Senatul SUA a aprobat un amendament republican la planul de relansare economica al administratiei Obama care va oferi temporar o reducere de taxe la cumpararea unei locuinte pentru o suma reprezentand minimul dintre $15000 si 10% din valoarea achizitiei. Costurile masurii sunt estimate la 18 miliarde de dolari, in conditiile in care valoarea totala a pachetului aflat in prezent in discutie depaseste deja 900 de miliarde.

Senatul a votat si modificarea restrictiilor "Buy American” pentru proiectele de infrastructura ale planului, pentru a nu intra in conflict cu prevederile tratatelor comerciale internationale la care participa SUA. Modificarea a venit dupa ce introducerea initiala a restrictiilor in proiectul de lege a starnit un val de reactii negative la nivel international, parteneri comerciali importanti ai SUA precum Uniunea Europeana si China acuzand guvernul american de protectionism si amenintand cu impunerea de masuri similare impotriva produselor americane.

Senatul a respins insa propunerea senatorului John McCain de a elimina complet restrictia "Buy American”.

Alte masuri aprobate ieri au inclus alocarea unei sume de 11 miliarde pentru reduceri de taxe pentru vanzarea si plata ratelor la achizitia de masini si camioane noi, precum si o crestere de 6 miliarde a fondurilor pentru cercetari medicale ale Institutului National pentru Sanatate.