Cristian Sima vorbeste, intr-un interviu acordat ziarului BURSA, despre planurile Bursei de la Sibiu de a lansa derivate pe actiunile Bursei de la Bucuresti si pe titlurile Fondului Proprietatea, odata ce acesta va fi listat. Cristian Sima vorbeste, in premiera, despre ambitiile Bursei sibiene de a ajuta la formarea unei piete de derivate in Albania, asa cum Bursa de la Chicago a ajutat institutia sibiana.

"Fondul Proprietatea este ultima cuponiada din Romania. Sensul cuponiadelor a fost urmatorul: luam de la fraieri actiuni foarte ieftine si apoi le vindem scump. Brokerii se asteapta ca dupa listarea Fondului sa apara doua miliarde euro din strainatate ca sa fie investite in actiuni FP. Intrebarea este, insa, de la cine vor veni acesti bani? Eu nu vad alti straini care sa vina, in conditiile in care cei interesati de Fond au cumparat deja participatii la el si asteapta si ei sa vanda", sustine Sima in interviu.

O sa incercam sa lansam derivate pe Fondul Proprietatea la Sibiu. Multi vor dori sa vanda short. Va trebui sa treaca cateva luni de la listarea Fondului ca sa primim aprobarile de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Mai aproape suntem, insa, cu initiativa lansarii unor derivate pe actiunile Bursei de Valori Bucuresti. Am trimis deja documentatia necesara la CNVM.

Reporter: Ce pozitie veti lua pe derivatele cu actiuni BVB?

Cristian Sima: O sa va spun dupa ce o sa o iau.

Reporter: Fuziunea dintre Bucuresti si Sibiu mai este un proiect viabil?

Cristian Sima: Sunt oricand in favoarea unei fuziuni intre cele doua burse, dar in conditii echitabile. Cei care cred ca BVB este o mina de aur si ca Sibiul nu valoreaza nimic ar trebui sa se uite la volumele zilnice facute de cele doua burse in perioada de criza; asa vor intelege ca la Sibiu se poate castiga si cand piata creste dar si cand scade. Important de retinut este ca fuziunea dintre Bucuresti si Sibiu se poate face in orice moment in care un nucleu de actionari ai ambelor Burse cad de acord in aceasta privinta.

Reporter: Au existat miscari in actionariatul Bursei de la Sibiu de cand s-a listat la cota proprie? Am vazut ca, la Bucuresti, un fond al companiei Franklin Templeton a intrat in actionariat, cu o participatie de 2%, potrivit unor surse.

Cristian Sima: Este o piata libera, cotata, nu stiu eu cine cumpara sau vinde. De altfel, faptul ca la Bucuresti se stie ca un fond al societatii Franklin Templeton a cumparat actiuni BVB inseamna ca cineva de acolo tot se uita in conturi. Atata vreme cat nu vom invata ca trebuie sa pastram secretul tranzactiilor nu vom avea o piata transparenta. Asta este esenta discutiei.

Reporter: Intrarea lui Franklin Templeton in actionariatul BVB a fost perceputa de unii brokeri drept un semnal pozitiv pentru Bursa de Valori Bucuresti si unul dintre motivele pentru care actiunile Bursei s-au apreciat cu peste 20% in ultimele luni. Subscrieti la aceasta parere?

Cristian Sima (rade): Amintiti-va ce s-a intamplat cu BVB dupa ce mi-am vandut eu participatia de 3% la BVB catre Morgan Stanley...

Urmariti integral interviul pe bursa.ro