BĂNCI
Formularul 394 le va da mari batai de cap contabililor
Foto: sxc.hu

UPDATE Cosmarul contabililor, Declaratia 394, s-ar putea amana pana in octombrie. ANAF a revenit, precizand ca nu toate operatiunile se proroga

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 22 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
La sfarsitul lunii mai 2016, pe site-ul ANAF a fost publicat formularul electronic al noii declaratii informative 394, care a fost testat pe parcursul lunii iunie 2016 de 25 de mari contribuabili din diverse domenii de activitate. Pe perioada testarii, s-a solicitat introducerea cotei de TVA de 19% (pentru corectii, regularizari din perioadele anterioare), eliminarea evidentierii in mod distinct a livrarilor/achizitiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura este mai mica de 22.500 lei, datorita costurilor suplimentare. Proiectul a fost publicat vineri de ANAF, aici.

Piata imobiliara din Danemarca risca sa scape de sub control din cauza dobanzilor negative practicate de patru ani de banca centrala

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 22 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Piata imobiliara din Danemarca risca sa scape de sub control, in special in jurul oraselor mari, din cauza dobanzilor negative care ii fac pe imprumutati sa fie neglijenti, avertizeaza cea mai mare banca daneza specializata in credite ipotecare, Nykredit, transmite Bloomberg, citat de News.ro.

Agentia de rating Fitch va publica vineri evaluarea pe Romania. Nu ne asteptam la vreo schimbare nici a rating-ului, nici a perspectivei (raport)

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 22 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Peste noapte, sentimentul pietelors-a deteriorat in contextul in care, dupa scaderile de pe bursele de actiuni din SUA, au existat evolutii similare si in pietele asiatice. Astfel, am putea vedea perechea euro-leu inchizand saptamana peste 4,4700, se arata intr-un raport destinat investitorilor. Nu ne asteptam la vreo schimbare nici a rating-ului, nici a perspectivei, de la evaluarea de astazi a Romaniei de catre Fitch. Ponderea datoriei guvernamentale in PIB ramane mai mica decat cea a tarilor din categoria „BBB”, iar avansul economic a surprins, probabil, pozitiv in timp ce estimarile de crestere raman mai mari decat ale tarilor din aceeasi categorie de rating", se mai arata in raportul citat.
Managerii continua sa fie îngrijorati- indicatorul de încredere se contracta
Foto: sxc.hu

Barometrul Industrial: activitatea continua sa scada/ Brexitul, sezonalitatea si slabirea cererii externe duc la scaderea increderii privind viitorul

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 22 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
In luna iunie, indicatorul pentru volumul productiei a scazut la 56 de puncte, fata de 60 in mai, 61 in aprilie si 69 in martie. Outputul industrial se afla acum sub 57, media ultimelor 20 de luni. Vedem o apropiere a indicatorului de pragul de 50 de puncte, care semnaleaza oprirea cresterii si riscul intrarii in zona de contractie (sub 50). Scaderea din iunie a fost mai puternica decat scaderea din mai fata de aprilie a.c. E posibil ca la cauzele generale ale regresului sa se fi adaugat Brexitul, sezonalitatea si slabirea cererii externe, indeosebi in domeniul auto. De altfel, indicatorul pentru export a scazut de la 64 de puncte la 58. O incetinire puternica se observa si la intrarea comenzilor noi, care coboara de la 64 in mai la 54 in iunie.
Inca suntem departe fata de o piata de capital de calibru vest-european
Foto: sxc.hu

Piata de capital ar trebui sa aiba rolul unui barometru al economiei. Cu toate acestea, nu putem afirma ca isi indeplineste acest rol (studiu)

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 22 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Dupa peste 20 de ani de activitate, Bursa de Valori are nevoie de o concentrare a capitalurilor, de simplificare si de transparenta procedurilor pentru a deveni o piata de capital de referinta pentru Sud-Estul Europei, asa cum isi propune conducerea BVB, se arata intr-un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza. Potrivit documentului, pentru perioada 2016 - 2017 se estimeaza o crestere a capitalizarii BVB de pana la 176,0 miliarde lei la nivelul anului 2017, in timp ce valoarea tranzactionata ar putea depasi pragul de 16 miliarde in acelasi an. Raportul este destul de critic la adresa pietei locale de capital, indicand si cateva posibile solutii pentru dinamizarea acesteia.
Romanii sau romancele-cine are contributia mai mare la formarea PIB
Foto: sxc.hu

Oglinda, oglinjoara, cine contribuie mai mult la crearea PIB: romanii sau romancele? Barbatii!, raspunde Comisia Nationala de Prognoza

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 22 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Romancele au o contributie mai mica decat romanii la crearea produsului intern brut, de circa 41 - 43%, in functie de metoda aleasa de calculare a PIB, se arata intr-o cercetare a Institutului National de Prognoza. Proportia apare ca veridica, se mai spune in lucrare, daca avem in vedere ca femeile se pensioneaza in medie mai devreme decat barbatii si de ponderea mai mica a femeilor in industrie, agricultura si constructii, desi romancele domina numeric alte sectoare economice (banci, industria hoteliera, administratie publica sau comert.
Masini ale Directiei Generale Antifrauda Fiscala - DGAF
Foto: DGAF

Inspectorii antifrauda au constatat un prejudiciu de 1,8 miliarde de lei (peste 421 mil.euro) adus bugetului de stat in prima jumatate de an

de DP HotNews.ro
Inspectorii antifrauda au inaintat organelor de urmarire penala in prima jumatate de an 441 de acte de sesizare, prejudiciul estimat adus bugetului de stat insumand 1.870.765.728 de lei (echivalentul a 421,3 de milioane de euro), din care 60% reprezinta TVA, au transmis joi reprezentantii Directiei Generale Antifrauda.
Alexandru Paunescu, directorul juridic al BNR si membru al consiliului de coordonare al CSALB
Foto: Hotnews

Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare a "rezolvat" primele 5 dosare in favoarea clientilor

de Dan Popa HotNews.ro
Aproape 120 de romani s-au adresat in primele 4 luni de functionare ale Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare, primele 5 hotarari fiind deja emise fara ca vreun consumator sa conteste solutia propusa de conciliator. Fiecare decizie a fost pronuntata in maximum 30 de zile, fata de termenul legal de 90 de zile. Reamintim ca toata procedura SAL este gratuita pentru consumatori. Cele mai frecvente solicitari sunt legate de reducerea sau restituirea unor comisioane bancare percepute incorect, in opinia clientilor bancari. Au mai existat sesizari in privinta inghetarii cursului valutar la data incheierii contractului de credit (in CHF); declararii creditului ca fiind scadent anticipat fara respectarea conditiilor contractuale sau in privinta radierii inregistrarilor din biroul de credit.
Dragos Doros, seful ANAF
Foto: Captura Digi 24

In 53 de sedii ANAF din 10 judete se poate plati cu cardul

de Dan Popa HotNews.ro
Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au anuntat joi ca incepand din aceasta saptamana, persoanele fizice din 10 judete pot sa isi plateasca obligatiile fiscale cu ajutorul cardului bancar la ghiseu. In acest scop, au fost instalate 101 POS-uri, in 53 de sedii ANAF (directii regionale, administratii fiscale judetene si servicii fiscale orasenesti cu unitati de trezorerie).
Gabriel Biris
Foto: StartupCafe.ro

Biris, Finante: Formularul 088 nu este perfect, poate fi (usor) criticat

de Dan Popa HotNews.ro
Formularul 088 este necesar, dar nu pentru "evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati taxabile", ci pentru a cunoaste contribuabilul si a evalua riscul ca cel care primeste codul de TVA sa il foloseasca pentru frauda, si evident - sa poata bloca accesul la codul de TVA al unor astfel de persoane, scrie secretarul de stat Gabriel Biris pe pagina personala de Facebook. "Sa intelegem: codul de TVA este in fapt o licenta pentru a colecta taxe. Este normal sa vrem sa stim cine o primeste, complet anormala a fost lipsa de interes de pana acum si excesele de pana acum", considera secretarul de stat.
Banii furati vor fi recuperati de la persoana fizic vinovat pentru impozite i taxe datorate de persoana juridic.
Foto: sxc.hu

Finantele au construit o procedura prin care banii din evaziune fiscala sa fie incasati de la persoana fizica vinovata, in contul taxelor datorate de persoana juridica

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 20 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
In Monitorul oficial de ieri, 19 iulie 2016 a fost publicata o procedura fiscala foarte interesanta in domeniul distribuirii prejudiciilor incasate de la persoanele acuzate de evaziune fiscala. Documentul aduce o procedura foarte importanta in privinta banilor incasati sub forma prejudiciului recuperat de la romanii care au calitatea de suspect sau inculpat pentru fapte de evaziune fiscala.
Marea Britanie - vot pentru Brexit
Foto: AGERPRES

FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere mondiala dupa Brexit

de I.C. HotNews.ro
Marţi, 19 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Fondul Monetar International a redus marti prognoza de crestere mondiala din cauza "incertitudinii considerabile" create de Brexit, care ar trebui sa se traduca printr-o incetinire neta si rapida a economiei britanice, transmite AFP.
Valdis Dombrovskis
Foto: Hotnews
Corespondenta de la Washington

Brexit: UK sa isi tina piata fortei de munca deschisa pentru europeni, daca vrea acord cu UE (Comisia Europeana)

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Marţi, 19 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Marea Britanie va trebui sa ofere cetatenilor din celelalte 27 state membre ale Uniunii Europene acces inclusiv la piata fortei de munca din regat, daca Londra va dori un acord pentru acces la piata unica a UE, dupa finalizarea procesului de iesire a britanicilor din blocul comunitar, a avertizat vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, aflat in vizita la Washington.
Formularul 088 a capatat forma oficiala
Foto: Hotnews

​Formularul 088 intra in vigoare de la 1 august. Raman in continuare discutabile criteriile care fac ca o firma sa fie incadrata ca fiind corespunzatoare

de Dan Popa HotNews.ro
Marţi, 19 Iul 2016 Economie | Finanţe & Bănci
Privita in ansamblu, procedura de completare a formularului 088, este una simplificata si putin mai clara fata de acum. Raman in continuare discutabile criteriile in functie de care o societate poate fi incadrata la corespunzatoare sau la necorespunzatoare, intrucat ordinul nu aduce vreun punctaj de la care societatea sa stie ca se califica sau nu. Ramane in continuare discutabila intreaga procedura de inregistrare in scopuri de TVA, in contextul jurisprudentei comunitare, ce nu accepta restrangerea dreptului de a fi platitor de TVA pentru societatile mici la inceputul activitatii.
Grea alegere
Foto: sxc.hu

​10 intrebari si raspunsuri privind Legea prin care produsele alimentare aflate in hipermarketuri vor avea origini romanesti in proportie de 51%

de Dan Popa HotNews.ro
Legea prin care produsele alimentare aflate in hipermarketuri vor avea origini romanesti in proportie de 51% a fost publicata in Monitorul oficial de vineri, 15 iulie 2016, act normativ ce aduce si cateva noi formulari de definitii economice.  Abordam aceasta reglementare adoptata prin Legea nr. 150/2016 din perspectiva faptului ca sunt introduse noi notiuni economice, dar si pentru implicatiile viitoare ce vor aparea in comertul cu carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie.
Dosar de dare in plata
Foto: Captura Portal.just.ro

Jurnal de dare in plata. Episodul IV: Judecatoria a anulat contestatia bancii la darea in plata, deoarece banca a refuzat sa achite o taxa de timbru de 100 de lei

de Redactia HotNews.ro
Sunt foarte aproape de a castiga procesul de dare in plata. Avocatul mi-a dat astazi o veste total neasteptata. Judecatoria a hotarat saptamana trecuta sa anuleze cererea bancii de contestare a darii in plata, dupa ce banca a refuzat initial sa achite o taxa de timbru de 100 de lei si, dupa ce judecatoria a castigat procesul cu banca, aceasta nu a platit in termenul de 10 zile taxa de timbru, o conditie obligatorie pentru a demara un proces in instanta. Decizia nu este inca definitiva. Banca are acum 15 zile pentru a formula o cerere de reexaminare a deciziei judecatoriei de a-i anula contestatia de dare in plata.

Influenta evenimentelor din Turcia asupra leului este marginala si pe termen scurt in ciuda posibilelor ramificatii geopolitice (raport)

de Dan Popa HotNews.ro
Monedele Europei emergente au castigat teren fata de euro luni dimineata. Banca Centrala  a calculat o medie a tranzactiilor la 4.47 lei in fata euro, de 4.11 lei pentru un franc elvetian si de 4.04 lei pentru un dolar SUA. Fitch va publica vineri evaluarea sa periodica pentru Romania, dar nu sunt asteptate surprize. "Vedem o influenta marginala pe termen scurt a evenimentelor din Turcia asupra pietelor locale, in pofida posibilelor ramificatii geopolitice. Avand in vedere ca interesul de vanzare pentru EUR/RON ramane ridicat, am putea vedea perechea continuandu-si tendinta de scadere", se arata intr-un raport destinat investitorilor al unei banci comerciale.
Mihaela Mitroi
Foto: Hotnews

Un studiu al Pwc recomanda o schema de ajutor financiar pentru industria cinematografica din Romania. In prezent, 20 de state din UE aplica asemenea scheme

de Dan Popa HotNews.ro
Includerea industriei cinematografice intre sectoarele eligibile pentru acordarea ajutoarelor de stat ar putea duce la cresterea acestui sector pana la o valoare de aproape 250 de milioane de Euro, se arata intr-un studiu al PwC Romania. Aplicarea schemelor de ajutor de stat ar putea duce la cresterea de pana la 5 ori a productiilor de film realizate in Romania, ducand la o valoare de aproape 250 de milioane de Euro anual, precum si la crearea de pana la 4000 de noi locuri de munca in industriile creative si in cele conexe, mai spun autorii studiului. Romania dispune de 81 de cinematografe si o caravana. In 2015 au avut loc aproape 500.000 de proiectatii vizionate de peste 11 milioane de spectatori (sursa datelor)
Laszlo Diosi, CEO OTP Bank
Foto: Arhiva personala

Intr-o piata aproape blocata, OTP majoreaza la 20% avansul solicitat pentru creditele ipotecare. Alte banci analizeaza reducerea avansului

de Dan Popa HotNews.ro
Intr-o piata aproape blocata a creditelor ipotecare ca urmare a legii darii in plata care a dus la cresterea avansului solicitat de banci ca reactie la riscul indus suplimentar, OTP Bank, un jucator de talie mica in sistemul bancar local, a confirmat luni majorarea avansului la creditele ipotecare. De la 15%, OTP urca la 20% avansul pe care clientii trebuie sa-l aiba atunci cand acceseaza un imprumut ipotecar. Nivelul avansului este valabil atat pentru imprumuturile in lei cat si la cele in euro, au spus pentru HotNews.ro reprezentantii bancii. Institutiile de credit au inasprit cerintele privind avansul imediat dupa aparitia darii in plata, dar nu ar fi exclus ca vedem "ajustari" la niveluri mai reduse din simplul motiv ca vand foarte putine credite.
Cat si unde investesc britanicii in Romania
Foto: sxc.hu

INFOGRAFIC Cat valoreaza Brexitul in Romania? Unde si cat investesc britanicii in tara noastra

de Dan Popa HotNews.ro
Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din Romania ar insemna evaporarea a aproximativ 2,6 miliarde de euro din economie, arata un studiu efectuat de analistii de la KeysFin, pe baza datelor companiilor cu actionar majoritar din Regatul Unit.De la constructii si imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comert, britanicii sunt prezenti in aproape toate segmentele economiei romanesti, astfel ca efectele unei iesiri din piata a firmelor cu capital majoritar din UK ar fi semnificative, in ciuda asigurarilor optimiste date de autoritati.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică