Situația financiara a Greciei a fost principalul motor al evoluțiilor de astazi de pe piețele europene de capital. Indicii europeni au inregistrat scaderi semnificative in prima parte a zilei, in timp ce in paralel randamentul și costurile de asigurare pentru bondurile grecești au atins nivele record dupa scaderea de ieri a rating-ului datoriei publice elene de catre S&P.

Astfel, notele la doi ani au inregistrat un randament maxim de 26% pentru a cobori apoi la 16.62%, in timp ce indicele de randament al bondurilor la 10 ani a avansat la amiaza pana la 11.29% revenind ulterior la 9.97%.

Acutizarea crizei grecești a condus la accelerarea raspunsului oficial din partea autoritaților UE și FMI, conducand la anunțarea implementarii unui ritm mai rapid de aprobare a imprumuturilor promise pentru guvernul elen; declarațiile au avut un efect imediat de calmare a speculațiilor din piețe, limitand scaderile bondurilor grecești.

Confirm declarațiilor directorului FMI, Grecia ar putea avea nevoie de pana la 120 de miliarde de euro in urmatorii trei ani. Tot astazi, S&P și-a continuat seria de reevaluari negative de rating in zona euro, reducand nivelul pentru datoria Spaniei la AA.