Negocierile intre patronatul si sindicatul uzinei Dacia Automobile Pitesti au esuat si miercuri, administratia oferind muncitorilor 12 lei brut in plus fata de ultima oferta si o crestere salariala de 3,9 % din ianuarie pentru personalul TESA, propunere respinsa de sindicat, informeaza Mediafax.

Patronatul a oferit pentru muncitori 12 lei brut in plus fata de ultima oferta si o crestere salariala de 3,9% din luna ianuarie pentru personalul TESA, insa sindicalistii au respins aceasta propunere, spunand ca este conditionata de munca in tura continua.

"Nu putem sa fim de acord cu o asemenea oferta. Practic nu era cresterea salariala pe care am cerut-o noi, iar aceasta era conditionata de semnarea de catre sindicat a unui acord pentru munca in tura continua, adica sa muncim si sambata si duminica, in conditiile in care in aceste zile practic la Dacia nu se lucreaza. Concret, si aici ma refer la muncitori, ultima oferta viza o crestere cu 118 lei in luna martie si cu 26 de lei in luna iunie, adica in total 144 de lei. Astazi s-a venit cu o crestere de 130 de lei brut in luna ianuarie si 26 de lei brut in luna septembrie, adica cu o marire de 12 lei brut fata de cea initiala. Bineinteles ca nu am fost de acord, dar noi suntem deschisi in continuare negocierilor", a declarat, la finalul negocierilor, Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului S.C. Dacia Automobile SA Pitesti.

Magistratii Tribunalului Arges au amanat, miercuri, judecarea solicitarii administratiei Dacia Pitesti de a declara ilegala greva muncitorilor, liderii sindicali invocand lipsa unui avocat.

Viceliderul sindical Ion Iordache a cerut instantei amanarea judecarii cauzei pentru ca sindicatul sa-si poata angaja un avocat si pentru a putea studia temeinic plangerea administratiei.

La randul sau, avocatul SC Automobile Dacia Pitesti a prezentat judecatorilor un dosar cu date suplimentare care, in opinia sa, "intaresc" cele solicitate in plangerea initiala.

Instanta a decis amanarea judecarii cauzei pentru 2 aprilie.

Angajatii uzinei Dacia Renault din Pitesti au intrat in greva generala pe termen nelimitat, luni dimineata, incepand cu ora 7.00, dupa ce au esuat negocierile purtate de sindicat cu patronatul fabricii privind majorarile salariale.

Directorul de comunicare al Dacia Pitesti, Liviu Ion, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca administratia nu poate acorda o majorare salariala de 550 de lei, asa cum au cerut sindicalistii, si ca adunand toate cererile salariale solicitate de sindicat s-ar ajunge la o crestere de peste 70 la suta, lucru care nu poate fi luat in calcul, in conditiile in care Dacia are de recuperat in continuare pierderi de 61 de milioane de euro.

Ultima greva generala la Dacia Pitesti, unde lucreaza 13.000 de persoane, a avut loc in anul 2002 si s-a desfasurat pe parcursul a trei zile.