General Motors a raportat, vineri, pierderi nete de 15,5 miliarde dolari in trimestrul al doilea, a treia mare pierdere din istoria producatorului american de automobile, ca urmare a unor costuri de 9,1 miliarde dolari, potrivit editiei online a publicatiei franceze Les Echos, citata de NewsIn. Pierderile inregistrate in ultimii trei ani si accentuarea problemelor in prima parte a acestui an au facut ca pretul actiunilor GM sa atinga in iulie cel mai mic nivel din ultimii 54 de ani, noteaza Reuters.

Pentru General Motors, vestile proaste vin unele dupa altele, comenteaza Les Echos. Dupa ce anuntase la mijlocul lui iulie masuri de economisire, compania a raportat pierderi nete de 15,5 miliarde dolari pentru trimestrul doi din acest an, fata de un castig net de 891 milioane dolari in perioada similara din 2007.

Scumpirea carburantilor a afectat vanzarile General Motors, mai ales pe piata americana, unde vanzarile au cazut cu 20%. Cifra de afaceri trimestriala a producatorului auto a fost afectata de scaderea vanzarilor si s-a micsorat cu 18,2% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, la 38,2 miliarde dolari.

In primele sase luni ale acestui an, pierderile nete ale GM au ajuns la 18,7 miliarde dolari, dupa ce in 2007 producatorul auto american a avut pierderi de aproape 39 miliarde dolari.

In iulie, pretul actiunilor GM a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 54 de ani

General Motors a avut costuri de 9,1 miliarde dolari in trimestrul al doilea si ca urmare a grevelor de la unul dintre producatorii de componente auto din SUA si a unor costuri de restructurare a fostei filiale din Delphi, de 2,8 miliarde dolari.

Titlurile General Motors listate la bursa new-yorkeza s-au depreciat cu 6% in predeschiderea pietei, dupa ce in ultima saptamana se ieftinisera cu 15%. In decurs de un an, actiunile General Motors au cazut cu 65%.

Potrivit Reuters, dupa pierderi de 51 miliarde dolari in ultimii trei ani si o pierdere neta de 3,25 miliarde dolari in primul trimestru din 2008, problemele GM s-au accentuat in trimestrul doi printr-o scadere a vanzarilor pe piata americana care au generat in iulie scaderea preturilor actiunilor GM la cel mai mic nivel din ultimii 54 de ani.