Anul trecut a fost unul dezastruos pentru piata auto romaneasca, iar 10% din cei 400 de dealeri care vand masini noi in tara au dat faliment, iar multi au vandut masini in pierdere, facand reduceri de pret exagerate pentru a scapa de stocuri, a spus Brent Valmar, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania. El a mai adaugat ca Romania are printre cele mai mici tarife din Europa la service-uri, insa e de asteptat ca ele sa se alinieze la nivelul din Occident.

Anul trecut piata masinilor noi a scazut cu peste 50%, iar multi dealeri nu au mai facut fata, 38 din cei 400 existenti inchizandu-si portile, estimeaza APIA. Greutatea cu care se putea obtine finantare, dar si faptul ca oamenii pur si simplu nu au bani sa-si ia masini noi, nici prin programul Rabla, sunt factori care au dus piata auto la nivelul din 2004.

"Presiunea pusa pe stocuri a determinat multi dealerii sa vanda in pierdere, dar au scapat de stocuri (...) Dezmatul la capitolul pret s-a incheiat, de acum masinile vor avea preturi rezonabile care sa le permita dealerilor sa-si continuie activitatea in bune conditiuni", a spus Valmar, referindu-se la reducerile de pret acordate masiv pe piata in prima parte a anului trecut.

Intrebat ce se va intampla cu tarifele din service, vicepresedintele APIA a spus ca acestea sunt in prezent printre cele mai mici din Europa, "daca ne raportam la investitiile facute si la gradul de tehnologizare a service-urilor romanesti", iar pe viitor e de asteptat ca tarifele sa se alinieze la cele din Occident.

Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia a spus ca eliminarea taxelor vamale pentru masinile coreene peste circa trei ani va fi o provocare importanta pentru celelalte marci din piata, deoarece daca o masina coreeana de 10.000 de euro va costa cu 1.000 de euro mai putin, acest lucru se va simti, iar ceilalti competitori vor fi siliti sa gaseasca moduri de reducere a costurilor. El a adaugat ca 2010 va fi un an greu si pentru producatorii de componente, mai ales cei care livreaza o buna parte din productie in Occident unde se asteapta ca pietele sa scada, in lipsa programelor Rabla care le-au sustinut anul trecut.

Anul trecut in datele APIA au fost incluse si 14.000 de masini care au ajuns la dealeri in tara, insa au fost reexportate in tari unde exista cerere pentru ele. Asociatia spune ca de anul acesta va schimba modul in care prezinta statisticile, astfel incat datele sa nu mai cuprinda masini care nu sunt vandute in tara, iar datele vor fi apropiate de datele Politiei care arata inmatricularile.

Asociatia estimeaza ca 2010 va fi la nivelul lui 2009 sau chiar mai slab, cu vanzari de 115.000 autoturisme noi si 15.000 de vehicule comerciale.