Dacia a anuntat recent ca va opri productia timp de patru zile dar numarul zilelor nelucratoare ar putea creste in viitor daca pietele auto isi vor continua scaderea, a spus Francois Fourmont, directorul general Dacia, la o conferinta pe teme auto.UPDATE: Dacia si-a revizuit tinta de productie pentru anul in curs, de la 310 - 320.000 unitati, la 260-270.000, a spus vicepresedintele companiei, Constantin Stroe, care a motivat ca decizia e luata pe fondul crizei economice dar si din cauza grevei din primavara. .UPDATE 2: Dacia va incepe productia de masini cu cutie automata cel mai probabil la inceputul anului viitor, a declarat pentru Mediafax, Philippe Prevel, directorul RTR.

Legat de intreruperi, Fourmont a explicat ca productia va fi oprita pentru a reduce stocurile dar a adaugat ca Dacia nu a renuntat la planul ei de a face angajari si nici nu va amana data viitoarelor lansari de modele.

"Stiti ca sunt scaderi importante pe piata auto in prezent. Piata europeana va scadea cu 18% in ultimul trimestru si, daca piata scade, sunt mai putini cumparatori. Noi suntem mai putin afectati decat alte marci dar mi se pare cel mai prudent sa reducem cu cat mai mult posibil stocurile si acesta este motivul pentru care am decis sa suspendam activitatea doua zile in octombrie si doua zile in noiembrie", a afirmat directorul general al companiei, la o conferinta auto organizata de Mediafax.

Fourmont a spus ca Dacia nu va atinge obiectivul de productie anuntat la inceputul anului - 310.000 de unitati. In primele noua luni ale anului, Dacia a produs aproape 200.000 de masini.

El a adaugat ca alte intreruperi ar putea urma. "Daca pietele vor scadea in continuare, ne vom gasi in situatia de a creste numarul zilelor nelucratoare", a afirmat directorul general al Dacia.

El a spus totusi ca Dacia va face 1.000 de angajari pana la finalul lui 2008, asa cum era in plan, iar lansarea versiunilor diesel ale Sandero se va face la inceputul anului viitor conform programului.

Fourmont a precizat ca nu stie ca vreun furnizor al Dacia de la Mioveni sa fi anuntat concedieri, insa a adugat ca "atunci cand Dacia nu lucreaza, nici furnizorii nu lucreaza".

Dacie automata

Dincolo de situatia furnizorilor, Dacia are planuri insolite si va incepe productia de automobile cu transmisie automata in urmatoarele luni, cel mai probabil la inceputul anului viitor, noul tip de cutie de viteze urmand sa fie disponibil, ca optiune, pentru vehiculele de pasageri, a declarat pentru Mediafax, directorul RTR, Philippe Prevel.

"Pentru transmisia automata am inceput testele inca de acum un an, iar intr-un orizont de cateva luni, cel mai probabil la inceputul anului viitor, Dacia va incepe sa produca in masa automobile echipate cu aceasta noua solutie tehnica, disponibila ca optiune pentru anumite variante de echipare", a spus directorul Renault Technologie Roumanie (RTR), la conferinta "Mediafax talks about Auto Industry".