Picajul bursier continua. Dow Jones a inchis la 8.579 puncte, adica -7,33%, General Motors a picat peste 30% in urma amenintarii de downgrade din partea agentiei de rating S&P, Liborul la 3 luni pe dolar isi continua ascensiunea stelara. Parca suntem pe National Geographic, la emisunea “Dezastre in bursa”.

Nici vestile bune de la IBM nu au contat si nici masura fara precedent luata de ECB, de alimentare cu sume nelimitate, cu o dobanda fixa de 3,75%, pentru institutiile financiare avide de lichiditati. Desi miscarea concertata, de reducere a dobanzilor la dolar, euro, francul elvetian, dolarul candian samd s-a dorit a avea un efect de dezghetare a pietelor de credit, efectul a fost nul.

In plus, nici faptul ca Trezoreria SUA ar putea “injecta” bani in companiile financiare aflate in criza (copiind, poate, modelul Angliei) si urmand sa primeasca equity la schimb, nu a avut niciun efect pozitiv. In lista putem adauga si zvonul ca deal-ul dintre Morgan Stanley si Mitsubishi UFJ Financial Group ar putea pica. Desi negat ulterior, a trimis cotatia Morgan Stanley in picaj cu peste 25% la inchiderea sesiunii.

Revazand evenimentele recente, mi-am adus aminte de un pasaj dintr-un film care zic eu ca defineste cel mai bine climatul bursier in care ne aflam. Il veti recunoaste, cu siguranta. Este “refrenul” care imi tot canta in urechi de ceva vreme… Free falling.

[n.r. Tom Cruise canta Free falling in filmul Jerry Maguire (1996), regizat de Cameron Crowe. Filmul e celebru si prin formula "Show me the money"]

Comenteaza pe blogul lui Liviu Moldovan