BĂNCI
Membrii CA al BNR
Foto: Hotnews

BNR a decis sa mentina dobanda cheie dupa o sedinta fara surprize a Consiliului de Adminsitratie

de Dan Popa HotNews.ro
BNR a decis joi sa mentina nivelul dobanzii cheie, dupa o sedinta fara surprize pentru analisti. "BNR va mentine rata de dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 1.75%. Pe de alta parte, banca centrala va continua sa semnaleze faptul ca este pregatita sa lanseze un nou ciclu monetar in acest an (mai ales dupa evaluarea evolutiilor recente, externe si interne, inclusiv a impactului votului pro-Brexit)", noteaza economistii Bancii Transilvania intr-un raport de joi dimineata. "Credem ca guvernatorul ar putea reitera existenta spatiului de relaxare a politicii monetare daca va fi nevoie dupa votul pentru Brexit, insa ar putea vorbi si de sprijinul pentru o pereche EUR/RON stabila", noteaza si economistii ING.
Daniel Zamfir
Foto: cdep.ro

Zamfir, deputat PNL: Propun eliminarea super-imunitatii personalului BNR si imi respect angajamentul de a gasi solutii de protectie pentru beneficiarii programului Prima Casa

de Dan Popa HotNews.ro
"Am depus doua initiative legislative, una se refera la modificarea Statutului Bancii Nationale a Romaniei, iar cea de-a doua la reglementarea situatiei beneficiarilor programului Prima Casa care se afla in procedura executarii silite. In ceea ce priveste Statutul BNR, am propus abrogarea alineatelor (3) si (4) ale art. 25 din Legea nr. 312/2004, in sensul eliminarii prevederilor care ii exonereaza de raspundere civila si penala pe membrii CA al BNR si personalul acesteia, insarcinat sa exercite atributii de supraveghere prudentiala", arata intr-o declaratie transmisa joi mass-media deputatul liberal, cunoscut ca initiator al legii darii in plata. Vezi in articol cele doua propuneri legislative.
Numarul spectatorilor de teatre si concerte a crescut in 2015
Foto: sxc.hu

Cartile tiparite din biblioteci pierd teren, dar creste numarul vizitatorilor de muzee si al spectatorilor din teatre

de Dan Popa HotNews.ro
In 2015, Romania dispunea de peste 10.111 de biblioteci, in scadere fata de anii precedenti, potrivit datelor transmise joi de Institutul National de Statistica. In 2014 erau de pilda circa 10.900 de sedii de biblioteci iar cu un an inainte, de peste 11.170 sedii.  Numarul cititorilor activi din 2015 a depasit 3,5 milioane persoane, dar si aici se mentine un recul, de la peste 4 milioane de cititori activi in 2013, la 3,8 milioane in 2014.E drept ca lectura online a cartilor poate explica scaderea cititorilor in format tiparit.
Top 10 domenii expuse riscului de neplata
Foto: Hotnews

Tu cu cine faci business? Topul domeniilor economice expuse riscului de neplata (analiza)

de Dan Popa HotNews.ro
Economia Romaniei da semne de revenire insa, dincolo de datele de pe hartie, de cresterea PIB-ului din statistici, realitatea ascunde riscuri semnificative. Cel de neplata, in general indisciplina din contracte, ramane inca la un nivel ridicat, nu putini fiind oamenii de afaceri care afirma ca plata la timp a facturilor reprezinta un fel de Fata Morgana. Potrivit unei analize realizata de analistii de la KeysFin, valoarea totala a facturilor restante se situa, la finalul lui 2014, la 57,8 miliarde de lei, in crestere fata de anul anterior (57,7 miliarde lei) si la un nivel apropiat de cel inregistrat in varful crizei economice (2010-2012).

Din 10 romani in varsta de munca, doar 6 lucreaza. Vezi legatura dintre rata de ocupare si PIB

de Dan Popa HotNews.ro
In primul trimestru  din acest an, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (calculata de statisticieni ca raport intre populatia ocupata si populatia totala in varsta de munca) a fost de 59,8%, in scadere fata de trimestrul anterior, a transmis joi Institutul National de Statistica. Potrivit unui studiu facut la nivelul Academiei de Stiinte Economice si publicat in Revista de Statistica, rata de ocupare influenteaza consistent variatia Produsului Intern Brut, o crestere cu un punct procentual a ratei ocuparii conducand la o majorare cu 11.150,08 unitati monetare a valorii Produsului Intern Brut pe locuitor.

INS: Cheltuielile de protectie sociala au crescut in 2014 cu 3.9%

de D HotNews.ro
Veniturile de protectie sociala au insumat in 2014 aproape 100 de milirde de lei (99,652 miliarde lei), in crestere cu 4,7% fata de anul precedent, a transmis joi INstitutul National de Statistica.  Ponderea acestora in Produsul Intern Brut a fost de 14,9%, situandu-se la acelasi nivel ca in anul anterior. Cat priveste cheltuielile cu protectia sociala (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protectie sociala) s-au ridicat la 98,584 miliarde lei, cunoscand o crestere de 3,9% fata de anul precedent.
Raportare la Biroul de Credit
Foto: Arhiva personala

Jurnal de dare in plata. Episodul III: Banca a contestat atat notificarea, cat si taxa de timbru de 100 lei. Vestea buna: Unele banci incep sa accepte darea in plata

de Redactia HotNews.ro
Miercuri, 29 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Vreti sa aflati ce s-a mai intamplat cu dosarul meu de dare in plata? Eu am ghinion, dar altii nu. Avocatul meu a trimis pana acum peste 80 de notificari de dare in plata si are deja 7 cereri de dare in plata acceptate de catre doua banci: Raiffeisen si BCR. La mine, situatia e usor amuzanta. Banca ne-a contestat notificarea, ne-a raportat la Biroul de Credit si in plus a intrat in proces si cu Judecatoria pentru ca nu a vrut sa plateasca o taxa de timbru de 100 de lei. Banca a pierdut acest proces si are termen sa plateasca taxa de timbru. Dupa ce se solutioneaza problema, o sa fim citati si o sa se dea drumul la dosar.
  • Nota: Acesta este un caz real. Va voi tine la curent cu tot ceea ce mi se intampla in acest proces de dare in plata.
Cutremur pe burse dupa Brexit
Foto: pixabay.com

Infrastructura de piata a facut fata bine impactului Brexitului - Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete

de I.C. HotNews.ro
Miercuri, 29 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Pietele financiare ale Uniunii Europene "au facut fata bine" urmarilor deciziei Marii Britanii de a parasi blocul comunitar, nefiind necesare masuri extraordinare luate de catre autoritatile de reglementare, a declarat miercuri Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), potrivit Reuters.

Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern: Persoanele fizice care apeleaza la darea in plata nu vor plati impozit pentru transferul de proprietate

de CP HotNews.ro
Miercuri, 29 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Persoanele fizice care au dreptul la stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, potrivit Legii nr. 77/2016, nu vor plati impozitul aferent transferului de proprietate imobiliara, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate marti de Guvern. Masura se aplica o singura data numai la prima dare in plata, chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.
Zeul Apollo va fi invocat de ANAF pentru combaterea folosirii facturilor false
Foto: sxc.hu

DGAF declanseaza operatiunea "Apollo" . Zeul Luminii si protectorul artelor va fi invocat pentru combaterea utilizarii facturilor false

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 29 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Inregistrarea in evidentele contabile a facturilor false genereaza consecinte negative atat in plan economic cat si social, printre cele mai frecvente forme de manifestare fiind: achizitii fictive, facturi utilizate pentru justificarea unor bunuri achizitionate ilegal, facturi  folosite pentru justificarea decontarii unor cheltuieli de catre asociati/angajati, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de oficialii Fiscului.  In acest context, incepand cu luna iulie, inspectorii antifrauda declanseaza operatiunea "Apollo", care va viza atat firmele care emit facturi false, cat si pe cele care utilizeaza aceste facturi.

Autorizatiile de construire pentru cladiri rezidentiale, crestere de 3.8% in primele 5 luni

de DP HotNews.ro
Miercuri, 29 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
In luna mai 2016, s-au eliberat 3707 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 0,9% fata de luna aprilie 2016 si in crestere cu 1,5% fata de luna mai 2015, au transmis  miercuri oficialii Institutului National de Statistica. In primele cinci luni din acest an s-au eliberat 14724 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 3,8% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Guvern: Alocatia de sustinere a familiei nu va mai fi conditionata de plata taxelor si impozitelor locale

de CP HotNews.ro
Marţi, 28 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei, de care beneficiaza familiile cu venituri reduse care au copii in intretinere, nu va mai fi conditionata de plata impozitelor si taxelor locale pentru bunurile pe care le detin in proprietate, a stabilit Guvernul printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata marti, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Cercetatorii ar putea fi scutiti, de la 1 august, de la plata impozitului pe venit

de CP HotNews.ro
Marţi, 28 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca Executivul propune ca cercetatorii sa fie scutiti de la plata impozitului pe venituri. "Ne propunem ca persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din activitati de cercetare si dezvoltare aplicativa sau dezvoltare tehnologica sa fie scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri", a spus Ciolos.

Brexit: Profiturile bancilor europene ar putea scadea cu 32 miliarde de euro (Goldman Sachs)

de R.M. HotNews.ro
Marţi, 28 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Profiturile bancilor europene ar putea scadea pana in 2018 cu 32 miliarde de euro (35 miliarde de dolari) din cauza votului pentru iesirea Marii Britanii din UE (Brexit), un declin de 11% fata de castigurile care ar fi fost obtinute fara acest soc economic, arata o analiza a Goldman Sachs Group, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Legea insolventei pentru persoanele fizice ar putea in vigoare cu trei luni mai devreme, la 30 septembrie

de Carla Dinu HotNews.ro
Marţi, 28 Iun 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis luni ca termenul de intrare in vigoare a legii insolventei persoanelor fizice sa fie 30 septembrie si nu 31 decembrie, asa cum hotarase Guvernul. Modificarea legislativa urmeaza sa fie trimisa plenului Camerei Deputatilor spre vot.

Bugetul a trecut pe deficit dupa primele 5 luni

de DP HotNews.ro
Bugetul general consolidat a trecut pe deficit dupa primele cinci luni ale acestui an, executia bugetara pentru perioada ianuarie - mai incheindu-se cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, fata de un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, dupa patru luni din 2016.  Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, transmise luni si citate de Agerpres, in aceeasi perioada a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB.

Mihai Ionescu: Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor romani in Marea Britanie

de DP HotNews.ro
O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzeaza exportatorilor romani in Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, in baza contractelor aflate in derulare, a declarat, luni, copresedintele Consiliului de Export al Romaniei Mihai Ionescu, intr-o conferinta de specialitate, citat fiind de Agerpres. "La o cadere a lirei sterline de 15%, avansata de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, inseamna ca noi vom pierde 1,5 milioane de euro in fiecare zi din export. Comertul Romaniei cu Marea Britanie se ridica la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export si 1,6 miliarde import. Deci, balanta este activa. Mai mult, pe primul trimestru, avem o crestere a exportului de 15% si de 5% la importuri, deci se mentine trendul de balanta activa", a explicat Mihai Ionescu.

Dacian Ciolos: Guvernul va discuta in sedinta de marti un pachet de masuri privind debirocratizarea

de CP HotNews.ro
Premierul Dacian Ciolos a anuntat luni, la Radio Romania Actualitati, ca in sedinta de Guvern de marti va fi discutat un proiect de Ordonanta de Urgenta care cuprinde un pachet de masuri privind debirocratizarea. Ciolos a dat cateva exemple de masuri. "In primul rand, cazierul judiciar se va solicita doar intre institutii", a spus Ciolos. Vezi ce alte masuri vor fi luate.
Brexit
Foto: twitter/@nairamk

Tot mai multe institutii europene isi pun problema mutarii din UK. Intrucat Romania nu gazduieste nicio astfel de institutie, va sti sa-si joace cartea pentru a atrage macar una?

de Dan Popa HotNews.ro
La nivel european, sunt puse pe masa toate scenariile. O Uniune Europeana cu Regatul Unit inafara ei sau cu Regatul Unit (ori parti din Regat ) in interior. Daca ati vazut Barbati in negru (partea a treia), suntem in postura personajului Griffin, care estimeaza probabilitatea evenimentelor viitoare in functie de deciziile luate in fiecare scenariu posibil. Asa suntem si noi in fata rezultatelor votului britanicilor. Cert este un lucru: de pe urma unui eventual Brexit, unii vor profita iar altii vor pierde. Deocamdata, Castigatorul " trebuie cautat in estul continentului, unde cred ca se sarbatoreste. Cine pierde? Pierdem foarte multi", a explicat luni fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, la o conferinta organizata de ziarul Bursa.
Traim vremuri de volatilitate ridicata pe pietele financiare
Foto: sxc.hu

Brexitul apreciaza luni leul de la 4.53 pana la 4.51 de unitati in fata euro, dar il depreciaza in fata francului si a dolarului american

de Dan Popa HotNews.ro
Cotatia medie a euro a fost calculata luni de catre Banca centrala la 4.51 de lei, cdupa ce vineri leul inchisese la 4.52 in fata monedei europene (4.53 la cotatia BNR). Explicatia nu e foarte greoaie: euro este perceputa ca o moneda vulnerabila, iar detinatorii de euro isi muta investitiile in dolar sau in alte valute considerate mai sigure. Desigur, miscarea este temporara, urmand ca in functie de viitorul Uniunii (cu sau fara Regatul Unit), miscarile sa se inverseze. In fata francului elvetian si a dolarului, leul s-a depreciat, cele dua valute straine fiind preferate in asemenea momente pentru plasarea banilor.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri