Europarlamentarul Daniel Daianu (PNL), membru in Comisia pentru afaceri economice si monetare, a declarat pentru HotNews.ro ca ministrul finantelor Varujan Vosganian s-a grabit cand a decis ca va suspenda plata impozitelor pe cistigurile de la bursa in tot anul 2009, pentru a impulsiona dezvoltarea pietei de capital. Daianu sutine ca dificultatile Bursei din Romania nu isi au originea in fiscalitate si ca masura anuntata risca sa creeze un precedent pentru alte interventii de acest tip.

“In materie fiscala guvernele nationale au prerogative nestirbite, chiar daca exista mecanisme de consultare informale si unele orientari de armonizare. Eu, in principiu, nu sunt de acrod cu aceste masuri intrucat facilitatile fiscale nu pot redresa bursa acum. Cauzele declinului de la bursa noastra nu sunt legate de fiscalitate impovaratoare. In plus, ce ar insemna ca fiecare sector care are dificultati sa ceara scutiri, sau facilitati, fie ele temporare. Vosganian s-a grabit”, a declarat Daniel Daianu pentru HotNews.ro

Fostul ministru al finantelor afirma insa ca facilitati fiscale pot fi acordate in anumite perioade de criza, atunci cand se doreste folosirea unui pachet de stimulare pentru activitatea economica in general: “Asa cum s-a incercat in SUA. Dar nu este cazul in Romania. Nu mai subliniez faptul ca in SUA nu a fost tintita bursa prin mijloace fiscale. Repet, dificultatile Bursei la noi nu au originea in fiscalitate. Iar socurile externe (fuga unor investitori straini, apetitiul pentru asumarea riscurilor mult diminuat pe plan international etc) ca si expectativa in care stau investitori autohtoni nu pot fi contracarate de reduceri de impozite. Si ceea ce este mai grav, un asemenea precedent deschide usa la alte interventii de acest tip. Daca Vosganian ar fi venit cu masuri de stimulare a cercetarii si dezvoltarii tehnologice la noi, a unor sectoare strans legate de R&D ar fi fost de inteles, dar asa nu”