Grupul Rompetrol solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) despagubiri de 50 milioane de dolari pentru prejudiciul cauzat de blocarea delistarii Rompetrol Rafinare, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere. Rompetrol mai arata ca a depus o plangere la CNVM, prin care acuza "abuzuri repetate ale reprezentantilor autoritatii si depasirea flagranta a atributiilor conferite de lege, de la obligarea TRG la derularea unei oferte de preluare si pana la ordonanta de suspendare a delistarii Rompetrol Rafinare".

De asemenea, Rompetrol cere revocarea ordonantei CNVM privind suspendarea dreptului TRG de a delista Rompetrol Rafinare, aratand ca aceasta a fost emisa incalcand dispozitiile Legii pietei de capital si a statutului CNVM.

Printre aspectele reclamate de Grup se numara "fundamentarea nelegala si discriminatorie a ordonantei sub pretextul nejustificat al protejarii unui interes public, asumarea de catre CNVM si Ministerul Finantelor Publice in mod anticipat a calitatii de actionar, speculatii privind prejudiciile aferente delistarii Rompetrol Rafinare, in contextul in care creanta invocata nu este exigibila nu ii ofera decat dreptul la dobanzi". Rompetrol mai arata ca in perioada 2004-2009, nivelul total al dobanzilor virate catre bugetul de stat se ridica la aproximativ 225 milioane de dolari, iar pana la scadenta acestea vor ajunge la aproximativ 260 milioane de dolari.

"Modul discretionar de interpretare a legilor in vigoare, libertatea de a emite alte instructiuni/ordine/decizii in contradictie cu prevederile care definesc piata de capital, dar si declaratiile speculative ale reprezentantilor CNVM, pun la indoiala independenta si competenta autoritatii in stabilirea si mentinerea cadrului necesar dezvoltarii pietelor reglementate", se spune in comunicat.

Grupul Rompetrol mai arata ca va utiliza toate caile legale pentru respectarea statutului de actionar/investitor in Romania si isi va apara drepturile recunoscute de legile din Romania si din Uniunea Europeana.

In urma cu o saptamana, CNVM a suspendat dreptul grupului Rompetrol de a delista actiunile Rompetrol Rafinare, pana la clarificarea situatiei juridice a obligatiunilor detinute de Ministerul Finantelor Publice la rafinaria Petromidia.