Batalia motoarelor de mic litraj, de 0,9 si 1.0 litri, este acum mai echilibrata ca oricand, iar in decurs de 2-3 ani au aparut pe piata astfel de propulsoare de la Ford, apoi Renault si, mai nou, Opel. Iata cum se comporta aceste motoare in viata reala, cum suna si cum accelereaza, pe masini precum noul Opel Corsa, Dacia Sandero, Ford Fiesta, Ford B-MAX si Ford Tourneo Courier.

Opel CorsaFoto: ThrottleChannel.com

Motorul 1.0 TURBO ECOTEC de la Opel este cel mai recent aparut pe piata si echipeaza noua Corsa, masina care va fi disponibila in showroom-urile din Romania la inceput de 2015. Dintre masinile prezentate in acest articol, doar Opel echipeaza motorul sau mic cu o transmisie manuala cu sase trepte, in timp ce Ford sunt singurii care ofera o transmisie automatizata cu dublu ambreiaj (cu sase trepte). Opel ofera o versiune de 90 CP pentru acest motor 1.0 TURBO, precum si una de 115 CP, care echipeaza Opel Corsa din clipul de mai jos. Ea atinge 100 km/h in 10,3 secunde (11,9 secunde pentru varianta de 90 CP). Mai multe despre Opel Corsa din clip poti citi AICI.

Dacia Sandero beneficiaza de cel mai modern motor turbo pe benzina de mic litraj al Grupului Renault, nemaifiind “cenusareasa” pe care sunt puse doar motoare vechi. Propulsorul 0.9 TCe este oferit de Grupul Renault doar intr-o versiune de 90 CP, iar cu acest propulsor Dacia Sandero atinge 100 km/h in 11,1 secunde. Mai multe despre aceasta Dacia poti citi AICI. Merita remarcat faptul ca dintre Sandero si Corsa modelul de la Dacia este mai rapid cu 0,8 secunde atunci cand comparam versiunile de 90 CP ale motoarelor (Sandero este mai usor – n.r.). De asemenea, merita retinut faptul ca acest propulsor Renault se produce exclusiv in Romania.

Ford Fiesta este si el tot un model de clasa B, la fel ca Sandero si Corsa. In versiunea cu motor de 100 CP si cutie de viteze automatizata cu dublu ambreiaj (PowerShift), Ford Fiesta atinge 100 km/h in 10,8 secunde (11,2 secunde pentru manuala). Merita mentionat ca motorul 1.0 EcoBoost este produs in Romania si in Germania si a castigat trei ani la rand premium pentru cel mai bun motor al anului (2012, 2013, 2014). Mai multe despre acest Ford Fiesta poti citi AICI.

Ford B-MAX cu acelasi 1.0 EcoBoost, dar in varianta sa de 125 CP, atinge 100 km/h in 11,2 secunde, fiind mai lent din cauza greutatii mai ridicate, desi este cel mai puternic dintre toate motorizarile prezentate in acest articol. Modelul B-MAX este produs exclusiv la Craiova si poti citi mai multe despre masina din clip AICI.

In fine, Ford Tourneo Courier 1.0 EcoBoost de 100 CP este cel mai spatios model de clasa B echipat cu un motor atat de mic, iar el atinge 100 km/h in 12,3 secunde. Mai multe despre masini din clip poti citi AICI.