Comisia Europeana (CE) a deschis o investigatie aprofundata privind acordarea de catre statul roman a unui ajutor de stat de 57 milioane euro uzinei Ford de la Craiova pentru formarea angajatilor, avand indoieli ca ajutorul asigura un avantaj suplimentar fata de programul normal derulat de companie.

"Comisia are indoieli cu privire la faptul ca ajutorul ar determina asigurarea unei formari suplimentare fata de cea pe care Ford ar organiza-o probabil in absenta ajutorului. Deschiderea unei anchete ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit comisarului european pentru concurenta, Neelie Kroes, Comisia trebuie sa se asigure ca fondurile publice determina intr-adevar o formare suplimentara si nu acopera doar costurile operationale ale intreprinderilor mari.

"Comisia sprijina formarile care imbunatatesc competentele fortei de munca. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca fondurile publice determina intr-adevar o formare suplimentara si nu acopera doar costurile operationale normale ale intreprinderilor mari", a declarat, in comunicat, comisarul european.

Autoritatile romane au notificat Comisiei intentia de a subventiona programul de formare cu 57 de milioane euro, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevazute in Tratatul CE.

"In acest stadiu, Comisia are indoieli in ceea ce priveste compatibilitatea ajutorului propus cu normele europene privind ajutoarele de formare. In special, Comisia isi exprima ingrijorarea in privinta faptului ca activitatea normala a uzinei Ford ar putea necesita actiuni de formare care ar fi, prin urmare, asigurate chiar si in absenta ajutorului de stat. Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai in cazul in care acesta prezinta un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentara. In caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decat acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului fata de concurentii sai, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfasurarii activitatii", se mai arata in comunicat.

Ford a preluat anul trecut 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Contractul de privatizare a fost analizat de CE, care a solicitat Romaniei sa recupereze un ajutor de stat ilegal in valoare de 27 milioane de euro.

La finele lunii aprilie, CE a aprobat acordarea unui ajutor de stat companiei amerciane, in valoare de 143 milioane de euro, pentru doua proiecte de investitii care vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea a doua uzine existente, achizitionate de Ford pentru productia de vehicule si, respectiv, de motoare.

In cazul in care CE va aproba acordarea ajutorului de stat pentru formare profesionala, statul roman va sprijini uzina Ford de la Craiova cu fonduri totale de 200 milioane de euro, acordate sub forma de ajutoare de stat.

Sursa: Mediafax