Pretul petrolului era stabil, vineri, la bursele electronice din Asia, pe fondul unei piete dominate de o incetinire a cererii globale de petrol, anunta AFP, citat de NewsIn. in schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude" cu livrare in septembrie a crescut cu 2 centi, la 125,51 dolari/baril. Petrolul Brent cu livrare in septembrie s-a scumpit cu 11 centi, la 126,55 dolari/baril.

Pretul petrolului a coborât, joi, pâna la un nou nivel minim al ultimelor sapte saptamâni, deoarece scumpirile si incetinirea cresterii economice au scazut cererea de titei din Statele Unite, cel mai mare consumator din lume. Pretul titeiului a scazut cu mai mult de 23 dolari/baril de la cotatia record de 147,27 dolari/baril din 11 iulie, marcând cea mai mare coborâre, in dolari, de la inceputul tranzactionarii contractelor la termen (futures) pe piata new-yorkeza in 1983.

In termeni procentuali, ieftinirea reprezinta o alunecare cu 15% nemaiatinsa de la inceputul lui 2007. Petrolul tranzactionat pe piata americana a pierdut câstigurile anterioare si s-a ieftinit pâna la cotatia de 123,50 dolari/baril, un nivel minim al sedintei de tranzactionare, nemaiatins de la inceputul lui iunie. Petrolul Brent tranzactionat la Londra s-a ieftinit cu 8 centi, pâna la 125,21 dolari/baril, dupa ce atinsese un nivel minim al ultimelor sapte saptamâni, de 124,10 dolari/baril.