Daimler, cel mai mare producator mondial de vehicule comerciale, vrea sa cumpere 42% din Kamaz, cel mai important producator rus de camioane, scrie Reuters. Kamaz a vandut anul trecut peste 50.000 de vehicule si are o capitalizare de patru miliarde dolari.

"Alaturi de optiunea construirii unei fabrici care ne-ar permite sa producem in Rusia produsele noastre Daimler Trucks, studiem si posibilitatea de a cumpara o parte din Kamaz, lucru care ar permite companiilor noastre sa-si combine experienta in vanzari, dezvoltare si productie", spun germanii.

Miscarea le-ar permite celor de la Daimler sa intre pe piata rusa mult mai rapid decat daca ar construi propria fabrica, spune o sursa citata de Reuters. Germanii vor prelua initial 42% din actiuni, urmand ca pe termen mediu sa devina actionari majoritari. Sursele spun ca Daimler ar putea face o oferta angajanta in octombrie.

Banca rusa de investitii Troika Dialog a anuntat, in iunie, ca a invitat o serie de potentiali cumparatori ca Volvo, Iveco (parte a grupului Fiat) si Daimler sa participe la licitatia pentru pachetul minoritar al bancii la Kamaz. Daimler a inaintat pana in prezent doua oferte neangajante, a precizat sursa.

Kamaz a avut in 2007 venituri de 3,65 miliarde dolari, in crestere cu 23%, iar vanzarile de vehicule au trecut de 52.000 de unitati, dintre care 39.000 au ajuns pe piata interna. In schimb, Daimler a vandut anul trecut 467.000 de camioane si 39.000 de autobuze.

Nemtii sunt atat de interesati de piata rusa fiindca anul trecut a fost cea mai importanta piata europeana pentru camioane, cu vanzari de 154.000 de unitati pentru vehiculele de peste sase tone. Perspectivele arata cresteri anuale de 20% pentru urmatorii doi ani.