Banca austriaca Erste Bank a intrat pe ringul Bursei de Valori din Bucuresti. Dupa ce actiunile Erste au fost listate miercuri, acestea urmeaza sa fie tranzactionate incepind din data de 14 februarie, au anuntat oficiali ai bancii. Erste Bank detine pachetul majoritar de actiuni al Bancii Comerciale Romane.

Directorul general adjunct al BVB, Petra Alexandru, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca prima zi de tranzactionare pentru actiunile Erste la BVB, stabilita de comun acord intre cele doua parti, este programata pentru 14 februarie.

Totusi, este inca asteptata decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru aprobarea modificarilor de natura tehnica aduse la BVB si Depozitarul Central, in vederea acestei operatiuni.

Reprezentanta BVB a declarat pentru Rompres ca data de 14 februarie pentru inceperea tranzactionarii Erste la Bucuresti ramine valabila si daca “decizia scrisa” a CNVM ar veni numai cu o zi inainte de acest moment.

Pentru listarea Erste in sectorul international de la BVB, pe baza pasaportului european pentru emitenti, o premiera pentru piata de capital autohtona, au fost aduse o serie de modificari tehnice Codului Bursei, care vizeaza in principal aplicarea de noi mecanisme de tranzactionare (cu/fara prevalidare), utilizarea conturilor globale si introducerea institutiei market maker-ului (formatorul de piata), care mentine lichiditatea titlurilor.

Potrivit lui Arjen Janmaat, senior manager pentru strategie de grup la Erste, circa 6.500 de investitori din Rominia detin la momentul actual trei milioane de actiuni Erste, aproximativ 1% din capitalul social al bancii austriece, cei mai multi dintre acestia fiind angajati BCR.

Erste Bank mai este listata la Viena si la Praga. Titlurile Erste realizeaza circa noua la suta din rulajul bursei cehe, unde sunt tranzactionate intre 20 si 25 la suta dintre titlurile bancii austriece.

Teoretic, toate cele peste 316 milioane de actiuni Erste sunt listate pe fiecare din cele trei piete, insa pachetul efectiv care va fi rulat va fi determinat practic de interesul investitorilor. La Bucuresti, actiunile Erste vor fi tranzactionate in lei si se estimeaza, ca cel putin la inceput pretul de piata va tinde spre referinta de la Viena sau Praga, dupa care va depinde mult de starea emotionala a investitorilor.