Piețele europene au inregistrat astazi evoluții mixte, cu scaderi importante in prima parte a zilei urmate de creșteri care au adus principalii indici occidentali in apropierea valorilor de inchidere de ieri. Principalul motor al scaderilor a fost sectorul de exploatare a petrolului și gazelor naturale, indicele STXE 600 Oil & Gas coborand astazi cu peste doua procente in urma efectelor negative ale scaderii acțiunilor BP.

De asemenea, sectorul bancar a avut o evoluție negativa datorita raportului de ieri al Bancii Centrale Europene privind posibilitatea unor pierderi cumulate de aproape 200 de miliarde de euro din credite neperformante pana in 2011.

Creșterea sectorului de producție al industriei din zona euro a incetinit in luna mai, indicele PMI Manufacturing publicat de Markit Economics coborand la 55.8 de la 57.6 in aprilie, sub estimarea preliminara de 55.9 de pe 21 mai (valorile peste 50 reprezinta creșteri).

In Marea Britanie, indicele a fost staționar la 58, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. Vanzarile retail din Germania au crescut in aprilie cu 1% fața de martie (ajustat la inflație), in linie cu așteptarile.