Aurul a cazut joi sub pragul de 1.300 dolari pe uncie, pentru prima oara in ultimii doi ani si jumatate, dupa anuntul Federal Reserve (Fed) privind intentia de a reduce in urmatoarele luni masurile de sustinere a economiei americane, scrie AFP.

In jurul orei 09,50 GMT, uncia de aur era cotata la 1.287,91 dolari, cel mai mic nivel de la finele lui septembrie 2010, si se afla in continuare sub presiune.

"Aurul, care mult timp a fost valoarea de refugiu preferata, intra intr-un teritoriu precar dupa declaratiile de ieri ale Federal Reserve", explica Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Seful Fed, Ben Bernanke, a avertizat miercuri ca institutia intentioneaza sa retraga progresiv imensul sprijin pe care il acorda economiei americane.

Potrivit scenariului anuntat, Fed ar putea sa-si reduca injectiile de lichiditati, in prezent la nivelul de 85 de miliarde de dolari lunar, inca din acest an si sa inceteze aceasta practica etapizat, la mijlocul anului viitor.

Aceasta perspectiva indeparteaza si mai mult temerile legate de o puternica majorare a inflatiei in lunile urmatoare, ceea ce afecteaza cursul aurului, care este considerat in mod traditional o protectie impotriva cresterii preturilor de consum.

La jumatatea lui aprilie, aurul a suferit cea mai mare cadere in ultimii 30 de ani, pierzand peste 200 de dolari in doua sedinte si scazand sub pragul de 1.400 dolari pentru prima oara in 13 luni, in special pe fondul unei perceptii de reducere a riscului inflationist.