Cele mai importante evenimente macroeconomice ale zilei au fost anunturile bancilor centrale europene cu privire la masurile de politica monetara. Banca Centrala Europeana a decis sa reduca dobanda de referinta la 1%, o valoare descrisa de presedintele Jean-Claude Trichet ca fiind justa din punctul de vedere al analizelor actuale. Dupa cum era de asteptat, la acest nivel devine necesar ca ECB sa adopte masuri de tip „quantitative easing” pentru stimularea economiei, decizia anuntata de a folosi 60 de miliarde de euro pentru achizitia de bonduri fiind un pas previzibil in aceasta directie.

La randul sau, Banca Angliei a anuntat mentinerea dobanzii de referinta la 0.5% si o extindere cu 50 de miliarde de lire a programului actual de achizitie de active. Banca Centrala a Danemarcei a redus nivelul dobanzii de referinta cu 0.35%, micsorand diferenta fata de rata ECB la 0.65%.

Pana acum, deciziile bancii au fost similare cu cele ale ECB, mentinand diferenta de dobanda la 0.75% pentru asigurarea stabilitatii ratei de schimb. Volumul comenzilor industriale a crescut in germania in luna martie, pentru prima data in ultimele sapte luni. Ajustata sezonier, cresterea a fost de 3.3% fata de luna februarie, fata de estimarile medii pentru o scadere de 1%.