La Bursa din Sibiu, prima sesiune de tranzactionare de dupa incheierea scadentei iunie 2010 a fost una interesanta, cu tranzactii atat pe segmentul spot cat si pe cel futures, si cu o lichiditate ridicata, indeosebi pe zona derivatelor. La ora 17:15 totalul transferurilor futures si options insuma 7.772 contracte, cu o valoare de 17 milioane lei, se arata intr-un comunicat al bursei sibiene.

Acestea au fost incheiate pe fondul unei evolutii majoritar pozitive a cotatiilor, exceptie facand doar preturile EURO/RON pentru scadentele septembrie si decembrie anul curent, respectiv martie 2011. Pe piata spot au fost schimbate 13.849 actiuni SBX, cotatia unui titlu al bursei sibiene apreciindu-se cu un ban, pana la 1,87 lei.

Un alt aspect important al sedintei a fost debutul scadentei iunie 2011; investitorii s-au aratat interesati de cel mai indepartat orizont investitional inca din prima zi in care a fost disponibil, dupa cum indica tranzactiile realizate pe DESIF5. Tranzactionarea acestui termen semnifica prezenta unor participanti interesati nu doar de speculatie ci si de strategii mai complexe, cum ar fi protectia portofoliilor detinute pe spot. Derivatele pe actiunile SIF5 cu scadenta iunie 2011 au fost estimate la o cotatie de 1,4730 lei/titlu.

In topul de lichiditate al zilei, DESIF5 s-au impus din nou, cu 6.579 contracte, trecerea de la scadenta iunie la septembrie asigurand continuitatea pe acest simbol, atat din perspectiva numarului de contracte cat si din cea a pozitiilor deschise. Scadenta septembrie, devenita intre timp obiectivul numarul unu al investitorilor, a atras 6.196 contracte incheiate la preturi intre un minim de 1,3705 lei respectiv un maxim de 1,4050 lei, culoarul de pret pe care speculatorii au actionat fiind de 345 puncte. La inchidere, DESIF5 septembrie valorau 1,3963 lei, in urcare cu 5,37%, randamentele obtinute de cumparatori fiind ridicate.

In raport cu derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average, denominate in lei, pana la ora 17:15 au fost incheiate peste 700 contracte, pe fondul unei evolutii pozitive, influentata atat de inchiderea usor verde de vineri de pe Wall-Street, dar mai ales de cotatiile futures de peste ocean din prima zi a saptamanii, care au indicat cresteri importante. Acestea au fost, la randul lor, confirmate de deschiderea de la NYSE, care indica cresteri de peste un procent pentru cel mai urmarit indice de pe glob. Se confirma astfel corelarea puternica intre derivatele DEDJIA_RON disponibile la Sibex si piata americana.

Pe piata derivatelor valutare, perchea EURO/RON a fost preferata pentru aproape 100 contracte. Tendinta a fost una descendenta pentru pretul monedei unice, care a pierdut 1,45 bani pentru septembrie si 2,51 pentru decembrie 2010, pana la valoarea de 4,3 respectiv 4,3338 lei.