Pe piata Sibex, ultima sedinta din august a tinut participantii pe teritoriu negativ raportat la derivatele financiare si pe indici, in timp ce cresterile, mai putine la numar, s-au observat pe sectorul derivatelor pe aur si pe cursul de schimb, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. In aceste conditii, lichiditatea s-a mentinut la un nivel mediu, pana la ora 17:15 fiind realizate peste 5500 contracte cu o valoare de peste 31 milioane de lei.

Numarul contractelor incheiate in august s-a ridicat la circa 138.000, cu o valoare de 448 milioane de lei. Astfel, pentru a doua luna la rand valoarea tranzactiilor realizate pe piata Sibex este mai mare decat cea de pe piata BVB (421,8 milioane de lei). Diferenta fata de acesta este de circa 6% in favoarea Sibex, fiind mai redusa comparativ cu luna iulie, cand valoarea tranzactiilor de la Sibiu a fost cu aproape 16% mai mare.

Cumulat pe ultimele doua luni, valoarea transferurilor de la bursa sibiana este cu peste 11 % mai mare fata de piata concurenta de la Bucuresti.

In ceea ce priveste produsele preferate de participanti, derivatele pe actiunile SIF Oltenia (DESIF5) au dominat si luna august cu aproximativ 106.000 de contracte. Derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average au fost din nou un instrument speculativ extrem de cautat, mai ales datorita corelarii cu piata din SUA, dovada cele peste 26.000 de contracte, total cu care au ocupat locul doi in top. Pe trei s-au aflat contractele futures pe cursul EURO/RON, in numar de circa 3300.

De remarcat a fost evolutia foarte buna a contractului pe aur denominat in lei (SIBGOLD_RON), care a atras in august aproape 2000 de contracte.

Volumele ridicate de pe Dow Jones si aur indica faptul ca in piata au inceput sa patrunda treptat jucatori noi, atrasi de oportunitatile speculative ale acestor instrumente, care pot, in aceeasi masura sa fie utile si pentru strategii de management al riscului. Mai mult, atat derivatul pe cel mai monitorizat indice de pe glob, cat si cel pe aur, beneficiaza de prezenta unui market-maker.

Raportat la ultima sedinta a lunii s-a observat in special intensitatea de pe segmentul Dow Jones, cotatia indicelui depreciindu-se si corelandu-se astfel cu cea din SUA unde ingrijorarile privind economia au mentinut rosul si in deschiderea de marti. La ora 17:15 numarul contractelor DEDJIA_RON realizate era de peste 2300.

Pe segmentul marfurilor, sedinta a fost una de asemenea intensa soldandu-se cu un nou volum record de peste 360 de contrate la ora 17:15. Cotatia SIBGOLD octombrie se situa la 1245,5 dolari pe uncie, crescand cu 7,5 dolari.

In zona derivatelor pe actiuni, DESIF5 au fost cele mai lichide, cu 2.oki724 contracte.