Pietele europene au inregistrat astazi evolutii ascendente, pe fondul speculatiilor privind posibile masuri de relansare economica ale bancilor centrale care au condus la o scadere a dolarului concomitent cu cresterea preturilor la materii prime si petrol. La randul sau cotatia aurului a atins un nou maxim, depasind nivelul de $1340/uncie.

Produsul intern brut cumulat al tarilor din zona euro a avansat cu 1% in al doilea trimestru, cea mai rapida crestere inregistrata in ultimii patru ani.

Cresterea de 4.4% a exporturilor a avut un rol esential in aceasta evolutie, compensand avansul de 0.2% al cheltuielilor consumatorilor, mai mic decat estimarea anterioara de 0.5%.

Comenzile industriale din Germania au avansat cu 3.4% in luna august fata de iulie, luna in care suferisera o scadere de 1.6%. Avansul a fost de aproape patru ori mai mare decat estimarile de 0.9% ale economistilor. Comenzile pentru export au inregistrat o crestere lunara de 6.6%, in timp ce volumul cererii interne a scazut cu 0.5%.