BĂNCI
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report ​Dezinfectantul neconform din școli. Dacă taxarea e furt, inflația este furt calificat. Topul afacerilor ciudate dar legale, cu bani de la stat. Pensionar special plasat în conducerea Internelor. Dilemele capitalismului

de DP HotNews.ro
Dezinfectantul neconform din școli ● Atât dezvoltarea teoriilor conspiraționiste, cât și copiatul la examene se nasc în același loc: în sistemul educațional ● Arhitecții ultimului tărâm sălbatic ● Dacă taxarea e furt, inflația este furt calificat!● Proiectul prin care şoferii ar fi putut cere anularea a două puncte de penalizare, propus spre respingere ● Sediu de ambulanță în paragină, cu fonduri europene la ușă● România, codașă în UE la obținerea informațiilor de pe site-urile autorităților publice● Cronicile Curs de Guvernare – 6 titluri care merită citite ● Pensionar special plasat de PNL în conducerea Internelor: Aurel Păduraru, pensionat la 49 de ani ● Topul afacerilor ciudate, dar legale, pe care poţi să le ai în România. Poți primi 200.000 de euro de la stat ● Un fermier a vândut cu 151.000 de euro o piatră uriașă găsită pe terenul său ● Pfizer, 38 de concedieri în Belgia ● Dilemele capitalismului
Florin Citu
Foto: Facebook

VIDEO ​Cîțu: E sinucigaș să crești taxele sau să introduci altele când economia e sub potențial. Nu o vom face

de C.D. HotNews.ro
Sâmbătă, 6 Mar 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Premierul Florin Cîțu susține că nu vor crește taxele și nici nu vor fi introduse altele noi, scăderea deficitului până în 2024 fiind posibilă printr-o colectare mai bună, soluția fiind digitalizarea.
Fidelis
Foto: MFP

​Apetit scăzut al românilor pentru Fidelis în prima săptămână. Subscrierea, de aproape 3 ori mai mică față de noiembrie

de F.B. HotNews.ro
Românii nu s-au „înghesuit” la titlurile Fidelis în prima săptămână, dacă facem o comparație cu ce s-a întâmplat în noiembrie (tot în prima săptămână). Suma cumulată subscrisă pe cele trei emisiuni a fost de 169,3 milioane lei. Practic este de aproape 3 ori mai mică decât în prima săptămână a emisiunii din noiembrie 2020.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews

Pandemia și munca de acasă au făcut ca mulți români să constate că nu au spațiu suficient și că ar avea nevoie de un apartament mai mare sau de o casă mai încăpătoare (bancheri)

de DP HotNews.ro
Bancherii sunt optimiști cu privire la intențiile românilor de a cumpăra o locuință pe credit, în ciuda dificultăților aduse de pandemie, arată răspunsurile primite de HotNews.ro la un chestionar adresat principalelor bănci comerciale. Bancherii mai spun că pandemia sau mai degrabă munca de acasă a făcut ca mulți români să constate că nu au spațiu suficient și că ar avea nevoie de un apartament mai mare sau de o casă mai încăpătoare.
Tinerii vad viitorul joburilor in online
Foto: Pixabay

INS: Costurile cu salariații au crescut în ultima parte a anului trecut în toate activităţile economice, excepție făcând hotelurile și restaurantele

de DP HotNews.ro
În ultimele 3 luni ale anului trecut (faţă de trimestrul III 2020), costurile orare ale angajatorilor cu salariații au crescut la majoritatea activităţilor economice, au transmis vineri oficialii Institutului Național de Statistică. Cele mai semnificative creşteri au fost în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (14,54%), hoteluri şi restaurante (14,06%), construcţii (10,56%) şi tranzacţii imobiliare (10,04%). Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (-27,15%), ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar).
Fructe si legume romanesti
Foto: sxc.hu

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare

de DP HotNews.ro
România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare, acesta ajungând la peste 4,3 miliarde de euro, iar importurile mult prea mari de produse agroalimentare au devenit o vulnerabilitate, cu posibil potențial sistemic, arată o analiză a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM), care a făcut și 10 recomandări Guvernului și Băncii Naționale pentru reducerea acestui deficit.
Business report
Foto: Hotnews

​Business report ​De ce avem o cultură a plagiatului în școli? Dumitru Costin, care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț, câștigă mai mult decât Cîțu. Ar putea fi consiliul monetar o soluție pentru România?

de DP HotNews.ro
De ce există o cultură a plagiatului în școlile românești? „Îi ceri elevului să reproducă, atunci el copiază”● Dumitru Costin, sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț, câștigă mai mult decât Cîțu ● Patronatele: N-a revenit în țară un număr semnificativ de specialiști IT ● ​Dan Dungaciu : Securitatea UE după Brexit – o discuție amânată pentru că e complicată ● Lucian Croitoru: Ar putea fi consiliul monetar o soluție pentru România?● Limitarea dobânzilor creditelor ipotecare şi de consum, respinsă definitiv de Parlament ● V-ar plăcea să vă număraţi printre membrii clubului exclusivist al celor mai bogaţi 1% oameni din lume? Iată cât ar trebui să fie averea Dvs.● Gigantul Pfizer mută în România o parte din activitățile de la centrul de distribuție din Belgia
Grafic studiu
Foto: Hotnews

Ce ne-a ajutat să trecem mai ușor prin pandemie: încrederea în noi, partenerul de viață, munca și religia (studiu)

de DP HotNews.ro
Întrebați care este principalul lucru care i-a ajutat cel mai mult în perioada pandemiei, românii din mediul urban s-au bazat în cea mai mare măsură pe încrederea în propriile capacități: 37% au declarat că încrederea în propriile forțe a fost lucrul care i-a ajutat cel mai mult să își păstreze echilibrul. Pentru mai mult de un sfert dintre români (28%), prezența unor relații bune, semnificative cu alte persoane a fost factorul cu cel mai mare impact asupra echilibrului personal (iar procentul pentru tinerii între 18 și 29 de ani ajunge aici la 50%). Pentru 12% dintre români activitatea profesională a fost principalul lucrul care le-a dat stabilitate, 11% s-au bazat în principal pe practica spirituală/religioasă și abia 7% au reușit să își mențină echilibrul datorită încrederii în mobilizarea întregii lumi pentru a găsi soluții la pandemie. Acestea sunt câteva din concluziile unui studiu iSense transmis joi.
prof. dr. Monica Roman, ASE
Foto: Hotnews

Mitul imigranților care le iau joburile nativilor, demontat într-un studiu trans-național la care a participat și România. Impactul migrației tinerilor asupra economiei, pieței muncii, învățământului și asistenței sociale

de Dan Popa HotNews.ro
”Nu a fost stabilită nicio relație semnificativă statistic între amploarea numărului tinerilor solicitanți de azil și rata șomajului în rândul tinerilor. De asemenea, nu s-a putut stabili niciun efect semnificativ statistic între proporția tinerilor solicitanți de azil și sistemul de învățământ din țara gazdă, efect măsurat prin rata tinerilor care nu sunt angajați și nu urmează nicio formă de educare sau formare sau prin raportul de părăsire timpurie. Tinerii imigranți nu iau locurile de muncă ale tinerilor nativi”, a explicat joi prof.dr. Monica Roman (ASE), coordonator pe România al unui program de cercetare derulat în mai multe state cu privire la migrația tinerilor vulnerabili. Cercetătorii au dorit să măsoare impactul migrației tinerilor asupra economiei locale, pieței muncii, sistemului de învățământ și al celui de asistență socială.
Fisa capacitatii de cazare pentru cei care inchiriaza camere in scop turistic
Foto: Hotnews

Fișa capacității de cazare pentru persoanele fizice care închiriază camere în scop turistic, în dezbatere/ Cum se completează

de F.B. HotNews.ro
Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și 5 camere trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la 25 mai. Prin Legea nr.296/2020 a fost aprobat un nou mecanism de stabilire și declarare a venitului anual din închirierea, în scop turistic, a camerelor situate în locuințe proprietate personală.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

Implementarea SAF-T și controlul ANAF: Firmele vor trebui să completeze 800 de câmpuri într-un fișier xml, dar ar fi beneficii pe termen lung. Curând se începe testarea, iar din 2022 va fi aplicat

de Florin Barbuta HotNews.ro
Așa cum am spus de multe ori când am vorbit despre implementarea SAF-T, la care lucrează ANAF, inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul antreprenorilor pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie. Cu alte cuvinte, nu se mai vine direct în inspecție pentru a se cere datele la fața locului.
Hong Kong
Foto: Pixabay

Hong Kong nu mai apare în clasamentul celor mai libere economii din lume după ce a fost pe primul loc timp de 25 de ani

de S.J. HotNews.ro
Hong Kong nu se află anul acesta în clasamentul anual pe care odată l-a dominat al celor mai libere economii din lume, pierzându-și poziția fruntașă pe fondul temerilor că este controlat de Beijing, relatează AFP și Bloomberg.
Rishi Sunak
Foto: Tolga Alkmen / PA Images / Profimedia

Marea Britanie va majora impozitul pe profit după aproape jumătate de secol sub presiunea pandemiei și a Brexit

de S.J. HotNews.ro
Marea Britanie va crește i​mpozitul pe profit plătit de companii după aproape jumătate de secol, acesta urmând să fie majorat la 25% de la 19% începând cu 2023, anunță BBC.
Andrei Radulescu, BT
Foto: LinkedIn

Vânzările din comertul cu amanuntul au scazut în ianuarie cu 3,2%

de DP HotNews.ro
Vânzările din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) au scazut în ianuarie cu 3.2% luna/luna, evolutie determinata de declinul vanzarilor de bunuri alimentare/ bauturi/ tutun cu o dinamica lunara de 2.1%, arată datele transmise joi de INS. Vânzarile de marfuri nealimentare au consemnat o crestere cu un ritm lunar de 1.1% in prima luna din 2021, iar vanzarile de carburanti s-au majorat cu 2.8% luna/luna in ianuarie. Statisticile indica decelerarea dinamicii anuale si evolutia sub ritmul potential pentru a noua luna consecutiv in ianuarie, pe fondul persistentei crizei sanitare si tranzitiei spre un nou ciclu economic, scrie economistul șef al BT într-un raport destinat investitorilor.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Fondul Suveran al Norvegiei se retrage din România. O româncă, somată de ANAF să plătească taxe deja achitate. Lazea: Repetabila povară (a consolidării fiscale). Cazul Berlin - plafonarea chiriilor

de DP HotNews.ro
Tenis Made in China ● Fondul Suveran al Norvegiei se retrage din România. De ce trebuie să ne îngrijorăm? ● O femeie este somată de ANAF să plătească taxe pe care deja le-a achitat ● Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru ● De ce suntem atrași de conspirații. Antropologul Radu Umbreș: Cel mai puțin cred cei cu studii primare ● Valentin Lazea: Repetabila povară (a consolidării fiscale) ● Eliminarea gratuității studenților la călătoria cu trenurile: Regulile călătoriilor la tariful redus cu 50%, în dezbatere publică ● Raportul Curtii de Conturi: Statul gestioneaza atat de prost banii incat se cearta singur pentru ei ● Preţul grâului a ajuns la 250 de euro/tonă! Porumbul este contractat cu aproape 230 euro/tonă! ● Radu Crăciun: Marea resetare – Oportunitatea existențială pentru România acestui secol ● Florin Cîţu: Actualul buget forțează reforma în companiile de stat ● „Cazul Berlin” - plafonarea chiriilor - sau cum piața arată că încă este vie.
Gradinita
Foto: Agerpres

Firmele nu pot da angajaților cei 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță pentru că nu-s norme. Cornel Grama: Au trântit pur și simplu în Codul fiscal textul de două rânduri

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 3 Mar 2021 Economie | Finanţe & Bănci
De când a apărut legea prin care salariații care au copii pot beneficia de 1500 lei pentru creșă sau grădiniță (Legea 239/2020), părinții au mers către angajatori. Mai mult, chiar ANAF pe data de 1 februarie arăta, într-o broșură, ce facilități pot aplica angajatorii, aceasta fiind una dintre ele. Totuși firmele au o problemă: nu știu cum să aplice. Asta le-au spus și angajaților care au copii.
Bill Gates, Jeff Bezos si Elon Musk
Foto: Colaj foto

SUA: Cât i-ar costa taxa propusă pe averea „ultra-bogaților” pe Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates și Mark Zuckerberg

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 3 Mar 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Miliardarii din Statele Unite ar fi plătit în total 114 de miliarde către trezoreria americană în 2020 sub planul de taxare al „ultra-bogaților” prezentat marți de legiuitorii democrați, relatează Business Insider.
Constructii locuinte
Foto: Hotnews
​DOCUMENT

Locuințe pentru bugetarii cu venituri mici. Autoritățile au convenit modificarea unui proiect în ianuarie 2021

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 3 Mar 2021 Economie | Finanţe & Bănci
​România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) au semnat în 2016 pentru un împrumut de 175 milioane euro pentru finanţarea „Proiectului privind construcția de locuințe pentru persoanele/familiile tinere din România, destinate închirierii”. La începutul anului 2021, în ianuarie, Guvernul a convenit cu BDCE să se modifice scopul proiectului, în sensul ca de aceste locuințe să beneficieze și angajații bugetari cu venituri mici.
Imagine din timpul mesei rotunde organizata de HotNews
Foto: Hotnews

VIDEO INTERVIU Punctele tari și (mai ales) punctele slabe ale Bugetului. Nu mai putem menține taxarea preferențială pentru diverse categorii sociale/ Sunt foarte multe inechități în sistem (economiști)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 3 Mar 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Gata, avem Buget. Nu e neapărat unul al relansării, dar nu e nici de austeritate. E un buget funcțional, spune Florian Libocor, economistul-șef al BRD, în cadrul unei mese rotunde organizate de HotNews.ro. Am stat de vorbă despre punctele forte și despre vulnerabilitățile Bugetului pe 2021 cu 4 economiști: Florian Libocor, economist șef al BRD-GSG, Mihai Copaciu, director adjunct la Direcția de modelare și prognoze macroeconomice din Banca Națională a României, Laurian Lungu, co-fondator Consilium Policy Advisers Group și Ionuț Dumitru, econimist-șef al Raiffeisen Bank. Ce trebuie lăudat la acest buget și care sunt lucrurile pe care bugetul pe 2021 le omite, aflați din intervențiile de mai jos.
Georgiana Stoian (ANAF)
Foto: Pwc Romania

Stoian (ANAF): Mecanismul de eșalonare simplificată vrem să-l preluăm în Codul de procedură fiscală/ Șefa ANAF: În decembrie și ianuarie au fost bani frumoși

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 3 Mar 2021 Economie | Finanţe & Bănci
Cea mai solicitată facilitate a fost eșalonarea la plată în formă simplificată, a declarat Georgiana Stoian, director general adjunct la Direcția Generală de Reglementare și Colectare Creanțe din ANAF, circa 40.000 de contribuabili depunând cereri. „Data de 31 martie se împlinește cât de curând (termenul limită pentru depunerea cererii n.r.). Accesarea eșalonării la plată în formă simplificată și anularea obligațiilor accesorii ar trebui să fie accesate de contribuabili cât mai repede”, a spus Stoian, în cadrul unui eveniment organizat de PwC România.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by