Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea consultari cu principalii actori ai pietei de capital cu privire la o noua modificare a Codului Bursei. Potrivit unui comunicat al institutiei, propunerile de modificare a Codului Bursei se refera la conditiilor pentru listarea si mentinerea companiilor la prima si a doua categorie a BVB.

Aceste modificari au ca scop sporirea transparentei si a fortei financiare pentru companiile aflate la cota bursei, si implicit incurajarea investitorilor.

Propunerile de modificare ale Codului BVB se refera la intocmirea planului de afaceri pentru o durata de 3 ani, in loc de 2 ani cum este in prezent, ca o conditie pentru admiterea si promovarea la Categoria 1.

Pentru mentinerea in Categoria 1 actiuni, s-a propus ca valorile a doi indicatori de lichiditate sa fie modificate, si anume valoarea numarului mediu zilnic de tranzactii care este in prezent de 5 tranzactii, sa fie inlocuita cu 25 tranzactii pe zi, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor de 25.000 de lei pe zi sa fie inlocuita cu 40.000 de lei pe zi.

Aceiasi doi indicatori de lichidate au fost propusi pentru a fi modificati si la Categoria 2 actiuni, dupa cum urmeaza: valoarea numarului mediu zilnic de tranzactii de 2 tranzactii pe zi sa fie inlocuita cu 5 tranzactii pe zi, si valoarea medie zilnica a tranzactiilor de 2.000 de lei pe zi sa fie inlocuita cu 5.000 de lei pe zi.

"O alta propunere se refera la introducerea unei noi conditii de promovare la Categoria 1 actiuni, care sa stipuleze obligatia emitentului care solicita promovarea de a avea, la momentul dezbaterii cererii sale, valorile indicatorilor de lichiditate superioare celor prevazute in reglementarile BVB curente cu, de exemplu, 10-30%. Aceste valori mai mari pot constitui fie o rezerva pentru o scadere viitoare, fie un prag mai mare pentru unii emitenti care doresc promovarea", se mai arata in comunicatul BVB.

Pentru admiterea, promovarea si mentinerea la tranzactionare in Categoria 1 actiuni s-a propus ridicarea pragului de 8 milioane de euro, capitaluri proprii sau capitalizare, la valoarea de 30 milioane de euro.

O alta propunere se refera la introducerea unui document suplimentar numit "Memoriu de prezentare”. Structura informationala a Memoriului de prezentare va contine date cu privire la reprezentativitatea emitentului pentru domeniul sau de activitate, comparatia emitentului care vrea sa promoveze, cu un emitent cu acelasi obiect de activitate sau echivalent, care este admis la Categoria 1 actiuni, aprecierea activitatii si calitatii managementului, potentialul de crestere si dezvoltare, comportamentul managementului fata de actionari, politica de repartizare a profitului si cea de divident precum si alte informatii considerate importante.