BĂNCI
Laszlo Diosi, CEO OTP Bank
Foto: Arhiva personala

Diosi, executivul OTP Bank: Trebuie continuata lupta anticoruptie/Romania nu poate sa se dezvolte in ritmul de care are nevoie fara investitori straini

de Dan Popa HotNews.ro
"Trebuie continuata in primul rand lupta anticoruptie. De asemenea, avem nevoie imediat de reforme in sectorul public, in administratie, in mediul de afaceri si sa dezvoltam o strategie pentru impulsionarea agriculturii si a oricarui tip de export", a explicat pentru HotNews, seful OTP Bank Romania, Laszlo Diosi. Referindu-se la recentele iesiri publice impotriva multinationalelor, executivul OTP e convins ca "Romania are nevoie atat de capitalul local, cat si de cel strain. Nu putem sa ne dezvoltam in ritmul de care avem nevoie fara investitori straini. Altfel spus, odata cu adererea la UE am devenit parte dintr-o piata mare si comuna, cu reguli comune. In acelasi timp, sunt de acord ca, odata prezenti aici, investitorii straini trebuie sa respecta legile locale si sa participe la dezvoltarea Romaniei", considera el. Pozitia lui Diosi vine la scurt timp dupa ce un alt executiv al unei banci cu capital strain- Steven van Groningen- a avut o interventie similara.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat: 3131 lei

de DP HotNews.ro
In monitorul oficial de vineri 17 februarie 2017 au fost publicate Legea nr. 5/2017 (privind indicatorii macroeconomici din 2017), Legea nr. 6/2017  (legea bugetului de stat pentru anul 2017 ). De asemenea, a fost publicata si Legea nr. 7/2017 - legea bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2017, care adopta salariul mediu brut si ajutorul de deces.
Gradul de tensionare a pietei muncii
Foto: Hotnews

Tensiunile de pe piata muncii s-au dublat. Locurile de munca traditionale dispar, fara a fi inlocuite de joburi in domeniile noi. Tensiunile vor continua pana cand vom avea un alt tip de crestere economica

de Dan Popa HotNews.ro
Gradul de tensionare a piatei muncii (calculat ca raport intre rata locurilor de munca vacante si rata somajului ) s-a dublat in ultimii 3 ani, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS). Tensionarea aceasta vine pe fondul disparitiei in ritm rapid a unor locuri de munca traditionale, disparitie care nu este suplinita de infiintarea unor locuri de munca noi in alte domenii aparute recent. Imbatranirea populatiei si iesirea la pensia a pupulatiei active nu elibereaza, corespunzator, locuri de munca pentru a fi ocupate de tineri.
Lingouri de aur de 100 de grame
Foto: Banca Nationala a Kirghizstanului

Experiment economic fara precedent in Kirghizstan, tara care vrea ca fiecare cetatean sa detina 100 de grame de aur

de G.S. HotNews.ro
Duminică, 19 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Kirghizstanul, micuta tara inghesuita intre China si Kazahstan, demareaza un proiect fara precedent in lume, trecerea de la averea exprimata in numarul de animale detinute la economiile facute in aur, noteaza Bloomberg.
Calu Monica, Expert APC in dreptul consumului
Foto: Hotnews

Elementul cheie de care trebuie sa tina cont consumatorii care dau in plata: impreviziunea

de Calu Monica APC Romania
Vineri, 17 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
In data de 14.02.2017, in Monitorul Oficial al Romaniei, a fost publicata o noua decizie a Curtii Constitutionale prin care s-a respins ca inadmisibila o exceptie de neconstitutionalitate a prevederilor unui articol din Legea darii in plata. Este vorba despre articolul 11 teza intai raportat la art.8 alin.(5) din Legea nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Laszlo Diosi, la conferinta de vineri
Foto: Hotnews

Diosi, OTP Bank: In ultimul trimestru al anului, ne-am putea astepta la masuri drastice  luate de Stat- fie va amana la plata unele facturi, fie va opri investitiile

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 17 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
"​In ultimul trimestru al anului, ne-am putea astepta la masuri drastice  luate de Stat- fie va amana la plata unele facturi, fie va opri investitiile ca sa se poata incadra in tinta de deficit. Altfel spus, daca aveti afaceri cu Statul, va puteti astepta sa nu va vedeti banii", le-a transmis vineri investitorilor privati Laszlo Diosi, executivul OTP Bank la conferinta Zona Antreprenoriala, organizata de Asociatia de Afaceri Ungare in Romania, in colaborare cu Ambasada Ungariei din Bucuresti, Departamentul Maghiar-Roman al Camerei de Comert si Industrie al Ungariei si Asociatia Economistilor Maghiari din Romania la Bucuresti. Potrivit datelor prezentate in conferinta, OTP estimeaza ca la sfarsitul anului, deficitul ar putea ajunge la 3.7% din PIB, mult peste plafonul de 3% prevazut de Tratatul de la Maastricht.
imagine din conferinta Juridice.ro
Foto: Hotnews

Corneliu Birsan, fost decan al Facultatii de Drept: Cand am vazut Legea darii in plata, am exclamat ca personajul lui Marin Preda:asa ceva nu exista!

de DP HotNews.ro
Specialistii in Dreptul Contractelor s-au reunit joi intr-o conferinta organizata de site-ul Juridice.ro pentru a incerca sa clarifice cum sta treaba cu impreviziunea in materia contractelor de credit. Din discutia moderata de prodecanul actual al Facultatii de Drept, dar si de doctori in materia impreviziunii, profesorul Piperea nu iese foarte avantajat. "Legea Darii in plata imi aduce aminte de un episod dintr-un roman al lui Marin Preda, in care un taran sta o zi intreaga si se uta la o girafa, iar la finalul zilei exclama: Asa ceva nu exista! Ei bine, acelasi lucru mi-a venit si mie sa exclam vazand legea. Dar ea exista! Comunitatea juridica a facut in asa fel incat sa armonizam "Ceea ce nu exista" cu "ceea ce exista", a sus joi Corneliu Birsan, unul dintre cei mai buni profesori de drept civil de la noi.
Imagine de la conferinta de joi a PIAROM
Foto: Hotnews

​Capital strain vs capital autohton in companiile din Romania: cine bate pe cine?

de Dan Popa HotNews.ro
Retorica impotriva multinationalelor si a capitalului strain care a intrat in tara nu este noua. A demarat odata cu anii de imediat de dupa Revolutie, cand avertizam international ca "nu ne vindem tara!" si continua si azi, cand antreprenorii romani se plang ca sunt pusi pe picior de inegalitate fata de cei straini. "La o firma straina, daca apar probleme, CEO-ul se duce la ambasadorul tarii din care provine, se dau 2-3 telefoane si problema e rezolvata. Noi la cine sa ne ducem?" se intreba retoric in urma cu cateva zile patronul producatorului  Cris-Tim, Radu Timis. Cum sta in cifre capitalul romanesc din firme fata de cel strain? O analiza bazata pe date din studiul realizat de ZF cu sprijinul PIAROM - Patro­natul Investito­rilor Au­toh­toni din România.

Termenul de 23 februarie pentru legea preventiei mi se pare foarte optimist. Daca vrem un lucru serios si profesionist, cred ca acest termen trebuie impins (oficial MFP)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 15 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
"Termenul de 23 februarie pentru legea preventiei mi se parte foarte optimist. Daca vrem sa facem un lucru cu adevarat serios si profesionist, fara sa revenim ulterior cu corecturi, cred ca acest termen trebuie impins. Suntem deja in discutii la nivelul comsiei de lucru care se ocupa de aceasta lege, a fost un mic declic dat de demisia lui Florin Jianu (fostul ministru pentru mediul de afcaeri si IMM-uri- n.red.), dar tot nu cred ca ne vom incadra in acest termen. Vrem sa fie o lege cat mai buna si de aceea am avut intalniri si cu colegi din alte institutii care aplica sanctiuni", a spus Ionut Misa, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, in cadrul conferintei anuale de taxe a PwC Romania.

Guvernul Dragnea sustine rectificarile lui Ciolos (senatorl PNL)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 15 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
"Guvernul Dragnea sustine rectificarile lui Ciolos. S-au finalizat lucrarile la comisia de ancheta. Nu gaseste nimeni “gaura” lui Dragnea. Comisia la care am participat si eu pare un exemplu clasic de comisie “de taiat frunza la caini". Insa ma refer aici la scenariul jafului perfect, a fost o excelenta fumigena pentru ca PSD sa-si puna in practica planul. In mod deliberat au distras atentia opiniei publice printr-o comisie in care peste 30 de oameni seriosi au pierdut timpul ca sa ajunga la o concluzie pe care eu v-am prezentat-o inainte de inceperea lucrarilor comisiei", scrie senatorul liberal Florin Citu pe contul lui de Facebook.
Sunt foarte putine sanse ca TVA sa fie zero in aceasta primavara la vanzarea de locuinte
Foto: sxc.hu

Prima promisiune din programul PSD foarte probabil sa fie incalcata: TVA zero la vanzarea de locuinte de la 1 martie

de DP HotNews.ro
Miercuri, 15 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Una dintre promisiunile pe care PSD si-a bazat programul de guvernare- extinderea cotei 0% de TVA pentru vânzarea de locuințe, publicitate şi inputuri în agricultură începând cu 1 martie 2017- are sanse extrem de mici de a fi aplicata de la data promisa. Motivul este simplu: legisltia europeana prevede ca pentru orice cota de TVA mai mica de 5% trebuie obtinuta o derogare de la Comisia Europeana, iar autoritatile romane nu au demarat inca procedura de solicitare a acestei derogari. Obtinerea ei este de asemenea un proces care se poate intinde pe mai multe luni, astfel incat data de 1 martie ca termen de aplicabilitate devine implauzibila.
Ionut Misa, secretar de stat in Finante
Foto: mfinante.ro

ANAF si-a depasit planul de incasari pe luna ianuarie (oficial MFP)

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 15 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Finantele nu au in vedere noi impozite si taxe in viitorul apropiat, mai ales ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si-a depasit planul de incasari pe luna ianuarie, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Ionut Misa, cu ocazia conferintei anuale de taxe a PwC Romania.  "Din informatiile pe care le am, ANAF a reusit sa isi depaseasca planul pentru luna ianuarie. Pe mari contribuabili au reusit sa faca 121% in ianuarie ca realizare de plan", a spus Misa.
Depozite in lei
Foto: Banca Comerciala Carpatica

[P] Vrei sa economisesti? Ce zici de 4,5% castig?

de Smile Media
Miercuri, 15 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Banca Comerciala Carpatica a lansat o noua oferta pentru depozitele in lei garantand un castig de pana la 4,50% pentru depozitele in lei la 24 de luni si ZERO comisioane la administrarea depozitului sau retragerea banilor din depozit in ziua scadentei.

Misa, Finante: ​Speram sa avem gata Codul Economic al Romaniei in aprilie, desi termenul e foarte strans

de DP HotNews.ro
Miercuri, 15 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
"Speram ca la finalul lunii aprilie sa avem gata Codul Economic, care va include Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea de Infiintare a Societatilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale si toate celelalte legi cu caracter economic, a spus miercuri secretarul de stat din Finante, Ionut Misa. "Ne dorim sa fie mai mult decat a prelua fiecare lege in parte si a o ingloba intr-o agenda mai mare", a mai spus Misa la conferinta anuala de taxe a PwC Romania.
Dacian Ciolos
Foto: Captura Facebook
 documente
(15 Feb 2017) DOC, 240KB

Buget: Proiectul raportului privind ancheta parlamentara pentru verificarea conditiilor in care s-a realizat rectificarea din toamna trecuta. Vezi in text ce spun fostul premier si fostul sef al Finantelor

de Dan Popa HotNews.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
"In anul 2016 a existat  o evolutie asimetrica,  a deficitului bugetar in ultimile doua luni. Astfel s-a  inregistrat o evolutie ascendenta a deficitului cumulat de la -0,17 din PIB la 31 octombrie 2016 pana la -0,73% din PIB la 30 noiembrie 2016, respectiv -2,41% din PIB la 31 decembrie 2016, se arata in proiectul de Raport al Comisiei parlamentare de ancheta a "gaurii " de 10 miliarde de euro invocate de liderul PSD Liviu Dragnea. Vezi draftul Raportului in atasament si citeste in text concluziile lui Dacian Ciolos si ale Ancai Dragu.

Ministrul Finantelor: Orice zi de intarziere in aprobarea bugetului este contraproductiva; am convingerea ca legea va fi promulgata in cateva zile

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Legea bugetului de stat va fi promulgata in cateva zile, deoarece nu exista motive reale care sa justifice o retrimitere in Parlament, a declarat marti, la Antena 3, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, care a subliniat ca orice zi de intarziere in aprobarea bugetului este contraproductiva.
sergiu oprescu
Foto: Ager Press

Cum a fost 2016 pentru bancherii romani si care le sunt asteptarile de la 2017. Plus cateva sugestii

de Dan Popa HotNews.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Anul 2016 a fost unul cu dus-intors pentru banci. O parte buna pentru sistem a fost ca a revenit pe profit, si inca unul consistent. O alta parte buna e legata de soliditatea in ansablu a sistemului, in termeni de indicatori financiari (solvabilitate, lichiditate s.a.). Pata mare de pe obrazul bancherilor o reprezinta insa comunicarea cu clientii. O mica victorie pentru bancheri a fost eliminarea Primei Case din Legea Darii in plata. In ansamblu, darea in plata si conversia la curs istoric i-a facut sa provizioneze la greu. Marti, boardul Asociatiei Romane a Bancilor a iesit pentru a face o retrospectiva a anului trecut si pentru a vorbi despre provocarile si vulnerabilitatile lui 2017.

INS: Produsul intern brut a crescut in 2016 cu 4,8%

de DP HotNews.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Produsul intern brut a crescut in 2016 cu 4,8%, potrivit anuntului facut marti de Institutul National de Statistica, dupa ce PIB-ul a decelerat in ultimul trimestru la 1,3%  comparativ cu trimestrul III 2016. Fata de acelasi trimestru din anul 2015, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,7% pe seria bruta si de 4,8% pe seria ajustata sezonier.
Piata bunurilor de folosinta indelungata a depasit 2.5 miliarde euro
Foto: sxc.hu

​Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au urcat la acelasi nivel ca in 2007, depasind 2.55 miliarde euro

de DP HotNews.ro
Marţi, 14 Feb 2017 Economie | Finanţe & Bănci
Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata au crescut in 2016 cu peste 9%, depasind 2,55 miliarde de euro, potrivit datelor dintr-un studiu al GfK. Acest nivel este comparabil cu cel din anul de boom 2007. Pe de o parte, tendinta este oarecum normala, daca tinem cont de frecventa de inlocuire a unui asemenea aparat (in medie de 10 ani). Pe de alta parte, cea mai mare parte a acestor produse sunt aduse din import, ceea ce  creste deficitul de cont si pune presiune pe leu, in sensul deprecierii acestuia.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Deficit de cont curent de 2.5% din PIB in 2016, cel mai ridicat din 2012 (raport)

de DP HotNews.ro
Statisticile comunicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica intensificarea deficitului de cont curent, majorarea investitiilor straine directe si consolidarea ponderii datoriei externe totale in PIB in anul 2016, evolutii determinate de accelerarea cererii interne, noteaza economistii Bancii Transilvania, intr-un raport destinat investitorilor. Datele BNR confirma scenariul macroeconomic central BT, mai scriu autorii raportului.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri