Piețele europene au incheiat prima zi a saptamanii aproximativ staționar, creșterile din prima jumatate a zilei fiind anulate de scaderile inregistrate dupa deschiderea piețelor americane. Moneda europeana a continuat sa scada și astazi, atingand cea mai scazuta cotație din ultimii patru ani fața de dolar.

Tranzacționarea de contracte de tip swap euro-dolar la termen de o luna a crescut la cel mai ridicat nivel de dupa 2003 pe fondul creșterii cererii pentru protecție contra continuarii scaderii cotației monedei europene. In prezent, așteptarile de continuare a acestei tendințe pentru euro sunt predominante in piața, cotația EURUSD fiind estimata de analiștii UBS sa coboare in acest an pana la 1.10.

Banca Centrala Europeana a anunțat astazi ca va oferi depozite la termen de o saptamana pentru banci pentru a reduce creșterea masei monetare datorita achizițiilor de bonduri din cadrul programului de asistența anunțat saptamana trecuta. In cadrul acestui program de „sterilizare”, ECB va accepta maine pentru prima data depozite la termen pentru a retrage o parte a sumei de 16.5 miliarde de euro injectata prin achizițiile de vineri.