Prima sedinta de tranzactionare din anul 2012 a debutat cu volume importante ale tranzactiilor pe piata Sibex, in conditiile in care derivatele pe actiunile romanesti au fost suspendate de la tranzactionare. Volumul total de tranzactionare a fost de 12.949 contracte, cu o valoare cumulata de 130 milioane de lei.

Piata a fost dominata de optimism, fiind inregistrate cresteri importante pentru majoritatea instrumentelor listate.

Indicele Dow Jones a crescut pentru toate cele patru scadente tranzactionate, inregistrand un avans cuprins intre 1,60% si 2,45%. Cresterea a venit pe fondul unor date pozitive privind evolutiile principalelor motoare economice ale lumii: SUA, China si Germania. In acest context, pentru finele lunii martie, cotatia contractului DEDJIA a crescut cu 194 de puncte, atingand un nivel de 12.340. Cresterea din debutul anului poate fi pusa si pe seama "efectului Ianuarie": investitorii marcheaza pierderile la final de an, din motive fiscale, urmand ca la inceputul anului sa reintre la cumparare si sa puna presiune pe pret.

Si sectorul marfurilor a avut parte de o sedinta in care cresterea cotatiilor a fost la ordinea zilei. Pretul contractului futures pe o uncie de aur cu scadenta februarie, a atins nivelul de 1.605,3 dolari, inregistrand o crestere de 42,6 dolari. Si contractul pe aur de 10 uncii a avut o evolutie similara, crescand cu 38,4 dolari pentru scadenta mentionata mai sus.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au pus presiune pe pretul petrolului, acesta scumpindu-se pentru finalul lunii februarie cu 4 dolari, ajungand la un nivel de 103,1 dolari/baril.

Moneda unica europeana a beneficiat de datele pozitive privind economia Germaniei. Pentru finalul lunii martie, investitorii de pe piata Sibex apreciaza un curs al contractului EUR/USD de 1.3058, in crestere cu 0,87%, iar pentru scadenta iunie, pretul de cotare a fost stabilit la nivelul de 1,3072, in crestere cu 0,72%.