Guvernul din Olanda va da drumul in maxim doua luni unui program Rabla in care participantii care renunta la masina mai veche de noua ani vor beneficia de o prima de casare de pana la 1.750 euro si isi pot lua nu doar masini noi, ci si second-hand-uri produse dupa 2000, dar cu emisii poluante reduse, anunta AFP.

Purtatorul de cuvant al ministerului mediului din Olanda, Jaap Eikelboom spune ca programul va incepe in mai sau iunie, cu un buget de 65 milioane euro deblocate de guvern, plus alte 30 milioane euro venite din sectorul auto. In functie de masinile achizitionate, primele de casare variaza intre 750 si 1.750 euro, iar oamenii trebuie sa renunte la masinile mai vechi de noua ani (autoturisme sau camionete), aflate inca in stare de functionare.

"Ei trebuie in schimb sa cumpere un vehicul nou, sau de ocazie, fabricat dupa 1 ianuarie 2001, insa prietenos cu mediul", spune Eikelboom. El precizeaza ca programul vrea sa faca bine mediului inconjurator dar sa stimuleze si vanzarile de masini.

Programul are cam 100.000 de locuri si va tine pana in 2010, in functie de buget. Anul trecut in Olanda s-au vandut jumatate de milion de masini noi, scadere de 1% fata de 2007. In primele doua luni s-au vandut 90.000 de masini, scadere de 22%.