Fostul CEO al Porsche, Wendelin Wiedeking, a ajuns in fata justitiei germane. Anchetatori de la Procuratura din Stuttgart au perchezitionat nu doar sediul constructorului german de automobile Porsche, dar si domiciliile fostului director executiv al grupului si al fostului director financiar, potrivit Der Spiegel.

Perchezitiile au fost realizate joi dimineata, insa presa germana a scris atunci doar despre actiunea de la sediul Porsche. Constructorul de automobile a remis la finalul saptamanii un comunicat, in care anunta ca justitia ii acuza pe cei doi de "incalcarea regulilor comunicarii bursiere si de manipulare a pietei de capital".

Jurnalistii de la Der Spiegel sustin, insa, citand un purtator de cuvant al Procuraturii din Stuttgrat, ca apartamentele private detinute de Wendelin Wiedeking si de Holger Harter au fost si ele perchezitionate. Cei doi au demisionat de la conducerea grupului in luna iulie, cu putin timp inainte ca Volkswagen sa anunte oficial preluarea producatorului auto Porsche.

Potrivit cotidianului Die Welt, ancheta Procuraturii porneste de la informatii furnizate de BaFin (autoritatea de supraveghere a institutiilor de credit din Germania, n.red.) in ceea ce priveste ridicarea cursului actiunilor Volkswagen in octombrie anul trecut, ca o consecinta a cumpararii sale anuntate de catre Porsche, situatie inversata apoi. Mai exact, procurorii ancheteaza majorarea brusca a preturilor actiunilor Volkswagen, care depaseau atunci 1.000 de euro.

Jurnalistii de la Der Spiegel scriu, insa, ca ancheta nu vizeaza cresterea valorii titlurilor din octombrie 2008, ci faptul ca Porsche ar fi incercat in primavara, "cu ajutorul bancii de investitii din Frankfurt Maple Bank, sa stabilizeze cursul actiunilor Volkswagen la un anumit nivel, pentru a preveni alte fluctuatii periculoase ale cursului". Astfel de fluctuatii ar putea reprezenta, insa, sursa pierderilor masive suferite de Porsche, care detinea atunci mai mult de jumatate din actiunile Volkswagen.