au reusit sa creasca in perioada 1995-2015 si sa-si desfasoare activitatea neintrerupt in ultimele doua decenii; elita firmelor si companiile de stat. Toate aceste trei categorii de firme reprezinta masa critica ce va modela viitorul economiei. Va prezentam mai jos principalele concluzii ale studiului, care poate fi citit integral in atasament.
Marin-Marius Florea , noul sef al Directiei Generale Antifrauda Fiscala
Foto: Hotnews

Cine este noul sef al Antifraudei, Marin-Marius Florea

de DP HotNews.ro
Noul  vicepresedinte al ANAF, coordonator al Directiei Generale Antifrauda Fiscala, Marin-Marius Florea este licentiat in stiinte economice, specializarea Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice - Bucuresti. De asemenea, detine un Master in Investigarea Fraudelor, urmat la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", Facultatea de Drept. Florea Marin-Marius a avut atributii de coordonare a activitatilor de combatere a evaziunii si fraudei fiscale, in functii precum cea de Director general adjunct/Sef serviciu in cadrul Activitatii de inspectie fiscala de la DGRFP Bucuresti (2015 - 2017) si  respectiv Directia de Administrare a Marilor Contribuabili (in 2014). In anul 2013, a ocupat functia de Sef administratie adjunct la DGRFP Bucuresti, activitatea de inspectie fiscala, iar in perioada 1998-2003 a fost inspector, la Directia Generala de Control Fiscal din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Depozitele bancare in lei ale romanilor au urcat la 104,5 miliarde de lei.

de DP HotNews.ro
Depozitele in lei ale romanilor au crescut in luna februarie cu 1,0%, pana la 104,52 miliarde lei. La 28 februarie 2017, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 12,7% (12,4% in termeni reali) fata de 29 februarie 2016, arata datele BNR. Depozitele in lei ale companiilor s-au majorat cu 0,4%, pana la 81,06 miliarde lei. La 28 februarie 2017, depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 9,6% (9,4% in termeni reali) fata de 29 februarie 2016.
Reglementarea invatamantului dual e un important pas inainte
Foto: sxc.hu

3 propuneri de reformare a invatamantului tehnic si profesional privat

de DP HotNews.ro
Revizuirea rapida a modului in care se stabilesc cifrele de scolarizare, schimbarea modului de evaluare a insertiei socio-profesionale a absolventilor si modificarea procedurii de evaluare a unitatilor din invatamantul tehnic si profesional- acestea sunt cele 3 propuneri prin care Patronatul Investitorilor Autohtoni - PIAROM le propune pentru implicarea capitalului privat in invatamantul tehnic si profesional.
Cat de solid e mitul cresterii nesustenabile a consumului
Foto: sxc.hu

Cat de solid e mitul cresterii importurilor alimentate de consumul privat? Sa ne uitam la cifre, zic

de Dan Popa HotNews.ro
Cresterile salariale din anul trecut si masurile de relaxare fiscala au dus intr-adevar la cresteri ale consumului, confirmate dealtfel si de datele Statisticii si ale Bancii Nationale. Concomitent, si importurile au crescut si nu putine au fost situatiile in care oficialitatile au pus cresterea importurilor pe seama cresterii consumului privat, in ideea ca oferta interna insuficienta este completata de importuri. Numai ca cifrele (sursa lor e Eurostat) arata ca in ultimii 3 ani ponderea bunurilor de consum in importurile totale a ramas relativ constanta, miscandu-se in intervalul 11-12%.
Sorin Grindeanu
Foto: Agerpres

Grindeanu s-a razgandit si continua haosul de la ANAF: Desi negase vehement intentia de a-l demite pe seful Antifraudei, premierul a operat miercuri seara inlocuirea lui Voinescu

de DP HotNews.ro
Premierul Grindeanu l-a demis miercuri seara pe seful Directiei Generale Antifrauda, Petre Dragos Voinescu, decizia fiind deja publicata in Monitorul Oficial, dupa ce la aparitia zvonului ca se intentioneaza demiterea lui Voinescu, premierul a negat cu vehementa. Locul lui Voinescu a fost luat de Marin-Marius Florea, 41 de ani. Florea lucrează în sistemul finanţelor publice din 1998, ocupând diferite funcţii în cadrul Direcţiei de Control Fiscal a Ministerului de Finanţe, Direcţiei Antifraudă a ANAF şi, înainte de a fi numit la Giurgiu, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Ilfov, unde a ocupat postul de director de Activitate de Inspecţie Fiscala.
Centrul financiar londonez va pierde zeci de mii de bancheri
Foto: Wikimedia Commons

Brexit Gigantii financiari ai lumii pregatesc mutarea a zeci de mii de bancheri din Londra, impreuna cu active ale clientilor de 1.800 miliarde de dolari. Marii castigatori par a fi Dublin si Frankfurt

de G.S. HotNews.ro
Marile banci de investitii vor incepe mutarea operatiunilor cu baza la Londra in noi centre din Uniunea Europeana la doar cateva saptamani dupa ce premierul Theresa May va stabili data declansarii mecanismului formal de parasire a blocului comunitar. Frankfurt si Dublin apar ca marii castigatori, potrivit Bloomberg.
Bogdan Nicolae Stan, presedintele ANAF
Foto: Hotnews

Fiscul va aplica o procedura unitara in materie de comunicare si va publica in timp real rezultatele discutiilor organizate periodic cu mediul de afaceri

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
 Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va introduce o practica unitara in materie de comunicare, pentru facilitarea accesului la informatiile de interes public in timp real, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de institutie. Practic, Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice si structura centrala a ANAF vor armoniza publicarea documentarilor si a comunicarilor adresate publicului, atat de structurile judetene si cea centrala. Ca exemplu concret, pana acum, intalnirile care aveau loc intre reprezentantii Fiscului si contribuabili se finalizau doar rareori prin comunicarea ulterioara a principalelor teme de discutie si a rezultatelor intalnirii, urmand ca de acum inainte toate informatiile de interes sa fie diseminate cat mai rapid, ne-au spus oficiali ai ANAF.

Raportul privind "gaura" de 10 miliarde de lei - retrimis de parlamentari la comisiile de specialitate

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Senatul și Camera Deputaților au decis miercuri, în ședință comună, retrimiterea la comisiile de buget-finanțe a raportului cu privire la ancheta parlamentară pentru verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din lunile august și noiembrie 2016, scrie Agerpres.  Propunerea a aparținut liderului grupului PSD, Marcel Ciolacu.
Mihaela Mitroi, partener PwC
Foto: Hotnews

Fuziunile si achizitiile din 2016 au urcat pana la 3,6 miliarde de Euro, arata o analiza a PwC Romania

de DP HotNews.ro
Miercuri, 22 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Piata de fuziuni si achizitii va creste si in 2017, iar sectoare precum cel medical, industrial si al bunurilor de larg consum vor continua sa se consolideze si sa atraga noi investitii, sunt de parere specialistii din echipa integrata de Tranzactii a PwC Romania. Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din Romania a crescut cu 17% in 2016 fata de anul anterior, depasind 3,6 miliarde de Euro, arata o analiza efectuata de expertii PwC. Acestia mai spun ca Romania ar putea beneficia si de tendinta de relocare catre Europa de Est din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacitati de productie in Asia.
Radu Craciun
Foto: Arhiva personala

Radu Craciun: Despre un Fond Suveran de Dezvoltare Incert (FSDI)

de Radu Craciun HotNews.ro
Miercuri, 22 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
In ultima perioada, odata cu aparitia "Memorandumului pentru demararea demersurilor privind crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii", prescurtat FSDI, s-au intensificat dezbaterile pe marginea oportunitatii infiintarii unui astfel de fond, scrie economistul Radu Craciun pe blogul sau. Cred ca este un proiect ambitios si, din pacate, istoricul de administrator al statului roman nu il recomanda ca o entitate capabila sa demareze si sa duca la bun sfarsit un astfel de proiect. Deci riscurile sunt mari.

De la 8 ministere in vremea lui Cuza, acum avem 27. Date fiind riscurile derapajului bugetar, intrebam: chiar e nevoie de toate?

de S.T. HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Organizarea moderna a ministerelor dateaza de la unificarea administrativa a principatelor, realizata de Cuza la 1861. La acea data existau 8 ministere: interne, finante, justitie, al cultelor si instructiunii publice, al afacerilor straine, al lucrarilor publice, de razboi si cel de control (actuala Curte de Conturi), scrie Dan Popa pe blogul lui. E drept, Romania avea pe atunci circa 4 milioane de locuitori ( la 1860 — 3,9 mil locuitori, iar  la 1866 — 4,1 mil. locuitori). Dupa 150 de ani, avem 27 de ministere, exceptie facand Primul Ministru, dar avem si aproape de 5 ori mai multi cetateni.
  • Germania are in prezent 15 cabinete ministeriale  (sursa), la 80 de milioane de locuitori. Cred ca sunt exemplul de cea mai buna eficienta din aceasta perspectiva. In alte tari, lucrurile stau altfel.

Leul, inca o sedinta de usoara depreciere in fata euro, dar in castig in raport cu francul elvetian si dolarul american

de Dan Popa HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Euro a crescut fata de dolar marti dimineata la USD 1.0792/EUR, intarit de prestatia buna din infruntarea televizata de ieri dintre candidatii la presedintie din Franta a candidatului care sustine ramanerea in UE Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro in aceasta dimineata. Leul continua sa ramana in preajma nivelului de 4.5600/EUR tranzactionandu-se in momentul redactarii la 4.5608/EUR. Dealtfel BNR a afisat marti la pranz un curs de 4.22 lei pentru un dolar SUA, 4.24 lei/chf si de 4.563/euro.
Gabriel Biris
Foto: StartupCafe.ro

Gabriel Biris: Orice atlet il poate invinge pe Usain Bolt, daca ii leaga lui Bolt niste bolovani de picioare. Asta face Statul cu mediul de afaceri, ii pune niste bolovani si apoi se mira ca nu alearga

de DP HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
"Orice atlet il poate invinge pe Usain Bolt, daca ii leaga lui Bolt niste bolovani de picioare. Noi, ca tara, avem un talent deosebit in a ne crea singuri probleme, in a ne lega singuri bolovani de picioare. "Bolovanii" sunt acele probleme create artificial, care impiedica dezvoltarea unuia sau mai multor domenii din activitatea economica. In general, sunt usor de eliminat prin masuri punctuale. Una dintre aceste probleme e legata de fraza "a demonstra intentia si capacitatea", din celebrul formular pentru obtinerea codului de TVA, a spus marti fostul secretar de stat din Finante, Gabriel Biris.

Campionatul restantierilor, faza pe tari: Polonezii sunt campionii la chirii, spaniolii la creditele ipotecare, iar italienii la utilitati (studiu)

de Dan Popa HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Atunci cand vine vorba de intarzieri la plata chiriilor, polonezii inregistreaza cel mai ridicat procentaj: 29%, in timp ce doar 6% dintre romani au intarzieri la plata chiriilor, arata rezultatele unui studiu facut de Grupul Kruk in cele 7 tari unde compania desfasoara operatiuni: Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Germania, Italia si Spania.  In ceea ce priveste creditele ipotecare, spaniolii se afla pe primul loc cu un procentaj de 29%, in timp ce respondentii din celelalte sase tari participante la studiu, inregistreaza intarzieri cu un procentaj intre 2% (Polonia) si 17% (Germania). In cazul Romaniei, ponderea celor care intarzie la plata unui imprumut ipotecar este de 10%.

Grigore Filip, Aerostar: Invatamantul romanesc e departe de nevoile economiei. Cum sa te bazezi pe un inginer care nu stie diferenta dintre fonta si otel...?

de DP HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
"Invatamantul romanesc e departe de nevoile economiei reale. Noi am facut anul trecut 450 de angajari. "E surprinzator sa vezi cat de departe sunt absolventii de cunostintele de baza! Sa nu stii tu ca inginer- absolvent de facultate de profil- care e diferenta dintre fonta si otel..? Cum sa te bazezi pe un asemenea inginer?" se intreba marti CEO-ul Aerostar, Grigore Filip, in cadrul unei conferinte organizate de cursdeguvernare.ro.
Vasile Iuga
Foto: Arhiva personala

Iuga, PwC: Capitalul strain reprezinta 8% din numarul de firme din Romania, are 40% din active, un sfert din angajati, 80% din exporturi si o productivitate de trei ori mai mare decat industria romaneasca

de DP HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Forta de munca din Romania a suferit o schimbare structurala consistenta in ultimii 10 ani: in industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de munca, dar a crescut numarul angajatilor din IT (cu 80.0000), comert  (cu peste 200.000) si cei din administratia publica- cu 200.000, a spus marti Vasile Iuga, senior adviser PwC, la o conferinta organizata de cursdeguvernare.ro.  Iuga s-a mai referit si la aportul adus economiei romanesti de companiile cu capital strain.  "Capitalul strain reprezinta 8% din numarul de companii din Romania, are 40% din active, un sfert din angajati, 80% din exporturi si o productivitate de trei ori mai mare decat industria romaneasca", a precizat Iuga.

Barometrul Industrial: ​​Industria si-a revenit in februarie, dupa patru luni de declin

de DP HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Volumul productiei a crescut pentru prima data dupa patru luni de cadere puternica, arata datele Barometrului Industrial realizat de IRSOP & SNSPA in perioada 15-17 martie. Timp de 60 de zile, decembrie si ianuarie, activitatea din industrie s-a aflat in contractie atingand in ianuarie nivelul cel mai coborat din ultimele 28 de luni (35 de puncte). Dar in februarie, activitatea a crescut la 53 de puncte, iar industria a intrat in marginea de jos a zonei de expansiune (peste 50 de puncte).

Grindeanu, despre estimarile FMI: Masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 21 Mar 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Premeirul Sorin Grindeanu a afirmat, luni seara, la Antena 3, referitor la vizita delegatiei Fondului Monetar International in tara noastra, ca a discutat cu reprezentantii misiunii FMI carora le-a prezentat viziunea Cabinetului sau si a dat asigurari ca masurile luate de Guvern au fost foarte bine analizate inainte de a fi aplicate.
David Rockefeller
Foto: Captura YouTube

Cine a fost bancherul David Rockefeller, decedat la 101 ani? Fondator al Trilateralei, anticomunist convins si un vizionar in banking, dar ajutat si de conexiunile familiei

de Dan Popa HotNews.ro
Unicul fiu al lui John D. Rockefeller (considerat mai bogat om al tuturor timpurilor, detinand circa 200 de miliarde de dolari), David a mai avut patru frati, dar care s-au stins din viata inca de tineri. Este fondatorul celebrei Comisii Trilaterale si invitat de onoare inca de la prima intrunire a misteriosului grup Bildenberg, considerat de unii un adevarat Guvern mondial "din umbra". Prieten si coleg de facultate cu John F. Kennedy, David Rockefeller a fost timp de cativa ani iubitul surorii celebrului presedinte american. Cu un simt al afacerilor iesit din comun, David Rockefeller a unit "Banco Rockefeller" cu "Chase National Bank" si a deschis primele birouri ale unei banci americane in Rusia si China.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri