Bursele de actiuni globale au atins un maxim istoric miercuri, dupa ce optimismul investitorilor a ridicat pietele din Statele Unite si de pe continentul asiatic, dar sentimentul din Europa a fost afectat de criza politica ce se acutizeaza tot mai tare in Spania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tensiunile dintre Madrid si Catalonia au crescut de cand bogata regiune iberica a tinut duminica trecut un referendum pentru independenta, marcat insa de violentele politistilor.

Aceste evenimente au marcat lovit actiunile de pe bursa spaniola, care a consemnat cea mai mare corectie zilnica dintr-o perioada de peste un an si a tras in jos si alte burse de pe Batranul Continent.

“Daca ne uitam la pietele europene, continuarea ingrijorarilor politice din Spania este principalul factor, si acea incertitudine pare ca o sa continue daca guvernul regional isi va declara independenta”, a declarat Reuters Ryan Djajasaputra, economist la compania Investec.

Desi actiunile de pe pietele globale au atins un nou maxim record, indicele pan-european STOXX 600 a suferit o corectie de 0,31 procente, iar indicele spaniol IBEX a cazut chiar si cu 2,5 procente, cea mai mare scadere din luna august a anului trecut si pana acum.

Banco Sabadell, o institutie financiara cu baza in Catalonia a condus valul de scaderi din cadrul IBEX. Evolutia actiunilor bancilor spaniole a cantarit greu si in indicele bancar al zonei euro, aflat la minus 2,3 procente si pe cale sa consemneze cea mai dura cadere din ultimele saptamani, in conditiile in care toate titlurile din componenta lui sunt in zona “rosie”.

“Subperformanta este prezenta si in alte clase de active - obligatiunile spaniole evolueaza si ele nesatisfacator”, a explicat Ryan Djajasaputra.

Randamentele guvernului de la Madrid au urcat miercuri pana la cel mai inalt nivel din luna martie si pana acum, majorand decalajul fata fata de bund-urile germane pana la cea mai mare distanta din ultimele cinci luni.

Sentimentul din randul investitorilor de pe pietele europene este insa clar in contradictie cu tabloul optimist din alte parti ale lumii.

Anterior, actiunile de pe bursele japoneze si din Hong Kong au condus avansul cotatiilor de pe continentul asiatic, sprijinit de optimismul in privinta cresterii economice globale. De asemenea, un impuls a dat burselor locale si decizia din weekend a bancii centrale din China de a mai elibera din lichiditate.

“Cresterea economica globala este pe trend crescator”, arata Greg McKenna, strateg-sef pentru burse la AxiTrader din Sydney.

“Este un lucru pozitiv pentru actiuni chiar si fara sa aduagam efectul stimulator al unor posibile reduceri de taxe sau investitii in infrastructura in Statele Unite”, a adaugat el.

Indicele japonez Nikkei a urcat la un varf al ultimilor doi ani si jumatate, iar Hang Seng Index din Hong Kong a ajuns la un nivel nemaivazut din mai 2015 si pana acum. Bursa din Filipine a urcat si ea cu 0,7 procente si a ajuns la un maxim istoric.

Cotatiile futures de pe Wall Street sugereaza ca deschiderea de miercuri va fi totusi usor pe minus, in conditiile in care dolarul s-a retras de pe maximele ultimelor sapte saptamani din cauza speculatiilor ca presedintele american Donald Trump va alege ca viitor presesedinte al Rezervei Federale un candidat mai putin “hawkish" (pro politici monetare restrictive) decat se credea pana acum.

Cotatiile petrolului au afectat si ele negativ actiunile europene.

Preturile futures ale sortimentului Brent au scazut cu 0,8 procente pana la 55,56 dolari pentru un baril, trase in jos de precautiile investitorilor ce considera ca seria de cresteri care a durat cea mai mare parte a trimestrului al treilea nu vor tine si in ultimele trei luni ale anului.