Actiunile societatilor de investitii financiare au consemnat castiguri substantiale in sedinta bursiera de joi, apropiate de limita maxima de variatie, in urma speculatiilor legate de ridicarea pragului de detinere la SIF-uri si Banca Transilvania. De asemenea, si pe restul indicilor s-au inregistrat cresteri importante, de peste 5%.

Astfel, BET-C, indicele compozit al BVB, a crescut cu 5,57%, pana la 1.864,51 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a avansat cu 6,80%, la 2.934,22 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cea mai mare crestere, de 14,83%, ajungand la 17.016,23 puncte, in urma informatiilor legate de ridicarea pragului de detinere la SIF-uri si Banca Transilvania.

Presedintele BVB, Stere Farmache, a declarat joi, citat de NewsIn, ca a discutat cu reprezentantii Ministerului de Finante despre mai multe masuri pentru sprijinirea pietei de capital, printre care se numara si ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, accelerarea procesului de listare a Fondului Proprietatea, reglementarea pietei Rasdaq si aducerea mai multor companii controlate de stat pe BVB.

Totodata, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, a anuntat miercuri ca un grup de actionari a cerut consiliului de administratie al institutiei eliminarea pragului de detinere de 5% din capitalul social. "Noi am procedat conform legii si am propus-o spre eliminare in AGA. Urmeaza sa vedem daca se aproba", a preciat Horia Ciorcila, citat de NewsIn.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, s-a apreciat cu 9,75%, pana la 303,35 puncte, in vreme ce BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a crescut cu 5,27%, la 396,25 puncte.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a dublat fata de sesiunea trecuta, pana la 27,13 milioane de lei, echivalentul a 6,42 milioane de euro.

Pe sectorul actiunilor al pietei reglementate s-au inregistrat schimburi in valoare de 25,34 milioane de lei. SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 5,14 milioane de lei, urmata de BRD - Groupe Societe Generale si SIF Moldova, cu un rulaj de 4,38 milioane de lei, respectiv 3,09 milioane de lei. Banca Transilvania ocupa cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 2,81 milioane de lei, iar Petrom se afla pe locul cinci, cu 1,68 milioane de lei.

Pe sectorul destinat obligatiunilor s-au incheiat tranzactii cu titluri de stat, in valoare de 1,78 milioane de lei.

Schimburile cu unitati de fond STK Emergent s-au ridicat la 7.697 lei.

Cele mai mari cresteri de pret le-au inregistrat titlurile Altur (15%), SIF Banat Crisana (15%) si SIF Transilvania (14,93%), in vreme ce actiunile SSIF Broker (-14,63%), THR Marea Neagra (-11,11%) si VES (-11,02%) s-au aflat in topul pierderilor.