Compania germana Opel, parte a grupului american General Motors, a cerut statului federal si guvernelor regionale sa acorde garantii pentru a-i asigura finantarea, a anuntat producatorul auto, scrie AFP. Vanzarile Opel in Europa au scazut cu 12% in primele zece luni, iar nemtii se tem ca lucrurile ar putea sa se agraveze.

Opel a adresat cererea guvernului de la Berlin, dar si celor patru landuri unde compania are uzine: Renania de Nord - Westfalia, Renania - Palatinat, Turingia si Hesse.

Garantiile, spune Opel, ar fi extrem de necesare daca situatia General Motors se va degrada. Germanii spun ca fac aceasta solicitare pentru ca marca sa ramana fiabila si in acest timp de criza si promit ca aceste credite garantate vor fi utilizate doar pentru uzinele germane.

Potrivit cotidianului Handelsblatt, landul Hesse ar fi deja gata sa garanteze cu pana la 500 milioane euro creditele contractate de Opel, daca situatia deja dificila a companiei mama din SUA se va inrautati.

In contextul crizei care afecteaza puternic industria auto, Opel a trimis deja mii de salariati in somaj tehnic. Vanzarile marcii germane in Europa au scazut cu 12% in primele zece luni, de la 1,14 milioane masini, la 1,01 milioane.