Constructorul american de automobile Ford si-a anuntat miercuri intentia de a inchide pana la sfarsitul anului 2014 uzina din Genk, Belgia, unde lucreaza circa 4300 de persoane, au anuntat surse sindicale citate de agentia Belga, potrivit AFP.

Asamblarea modelelor Mondeo, S-Max si Galaxy va continua sa se faca la Genk pana la sfarsitul ciclului de productie in curs, apoi va fi transferata la Valencia, in Spania, a explicat un reprezentant al sindicatului socialist FGTB, Pierre Vrancken.

Uzina Ford din Genk si subcontractantii uzinei ofera locuri de munca pentru circa 10 500 de persoane, Ford fiind cel mai mare angajator din provincia flamanda Limburg.

Posibilitatea inchiderii uzinei Ford din Genk, readusa recent in discutie de Wall Street Journal, parea sa fie una indepartata avand in vedere ca in urma cu o luna conducerea Ford a anuntat lansarea, in octombrie 2013, a productiei noului Mondeo, fostul model fiind produs in Genk.

Sindicatele si politicienii locali au interpretat anuntul ca o garantie a continuarii activitatii uzinei din Genk pe o perioada de mai multi ani.

Conducerea directiei europene a Ford se intalneste in a doua jumatate a zilei de miercuri cu prim-ministrul belgian Elio Di Rupo si cu seful guvernului regional din Flandra, Kris Peeters.

Cincisprezece ani de la inchiderea uzinei Renault Vilvoorde, din apropiere de Bruxelles, si la doi ani dupa inchiderea uzinei Opel Anvers (nord), inchiderea uzinei din Genk este o lovitura foarte grea pentru industria automobilistica belgiana.