Ford a inceput anul trecut productia la Craiova, insa pana acum doar un singur furnizor a deschis fabrica in zona, Lear Corporation, in timp ce compania americana Johnsion Controls a inceput recrutarile pentru o fabrica amplasata in curtea uzinei Ford, scrie Gazeta de Sud. Sefii Ford Europa prezenti saptamana trecuta la Bucuresti anuntau saptamana trecuta ca intreg calendarul de investitii va fi decalat cu un an din cauza crizei, astfel ca noul model va fi produs incepand cu septembrie 2011, nu de anul acesta.

Ford va reincepe angajarile in 2011Foto: Hotnews

Doi furnizori vor incepe productia

Pana in prezent, au decis sa-si deschida fabrici in Craiova furnizori care lucreaza si pentru uzinele Dacia de la Mioveni. Dupa ce Lear Corporation - producator de cablaje - si-a deschis operatiuni chiar in interiorul uzinei craiovene care apartine Ford, a venit randul furnizorului de scaune auto Johnson Controls sa apara in zona. Ambii furnizori fac parte din grupuri americane, cu operatiuni in mai multe tari si pe mai multe continente, noteaza GdS.

Pentru inceput, furnizorul de echipamente a scos doar sapte posturi: de ingineri, asistent manager, operator IT si cativa specialisti intretinere. Surse apropiate fabricii Ford au precizat, pentru GdS, ca Johnson Controls urmeaza sa deschida noua fabrica din Craiova chiar in incinta Ford, iar activitatea ar urma sa inceapa in cateva luni.

In acest moment, Johnson Controls are trei fabrici in Romania deschise in apropierea uzinelor Dacia de la Mioveni, la Pitesti si Ploiesti. Compania activeaza in Romania din 2004.

Un alt furnizor a decis sa investeasca in zona, de data aceasta in judetul Olt, in Bals. Este al treilea furnizor care vine aproape de Ford, ceea ce arata ca lucrurile incep sa se miste in jurul fabricii. Lucrurile sunt clare in ceea ce priveste acest al treilea furnizor. ¬Ei vor sa creeze 600 de locuri de munca in Bals si investesc 60-70 de milioane de euro. Contractul il perfectam dupa 15 septembrie, iar lucrul il vom incepe la 1 februarie 2011¬, a precizat primarul din Bals, Ady Madalin Teodorescu. El a spus ca investitorul a preferat sa-si deschida fabrica in Bals, ¬pentru ca aici are toate utilitatile cerute - gaze, curent, acces la drum european - este aproape de Ford. In plus, angajarea a 600 de oameni inseamna foarte mult pentru Bals¬, a aratat primarul Teodorescu. El a mai declarat ca furnizorul se va ocupa de partile de plastic ale autoturismelor Ford.

Calendarul d einvestitii decalat cu un an

Compania Ford a investit pana acum 200 de milioane de euro in fabrica de la Craiova, iar in septembrie 2011 va fi lansat un model de clasa mica, cu un an mai tarziu decat se stabilise initial, declara pe 12 august, la Bucuresti, John Fleming, cel care pana la 2 august a condus Ford Europa. Ford va decala cu un an intreg calendarul de investitii de la Craiova, din cauza crizei, astfel ca in 2013 se va ajunge la capacitatea maxima de 300.000 de unitati. La inceput de 2011 vor incepe angajarile, iar in cativa ani la fabrica vor lucra 7.000 de oameni, fata de 3.500 in prezent.