La Bursa din Sibiu, in cea de-a doua sedinta a saptamanii, cotatiile futures ale derivatelor pe actiuni si ale indicelui american Dow Jones denominat in lei au avut o evolutiile descendenta, corectiile revenind rapid dupa debutul optimist de luni, se arata intr-un comunicat al Sibex. Odata cu aceste scaderi, vanzatorii si-au facut simtita prezenta pe piata iar volumul a crescut cu o pondere semnificativa de 53% comparativ cu ziua de luni. De la deschidere pana la ora 17:15 strategiile aplicate s-au concretizat in peste 5.000 contracte iar valoarea acestora se ridica, la aceeasi ora, la 14 milioane de lei.

De remarcat a fost in principal apetitul in crestere pentru deschiderea de noi pozitii futures, situatie interpretata de un broker din piata ca "un semn ca participantii se asteapta la miscari interesante pentru perioada urmatoare". Cresterea pozitiilor s-a observat cu precadere pe derivatele pe actiuni SIF Oltenia (DESIF5) si apoi pe contractul futures pe indicele Dow Jones, denominat in lei (DEDJIA_RON), iar per total, la ora 17:15, numarul deschiderilor era de aproape 3100, reprezentand un avans de peste 10% comparativ cu totalul de la inchiderea de luni. In aceste conditii, importanta pentru conturarea totalului este perioada in care speculatorii sibieni tranzactioneaza simultan cu piata americana, in functie de evolutia acesteia putand aparea importante miscari de inchidere/deschidere pana la ora 19:00 cand programul se incheie.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni, participantii au actionat cu consecventa, propulsand DESIF5 in fruntea clasamentului realizat in functie de numarul de contracte incheiate. Pana la ora 17:15 derivatul in discutie a atras 4300 contracte, scadenta septembrie fiind tinta predilecta pentru strategii. In raport cu aceasta DESIF5 au pendulat, conform datelor orei mentionate, intre un maxim de 1,425 si un minim de 1,3899 lei, oferind speculatorilor pe vanzare un culoar de 351 puncte, corespunzator unui randament pe vanzare de pana la 18%.

In ceea ce priveste contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat in lei, investitorii sibieni au anticipat directia descendenta de pe Wall-Street din deschiderea sedintei de marti, tranzactionand DEDJIA_RON la preturi inferioare cotatiilor din ziua precedenta, La ora 17:15, derivatul in discutie se situa la un volum de 700 contracte, interesul fiind unul bun, iar cotatia DEDJIA_RON septembrie pierdea 100 puncte.

Dupa ce luni moneda unica europeana se depreciase fata de cea nationala, a doua sedinta a saptamanii a oferit preturi futures in crestere pentru euro, pe fondul unui volum de tranzactionare redus. Pentru septembrie euro era estimat la 4,2749 lei iar pentru decembrie la 4,36 lei.

S-au inregistrat tranzactii si pe piata spot Sibex unde au fost transferate 10.000 actiuni ale Bursei sibiene la un pret de 1,41 lei/titlu, in scadere cu 11 bani.