Ford Motor Co. a lansat "Smart Intersection", un nou sistem in domeniul sigurantei auto care atentioneaza soferii daca sunt pe punctul de a trece pe rosu sau de un "Stop" si l-a prezentat in premiera la Detroit, anunta Detroit News. Sistemul inglobeaza doua componente: una fixa, montata in intersectie, care presupune un computer, un sistem GPS si un sistem Wi-Fi de mica distanta, iar cea de-a doua componenta este atasata sistemului de navigatie al masinii.

In timp ce maisna se apropie, un transmitator de mici dimensiuni de pe stalpul semaforului se conecteaza cu sistemul de navigatie al vehiculului. Acesta transmite masinii o harta a intersectie si comunica starea semafoarelor si timpul pana cand culorile se vor schimba.

Daca sistemul computerizat al masinii determina ca soferul este aproape de a trece pe rosu o serie de avertizari vizuale si sonere sunt activate. Acelasi sistem functioneaza si in cazul semnelor de "Stop" din intersectii.

Acesta tehnologie va deveni baza pentru alte sisteme de siguranta mai active. Exista posibilitatea ca sistemul computerizat al masiinii sa actioneze frana daca soferul trece pe rosu sau de un "Stop", dar Ford nu crede ca soferii sunt pregatiti pentru o abordare atit de "agresiva", scrie Detroit news.

"Sa facem intersectiile mai sigure este un pas esential in reducerea accidentelor rutiere. 40% dintre accidentele din orase au loc in intersectii", a declarat un oficial al Ford.

"Smart Intersections" este una din tehnologiile dezvoltate de Parteneriatul pentru Evitarea Accidentelor, un efort public-privat care include Ford, general Motors, Toyota Motors, Hinda Motors, Daimler AG si guvernul statelor Unite.

Ford este prima companie care sa instaleze un sistem functionabil si planuieste sa impartaseasca rezultatele cercetarilor cu ceilalti membrii din parteneriat.